back to top
28.4 C
Athens
Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026

Ασφαλιστικές: Οι προκλήσεις των risk managers από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού

του Βάιου Κρόκου

Πώς η Λειτουργία Διαχείρισης Κινδύνου πραγματοποιεί ανάλυση του οικονομικού και του λειτουργικού κινδύνου, αντιμετωπίζοντας την πιθανότητα μίας ευρύτερης οικονομικής ύφεσης; Πώς οριοθετούν οι Risk Managers τις πρωτοβουλίες που θα λάβουν, με στόχο την μείωση του κινδύνου;

- Advertisement -

Μεγάλες αλλαγές, επαναπροσδιορισμό μοντέλων και στόχων φέρνει o Covid-19. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα μοντέλα πρόβλεψης κινδύνων που σίγουρα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είχαν ως βασικό σενάριο την πανδημία αλλά κυρίως, πυρκαγιές, σεισμούς, ζημιές σε επιχειρήσεις ή δυσοίωνες οικονομικές προβλέψεις, όπως ειπώθηκε σε σχετική συζήτηση στο πρόσφατο AON Web Table.

“Από το χαρτί περάσαμε στην πράξη. Η μαζικότητα του lockdown έφερε νέους λειτουργικούς κινδύνους. Αλλαγές στο day to day business που φέρνουν νέες κινδύνους” σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Θάνος Αγγελόπουλος, Chief Risk & Actuarial Officer, Υδρόγειος Ασφαλιστική. “Τι οικονομικοί κίνδυνοι; δεν υπάρχουν επιπτώσεις και σε ζητήματα GDPR όταν μιλάμε με πελάτες για δεδομένα παρουσία άλλων στο σπίτι μας;” διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

- Advertisement -

Κατά την εκτίμηση του η αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ θα επηρεάσει την παραγωγή ασφαλίστρων, ακόμα ωστόσο είναι πρόωρο να εκτιμήσεις κανείς αν μιλάμε για ύφεση 3, 6 ή 12 μηνών.  Ως βιαστική κίνηση που εμπεριέχει ρίσκο χαρακτήρισε την άμεση αλλαγή στο ασφάλιστρο σημειώοντας πως θα χρειαστεί χρόνο για να εκτιμηθούν οι παράμετροι για το αν π.χ δεν υπάρχουν τόσα οχήματα στους δρόμους. Στο επίκεντρο, σύμφωνα με τον ίδιο έρχεται πιο έντονο και το ζήτημα του business interruption (συζήτηση που γίνεται στο εξωτερικό) καθώς η αγορά θα κληθεί να καλύψει νέους κινδύνους, να δώσει λύσεις με νέα προϊόντα ή να αναλογιστεί τι όρια μπορεί να βάλει σε νέους και παλιούς κινδύνους.

Η αξιολόγηση των σεναρίων (risk appetite) πρέπει να τεθεί επί τάπητος, σύμφωνα με τον κ. Κίμων -Ρεϊνίερ Ευσταθόπουλο, Επιχειρησιακό και Τεχνικό Διευθυντή, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., Δύναμις Ασφαλιστική με στόχο να εκτιμηθεί κατά πόσο σωστές ήταν οι προβλέψεις ώστε να βελτιωθεί έπειτα το προφίλ των κινδύνων. Και για τον ίδιο μεγάλο ερώτημα που θα καθορίσει όλα τα παραπάνω είναι η ένταση, ο χρόνος και οι επιπτώσεις της ύφεσης.

Προφανώς η ασφαλιστική βιομηχανία θα πρέπει να έχει προβλέψεις για όλους τους κινδύνους, και όχι μόνο εκτιμήσεις για επιτόκια, μεταβλητότητα αγορών κλπ, σύμφωνα με τον κ. Alberto Berti, Chief Risk Officer, INTERAMERICAN.

“Είναι success story – είτε μιλάμε για 25 είτε 1.000 άτομα η ομαλή επιχειρησιακή συνέχεια. Στόχος είναι να υπάρχει επιτυχία και για την ORSA (Εκτίμηση ιδίου Κινδύνου και Φερεγγυότητας – Own Risk and Solvency Assessment)”, σημείωσε.

“Η εταιρεία κινήθηκε άμεσα και υπήρξε αναβάθμιση στις υποδομές από την πρώτη φάση της κρίσης”, τόνισε.

“Κλειδί” αποτελεί η εντατικοποίηση των εργαλείων όπως η ORSA για τον κ. Λυκούργο Πέτροβα, Chief Operations Officer, AXA για την εκτίμηση των κινδύνων και εν τέλει την θωράκιση της φερεγγυότητας.

