back to top
27.7 C
Athens
Παρασκευή 28 Αυγούστου 2026

Πώς θα αποφευχθούν 15 εκατoμμύρια θάνατοι ετησίως;

της Ελενας Ερμείδου

Νέο σχέδιο παγκόσμιας δράσης προετοιμάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) για να ενισχύσει την κίνηση και να προωθήσει την σωματική δραστηριότητα. Bρίσκεται στην κορυφή του μετώπου και περιλαμβάνει δύο δραστηριότητες: ποδηλασία και πεζοπορία.

- Advertisement -

Το νέο παγκόσμιο σχέδιο προσέγγισης σωματικής δραστηριότητας έχει ήδη δημοσιευτεί και βγει προς διαβούλευση, (#GAPPA). Το GAPPA ενισχύει πλήρως την ποδηλασία και πεζοπορία, θέτοντας και τις δύο αυτές δραστηριότητες την κορυφή δηλώνει ο υπεύθυνος Πολιτικής για την Υγεία στο ECF Dr Randy Rzewnicki.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβλέπει ότι οι δύο αυτές δραστηριότητες βοηθάνε στην πρόληψη μη μεταδοτικών ασθενειών. Δια μέσω των δύο αυτών δραστηριοτήτων μπορούν να αξιοποιηθούν πολλά, ο ίδιος τονίζει.

- Advertisement -

Τα πλεονεκτήματα αυτά τα έχει ήδη διακρίνει η Επίτροπος για τις μεταφορές Violetta Bulc κατά την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Στρατηγικής για την Ποδηλασία και ήδη έχει εγκρίνει συγκεκριμένες πολιτικές για την ανάπτυξη και την χρήση του ποδηλάτου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Διαβάστε για την Ευρωπαίκή Σύνοδο σχετικό ρεπορτάζ του ΙW: ΕΔΩ

Ετησίως, προσθέτει, δε,  ο Dr Randy Rzewnicki μπορούν να αποφευχθούν 15 εκατομμύρια θάνατοι που έχουν σχέση με ανεπαρκή επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Και το ποσοστό αυτό αφορά τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Η εφαρμογή του σχεδίου GAPPA μπορεί να κάνει την διαφορά, παρατηρεί ο Dr Randy Rzewnicki

Το σχέδιο είναι μια παραπομπή σε προηγούμενα έγγραφα διαδικασιών του ΟΗΕ και βασίζεται σε υπάρχουσες στρατηγικές και προτεραιότητες, για τις οποίες ο ECF διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο.

Η δομή του σχεδίου

Το σχέδιο δράσης μελετά μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία συνδυάζει  τους τομείς της υγείας, του πολεοδομικού σχεδιασμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και της εκπαίδευσης, σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν όλα τα σχετικά στοιχεία και να διασυνδεθούν οι προτεινόμενες δράσεις. Τα οφέλη από το σχέδιο είναι ασφαλέστερες ευκαιρίες συμμετοχής στην σωματική δραστηριότητα από όλους τους ανθρώπους, όλων των ηλικιών και ικανοτήτων σε όλα τα τοπικά περιβάλλοντα.

Οι τέσσερεις στόχοι του σχεδίου είναι:

  • Η δημιουργία μίας δραστήριας κοινωνίας
  • Η δημιουργίας ενός ενεργού περιβάλλοντος
  • Δραστήριων ανθρώπων
  • Ενεργών συστημάτων

Το έγγραφο διαβούλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  discussion paper (εκδόσεως 1η Αυγούστου 2017) περιλαμβάνει το «μηδενικό σχέδιο» που παγκοσμίου σχεδίου δράσης για την σωματική δραστηριότητα  2018-2030. Το έγγραφο είναι ανοικτό προς διαβούλευση μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου 2017.

Τα Κράτη Μέλη,  οι οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών και οι μη κρατικοί φορείς καλούνται να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση gappa@who.int.

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη παίζουν οι ασφαλιστικές μέσω άμεσων συμβουλών προς τους ασφαλισμένους τους, ή έμμεσων ενεργειών όπως είναι υποστήριξη αθλητικών δραστηριότητων μέσω παροχής κινήτρων, η συμμετοχή τους στην ανέγερση αθλητικών σταδίων, η παροχή εκπτώσεων σε όσους αθλούνται, κάτι το οποίο ήδη εφαρμόζεται στο εξωτερικό κα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Έρευνα: Έξαρση ασθενειών εξαιτίας Περιβαλλοντικών και Κλιματικών Μεταβολών

H περιβαλλοντική μόλυνση και η κλιματική αλλαγή αποτελούν πραγματικότητα και η διεθνής κοινότητα έχει πλέον αναγνωρίσει την ανάγκη για λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ασφαλιστικές: Πώς θα πάρετε Επίδομα για Σοβαρές Ασθένειες

Το επίδομα που καλύπτει 14 περιπτώσεις και λαμβάνεται 90 ημέρες μετά την ασφάλιση του πελάτη

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η AI έχει έναν κρίσιμο κίνδυνο που δεν φαίνεται στην οθόνη: την εύθραυστη εφοδιαστική της αλυσίδα

Η ανάλυση της Atradius έρχεται να υπενθυμίσει κάτι που η ασφαλιστική αγορά το γνωρίζει καλά

Με νέα κίνηση στρατηγικής στη Ρουμανία η Anytime ενισχύει τη διεθνή της παρουσία

Anytime Ρουμανίας και BRD Groupe Société Générale φέρνουν την ασφάλιση αυτοκινήτου απευθείας στο YOU BRD app

Atradius: Σε τι διακρίνεται η Ολλανδία

H Ευρώπη παραμένει εξαρτημένη από έναν μικρό αριθμό χωρών της Ασίας και τις ΗΠΑ για πολλά κρίσιμα εξαρτήματα

Το «IW» στο Αμβούργο, καταγράφει τη μετάβαση της Globus Versicherungs στον όμιλο Allianz

Η θέση της Allianz ήταν σχεδόν επάλληλα με τις μεγαλύτερες αποθήκες του κόσμου στην πόλη της Χανσεατικής Ένωσης –της ελεύθερης ζώνης εμπορίου– στο Αμβούργο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ευ. Τουρνάς: Επένδυση στην πρόληψη, στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και στην αποκατάσταση

Η λογική του νέου μοντέλου είναι διπλή: ταχύτερη κρατική παρέμβαση, αλλά ταυτόχρονα αυστηρότεροι έλεγχοι

Φυσικές καταστροφές: Νέο μοντέλο κρατικής αρωγής με το βλέμμα στην ασφάλιση

Στο e-Άδειες η αποκατάσταση, με στόχο τις ταχύτερες ενισχύσεις

ΥΠΕΚΑ Ν. Κεραμέως στην Ολομέλεια της Βουλής: 10 αλήθειες για την ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης

«Η μεταρρύθμιση είναι μια διαρκής προσπάθεια να εξασφαλίζουμε ένα σύστημα βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της νέας εποχής»

ΣΕΜΑ: Με τη στήριξη της ασφαλιστικής αγοράς το ετήσιο ραντεβού των μεσιτών

Για σημαντική ένδειξη εμπιστοσύνης προς τον θεσμό και τον ρόλο των ασφαλιστικών μεσιτών στην αγορά κάνει λόγο ο Σύνδεσμος

my-Ygeia: Ο προσωπικός φάκελος υγείας περνά στο κινητό

Ένα ακόμη βήμα προς την ψηφιακή διαχείριση της υγείας κάνει ο Όμιλος HHG