back to top
19.2 C
Athens
Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2025

200 δις δολ. σε ασφαλιστικές εξαγορές και συγχωνεύσεις

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών βρίσκεται η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ασφαλιστικό κλάδο και η τάση αναμένεται να συνεχιστεί εάν δεν αλλάξουν ουσιαστικά τα δεδομένα εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, που υπολογίζει την αξία των deals που ανακοινώθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 στα 200 δισ. δολ.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody’s, καταλυτικά για τους ασφαλιστικούς “γάμους” λειτουργεί το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και οι αλλαγές του ρυθμιστικού πλαισίου προς το αυστηρότερο. Οι παράγοντες αυτοί έχουν οδηγήσει πολλούς ομίλους να εξετάσουν πωλήσεις μονάδων τους, ενώ το φθηνό κόστος δανεισμού και η επιθυμία για δημιουργία οικονομικών κλίμακας και επέκταση σε αναπτυσσόμενες αγορές ενθαρρύνουν τους υποψήφιους αγοραστές.

“Εκτιμούμε ότι ο ρυθμός εξαγορών και συγχωνεύσεων θα επιβραδυνθεί μόνο εάν τα επιτόκια αυξηθούν σημαντικά ή τα χρηματιστήρια καταγράψουν δραματική διόρθωση”, λέει ο Simon Harris, Διευθυντής της Moody’s Global Insurance. “Πλην όμως θεωρούμε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διεθνώς και τα deals που χρηματοδοτούνται με δανεικό χρήμα θα είναι ελκυστικά για μερικά χρόνια ακόμα…”.

- Advertisement -

Η Moody’s παρατηρεί ότι πολλοί ασφαλιστικοί όμιλοι σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν την ανάγκη να αυξήσουν το μέγεθός τους και να ενισχύσουν την αποδοτικότητά τους για να αντισταθμίσουν τις παρενέργειες από το περιβάλλον χαμηλών επενδυτικών αποδόσεων (ιδίως στον κλάδο ζωής) και από την πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα που πλήττει κυρίως τον αντασφαλιστικό κλάδο. Οι τάσεις αυτές ενισχύονται από τις νέες ρυθμίσεις (Solvency II στην Ευρώπη, αλλαγή του πλαισίου για την παροχή υπηρεσιών υγείας στις ΗΠΑ).

Οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές συμφωνίες φέτος αφορούν την αγορά των ΗΠΑ: Πρόκειται για την εξαγορά της  Cigna  από την Anthem, ύψους 54 δισ. δολ. και τους  “γάμους” Aetna-Humana, ύψους 37 δισ. δισ. δολ και ACE Ltd-Chubb Corp, ύψους 29 δισ. δολ. Υπήρξαν ωστόσο και σημαντικά διασυνοριακά deals, όπως η εξαγορά της βρετανικής Guardian Holdings Europe από την ελβετικη Swisse Re έναντι 2,5 δις. δολ. και η εξαγορά της επίσης βρετανικής Amlin από την ιαπωνική Mitsui-Sumitomo έναντι 5 δις. δολαρίων.

Πρωταγωνίστριες στις διασυνοριακές συμφωνίες αναδεικνύονται οι κινεζικές ασφαλιστικές: Η κινεζική Anbang “φλερτάρει” την αμερικανική Fidelity & Guaranty Life, έχοντας προηγουμένως εξαγοράσει την κορεατική Tongyang Life, την ολλανδική Vivat και τις βελγικές Fidea και Delta Lloyd. Η συμπατριώτισσά της Fosun προχώρησε φέτος στην εξαγορά των αμερικανικών ασφαλιστικών Ironshore και  Meadowbrook Insurance Group. Στην Ευρώπη, η Fosun έχει εξαγοράσει την πορτογαλική Fidelidade, του ασφαλιστικού βραχίονα της Banco Espirito Santo που κατέρρευσε το καλοκαίρι του 2014. Τέλος, η τρίτη της «παρέας» Minsheng ανακοίνωσε τον Ιούλιο την εξαγορά της σουηδικής αντασφαλιστικής εταιρείας Sirius International έναντι 2,2 δις. δολ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νέες ασφαλιστικές συμφωνίες, ο τροχός της τύχης γυρνά

Ο Ανασφάλιστος βλέπει έντονο αναβρασμό, με συζητήσεις και ψιθύρους, σε ασφαλιστικές και διαμεσολάβηση

Οι προτροπές της Fitch στις ασφαλιστικές για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ασφαλιστικές με σωστή διακυβέρνηση και έλεγχο των δεδομένων θα πρέπει να είναι σε θέση να ενσωματώσουν τις νέες απαιτήσεις

Το μεγάλο στοίχημα μιας ασφαλιστικής που αξίζει να βγει

Και τότε θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη στην ελληνική αγορά

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Είμαστε η γέφυρα ανάμεσα στις ανάγκες των πολιτών και τις δυνατότητες της ασφαλιστικής αγοράς» 

«Βαθιά επιθυμία μας, να προσφέρουμε κάτι παραπάνω από υπηρεσίες, να προσφέρουμε εμπιστοσύνη και ηρεμία» - Συνέντευξη στον Λάμπρο Αριστ. Ρόδη

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Όλη η εικόνα της Generali στο 9μηνο 2025, στο βάθος η Mediobanca

Διψήφια αύξηση κερδοφορίας, αλλά και δυσαρέσκεια για τον Philippe Donnet

Ρεκόρ σημείωσαν τα αποτελέσματα 3μήνου-9μήνου της Allianz – Βίντεο

Πλέον η εταιρεία αναμένει λειτουργικά κέρδη τουλάχιστον €17 δισ. για το σύνολο του έτους

Achmea: Βάζει 99 εκατ. για να περιορίσει την αύξηση των ασφαλίστρων

Τα ασφάλιστρα υγειονομικής περίθαλψης θα αυξηθούν το 2026, εν μέρει επειδή οι εν λόγω υπηρεσίες χρησιμοποιούνται περισσότερο

Αλλαγές στην οργανωτική δομή της Generali

Με τον διορισμό του Giulio Terzariol ως Γενικού Διευθυντή - Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου Ομίλου

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Την Τρίτη 18/11 η Ημερίδα ΣΕΜΑ-ΕΑΕΕ για την Ασφάλιση Πιστώσεων και Εγγυήσεων

Η διαδραστική εκδήλωση έρχεται να συμβάλει στον διάλογο για έναν κρίσιμο κλάδο

Το ΕΕΑ στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Συνδέσμου Διαμεσολαβούντων Ασφαλειών Μαγνησίας

Ο Σύνδεσμος τίμησε μεταξύ άλλων τους κ. Χατζηθεοδοσίου και Γαβαλάκη για τη συμβολή τους στην εξέλιξή του

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το νέο Υβριδικό Σεμινάριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης-Επαναπιστοποίησης από την ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Ο Όμιλος επιβεβαιώνει τη μακρόχρονη δέσμευσή του στην επαγγελματική ανάπτυξη και στη διάχυση γνώσης

ERGO forMe: Ο καθημερινός σου ήρωας στην ασφάλιση

Η εφαρμογή της εταιρείας συνδυάζει ευκολία, ταχύτητα και πρακτικότητα - Νέος διαγωνισμός, για 3 δωροκάρτες 1.000 ευρώ

Η αξία της γνώσης στην πράξη: Ο Παύλος Συμπεράς στο βήμα του ΠΣΑΣ

Η εμπειρία του, σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, καθιστά την παρουσία του από τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος στην εκδήλωση της 20ής Νοεμβρίου