Ο θαυμαστός κόσμος του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο cloud
Αυτή η είδηση, πιστεύω πως είναι πολύ σημαντική για την πολιτιστική και πολιτισμική συνέχεια της Ευρώπης στο μέλλον! Πολιτιστικός, δημιουργικός και τεχνολογικός τομέας ενώνουν δυνάμεις στο cloud, που ως υποδομή προσφέρεται με τεχνολογίες αιχμής για να ψηφιοποιηθούν έργα της τέχνης και του πνεύματος, να υποστηριχθεί η έρευνα και η τεκμηρίωση δεδομένων για τους θησαυρούς της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Όπως διαβάζω, το συνεργατικό cloud πρόκειται να αναπτυχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της Ε.Ε. “Horizon Europe” (2021-2027), με συνολικό προϋπολογισμό έργου για την εξαετία €2,28 δισεκατομμύρια. Ομάδα απασχολείται αποκλειστικά για το εγχείρημα, στο θεματικό πλαίσιο “Culture, Creativity and Inclusive Society”. Ο ειδικότερος προϋπολογισμός για την υποδομή cloud είναι της τάξεως των € 110 εκατομμυρίων.
Μια συνάντηση της ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας με τον ευρωπαϊκό πολιτιστικό πλούτο, ένα φωτεινό “σύννεφο” με απίστευτο άνοιγμα των οριζόντων για τη διάσωση, διάδοση και προσβασιμότητα σε ό,τι μπορεί να τροφοδοτήσει και να εμπνεύσει την προοπτική του “Ευρωπαϊκού Ονείρου” όσο καμμιά άλλη πηγή. Μάλιστα, σε μια εποχή που είναι τόσα πολλά τα μολυβένια σύννεφα στον ευρωπαϊκό ουρανό…
Το σπουδαίο ελληνικό εγχείρημα για το βιβλίο και τις βιβλιοθήκες
Ειδικότερα για τον τόπο μας και τη διεθνή εμβέλεια της ελληνικής κληρονομιάς των γραμμάτων και των τεχνών, αυτή η διανοιγόμενη δυνατότητα λέει πολλά. Έχει ξεκινήσει να δημιουργείται, ήδη, ένα ψηφιακό πανόραμα για το βιβλίο και τις βιβλιοθήκες, με τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και του “Κήπου Φιλοβίβλων”, μιας νέας, κορυφαίου κύρους από τα πρόσωπα που τη στελεχώνουν, Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (περισσότερα θα έχω να γράψω προσεχώς).
Η γνώση και η παιδεία περνούσαν πάντα από τις μεγάλες λεωφόρους του γραπτού μνημείου. Από το χειρόγραφο μέχρι το βιβλίο και το e-book, ο θησαυρός είναι εκεί και αναμένει να μας συγκινήσει. Και περιέργως, η τόση συζήτηση και αρθρογραφία για «ανάπτυξη», «καινοτομία» και «πρόοδο» μεταξύ φορέων, φιλοδόξων επιχειρήσεων και στελεχών δεν περιέχει συχνά αναφορές, πραγματείες, κρίσεις και συστάσεις για το βιβλίο-διακινητή του φωτός. Αρκούμαστε στα “tips” και τις “έξυπνα εντυπωσιακές παρουσιάσεις – χωρίς πολλά λόγια.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ekt.gr) και ο “Κήπος Φιλοβίβλων” προωθούν τον θεσμό των βιβλιοθηκών και τον ψηφιακό πολιτισμό, με συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψαν προσφάτως. Η συνεργασία ανοίγει πανοραμικά σε κάθε ενδιαφερόμενο τον κόσμο του βιβλίου – των βιβλιοθηκών και τις πηγές της γνώσης μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, δημιουργώντας τις σύγχρονες προϋποθέσεις της πολιτισμικής και πνευματικής συνέχειας.
Ο ιστότοπος “Περί Βιβλιοθηκών” (https://lnkd.in/gXR3kkX3) εισάγει τον επισκέπτη στο διαχρονικό και οικουμενικό πλαίσιο της γέννησης και της εξέλιξης των βιβλιοθηκών. Τα λήμματα αφορούν σε βιβλιοθήκες και πρόσωπα που συνδέονται με αυτές. Η πορεία έχει ως αφετηρία την αρχαιότητα, περνά στον αρχαίο ελληνικό και τον ρωμαϊκό κόσμο, στον αραβικό χώρο, στην Άπω Ανατολή και καταλήγει στον σημερινό κόσμο. Συνεπώς, απευθύνεται στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, στον κόσμο της γνώσης, της έρευνας και της εκπαίδευσης.
Προς το παρόν, το περιεχόμενο είναι δίγλωσσο (ελληνική και αγγλική γλώσσα), ενώ στο μέλλον θα διευρυνθεί η λειτουργικότητα, υποστηρίζοντας τα αραβικά και τα κινέζικα. Απώτερος στόχος είναι να συγκεντρωθεί, μέσω διεθνών συνεργασιών, υλικό από σημαντικές βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο, αναδεικνύοντας περαιτέρω τη διαπολιτισμική και οικουμενική διάστασή τους, με την προοπτική να καλυφθούν χρονικά και γεωγραφικά οι βιβλιοθήκες σε παγκόσμια κλίμακα.
* Γιάννης Ρούντος: στέλεχος της επιχειρηματικής κοινότητας με πλούσιο έργο στους τομείς των Σχέσεων, της Επικοινωνίας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης επί τέσσερεις δεκαετίες. Ειδικότερα, από θέσεις ευθύνης στην Ασφαλιστική Αγορά και την Interamerican, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτύπωμα στον τομέα της κοινωνικής αξίας του Πολιτισμού, των Τεχνών και των Γραμμάτων.