Η ασφαλιστική αγορά αλλάζει ταχύτατα. Η ενσωμάτωση της IDD επιφέρει πολλαπλές ευθύνες στους υφιστάμενους, αλλά και στους νεοεισερχόμενους, ασφαλιστικούς συμβούλους. Δημιουργείται πλέον χώρος μόνο για επαγγελματίες. Επαγγελματίες ασφαλιστικούς συμβούλους, οι οποίοι θα διεκπεραιώνουν σύνθετες λύσεις προς όφελος των πελατών τους, καθώς οι απλές υπηρεσίες, όλο και ταχύτερα, θα προσφέρονται από άλλα δίκτυα διανομής, όπως τονίζει η πρόεδρος του ΠΣΑΣ, (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων) Θεοδώρα Γουργούλη.
Η πολυπλοκότητα που έρχονται να διαχειριστούν οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι προϋποθέτει βαθιά γνώση, διά βίου εκπαίδευση, προσαρμοστικότητα και διαρκή παρακολούθηση εκ μέρους τους. Αυτό κι αν είναι αλλαγή… Αυτό κι αν είναι βελτίωση και αναβάθμιση του ρόλου τους.
στην Έλενα Ερμείδου και τον Βάιο Κρόκο
- Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ώστε ασφαλιστικοί σύμβουλοι να περάσουν στην κατηγορία των πρακτόρων;
Η μετονομασία των ασφαλιστικών συμβούλων στην κατηγορία των πρακτόρων δεν επιφέρει αλλαγές στη λειτουργία του επαγγέλματός τους, έγινε βάσει της Οδηγίας της IDD και παράλληλα έγινε αυτόματη αλλαγή και στον ΚΑΔ τους στην εφορία. Εκκρεμεί μόνο η αλλαγή της ονομασίας στους νέους ασφαλιστικούς συμβούλους που είχαν εγγραφεί στα επιμελητήρια προ της ψήφισης της IDD, και αυτό θα γίνει αυτόματα στην επόμενη ανανέωση της επαγγελματικής αδείας τους.
- Η διαδικασία της εκπαίδευσης είναι επαρκής για τα νέα δεδομένα;
Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο! Η εκπαίδευση ποτέ δεν θα έχει ταβάνι, ποτέ δεν θα είναι επαρκής. Το επάγγελμα του ασφαλιστικού συμβούλου είναι από τα ελάχιστα, για να μη σας πω το μόνο, που διά νόμου επιβάλλεται η διαρκής εκπαίδευση μέσω των καθορισμένων επαναπιστοποιήσεων, που αν δεν υπάρχουν, δεν ανανεώνεται η άδειά του! Στην πράξη, το agency παρέχει καλύτερη εκπαίδευση στους συνεργαζόμενους συμβούλους του.
Οι ανεξάρτητοι ασφαλιστικοί σύμβουλοι χρειάζονται λίγη βοήθεια παραπάνω, και επειδή Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και η περιφέρεια, η 1η Συνδιάσκεψη των εκλεγμένων διαμεσολαβητών στα επιμελητήρια την οποία διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, ανέδειξε το θέμα της εκπαίδευσης ως ζωτικής σημασίας για τους συμβούλους. Ο ΠΣΑΣ για τα μέλη του έχει μεριμνήσει να μπορούν να λαμβάνουν πρόσθετη εκπαίδευση όπου αισθάνονται ότι τη χρειάζονται (με μια γενναία μείωση διδάκτρων παρακολούθησης της τάξεως του 50%) μέσα από τη συνεργασία του με τον ΕΙΑΣ.
- Θα πρέπει να αλλάξει, να προστεθεί ή να βελτιωθεί κάτι στις επαγγελματικές σας σχέσεις με τις ασφαλιστικές;
Πάντα υπάρχει χώρος για βελτιωτικές αλλαγές στη σχέση ασφαλιστικών εταιρειών και ασφαλιστικών συμβούλων. Ο αμοιβαίος εκατέρωθεν σεβασμός επιβάλλει καλύτερη διευθέτηση λεπτών ζητημάτων, όπως: α) της αποκλειστικότητας, β) της διάδοχης κατάστασης των χαρτοφυλακίων, τη στιγμή της αποχώρησης μετά από πολυετή συνεργασία, γ) θέματα ορθών διαδικασιών. Όλα αυτά διευκολύνονται όταν τα ηγετικά στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών προέρχονται από τον χώρο των πωλήσεων.
- Με τι κριτήρια εισέρχονται στον χώροι οι νέοι ασφαλιστές και τι κίνητρα χρειάζονται ώστε ο κλάδος να προσελκύσει περισσότερα άτομα;
Υψηλά standards για την εισαγωγή στο επάγγελμα. Καλές σπουδές, ξένη γλώσσα, γνώσεις ηλεκτρονικού υπολογιστή και μέσων κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ. Στην πράξη, δυστυχώς, παρά την κρίση στον εργασιακό χώρο, δεν εισέρχονται νέοι στο επάγγελμα, καθώς δεν μπορούν να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, το οποίο να αρμόζει σε ένα τόσο πολυσχιδές επάγγελμα. Επειδή τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια, σας παραθέτω το εξής παράδειγμα: 1.000 ευρώ παραγωγή ασφαλίστρων δίνει περίπου 800 ευρώ αμοιβή – 26% εφορία = 592 ευρώ – 180 ΕΦΚΑ = 412 ευρώ – έξοδα μετακίνησης = ;Τον δε δεύτερο χρόνο εργασίας του, όπου θα πληρώσει το 100% προκαταβολή στην εφορία, θα βρεθεί και χρεωμένος…
Οι ασφαλιστικές εταιρείες προσπαθούν και δίνουν κίνητρα (αμοιβών, εκπαίδευσης κ.ά.) για να προσελκύσουν νέους επαγγελματίες, αλλά τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, όπως αντικειμενικά προκύπτει από τα επιμελητήρια. Η επαναφορά του θεσμού του δόκιμου ασφαλιστικού συμβούλου θα βοηθούσε πολύ…