Μιλώντας για τις τρέχουσες προκλήσεις, ο ίδιος τόνισε πως έχει μεταβληθεί το ύψος των κινδύνων λόγω του γενικευμένου lockdown. ωστόσο παραμονεύουν άλλοι κίνδυνοι σε προσωπικές και ομαδικές ασφαλίσεις.

Αλλαγές θα πρέπει να αναμένονται στο κομμάτι των επιχειρηματικών ασφαλίσεων (υπήρχαν προβλέψεις ως τώρα πχ. για αργίες και κλειστά καταστήματα)

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε αγορά, μεσίτες και πελάτες γύρω από τον πληττόμενο ξενοδοχειακό κλάδο.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Με το Sustainability Accelerator η Interamerican μετατρέπει τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις σε επιχειρηματικές λύσεις

Μια πρωτοβουλία για τους ανθρώπους του Ομίλου, με επίκεντρο τη βιωσιμότητα και την καινοτομία

Ο Π. Κούβαλης στο UNCHAIN Festival: Η εμπιστοσύνη και η εμπειρία πελάτη θα ξεχωρίσουν τους ασφαλιστές του μέλλοντος

O COO της INTERAMERICAN έλαβε μέρος στο πάνελ με τίτλο «From Concept to Carrier: Building, Scaling and Transforming Insurance Companies»

Η Interamerican συνάντησε το MDRT σε μια ημερίδα αφιερωμένη στους νέους συμβούλους

Η εκδήλωση «Interamerican meets MDRT» ανέδειξε ότι η νέα γενιά αναζητά ουσιαστική εκπαίδευση, διεθνή πρότυπα και κοινότητες που εμπνέουν

Η INTERAMERICAN συμμετέχει στα Μονοπάτια Σταδιοδρομίας 2026 με στελέχη της

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και να εγγραφούν μέσω της σχετικής πλατφόρμας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ασφάλιση Ζωής: Η ουσία και η διαχρονική της αποστολή

Σε μια εποχή όπου η αβεβαιότητα αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητας και οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες μεταβάλλονται διαρκώς,

Μαζαράκης: Βιωσιμότητα, πρόσβαση και εμπιστοσύνη οι 3 προκλήσεις για την ασφάλιση υγείας

Τι αναφέρει σε άρθρο του στο ygeiamou.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής

Τι θα διαβάσετε στο νέο τεύχος του Insurance World

Το τεύχος Μαΐου-Ιουνίου 2026 κυκλοφορεί με κεντρικό θέμα τη συνέντευξη του Νίκου Βαγιάννη, CEO της Export Credit Greece

Νέες φήμες για συνεργασία ασφαλιστικής με την Credia

Για τη διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων ζωής και υγείας – Ρευστό παραμένει το ευρύτερο τοπίο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Γ. Ξενόφος, Διευθύνων Σύμβουλος PCS: Η επόμενη ημέρα της επαγγελματικής ασφάλισης απαιτεί ισχυρή τεχνολογία, διαφάνεια και κλίμακα

Με αφορμή τη συμμετοχή της PCS ως χορηγού στο 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης και τις επικείμενες νομοθετικές αλλαγές για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), συζητάμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, κ. Γιώργο Ξενόφο

Humanity Greece: Στην πρώτη γραμμή στήριξης των επιχειρήσεων σε φυσικές καταστροφές

Η Humanity Greece βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή, ενεργοποιώντας από την πρώτη στιγμή το δίκτυο των εθελοντών της και εξασφαλίζοντας

14+1 Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το ν/σ της επαγγελματικής ασφάλισης

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η επαγγελματική ασφάλιση. Περιλαμβάνει τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης («ΤΕΑ») και τα ομαδικά επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ασφαλιστικά συμβόλαια

ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ: «Οι μεγάλες νίκες χτίζονται με εμπιστοσύνη» – Το νέο μήνυμα της εταιρείας για την αξία της ασφάλειας

Με κεντρικό μήνυμα ότι «οι μεγάλες νίκες χτίζονται με εμπιστοσύνη», η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ Όμιλος Επιχειρήσεων δημοσίευσε νέο ενημερωτικό μήνυμα

«Πολιτική συναίνεση για λύσεις στα θέματα της ιδιωτικής ασφάλισης στη εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών»

Για πρώτη φορά εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας (Ευάγγελος. Λιάκος), του ΠΑΣΟΚ (Μιλένα Αποστολάκη) και του ΣΥΡΙΖΑ (Διονύσης Καλαματιανός) συμμετείχαν στον ίδιο δημόσιο διάλογο