“Η τεχνολογία είναι, αδιαμφισβήτητα, ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα διαμορφώσουν το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι αλματώδης, δίνοντάς μας συνεχώς νέες δυνατότητες και εργαλεία για να κάνουμε τη δουλειά μας πιο γρήγορα, πιο εύκολα, πιο οργανωμένα και συχνά με μικρότερο κόστος, προς όφελος των πελατών μας.
Αλλά και ο ίδιος ο κόσμος μέσα στον οποίο δραστηριοποιούμαστε αλλάζει συνεχώς μέσω της τεχνολογίας, δημιουργώντας ένα νέο προφίλ καταναλωτή, που όλο και περισσότερο ενημερώνεται από τα social media, στρέφεται και αναζητά τις mobile εφαρμογές για να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις του με το πάτημα ενός κουμπιού, αναζητά λύσεις, συγκρίνει προϊόντα και υπηρεσίες μέσω ίντερνετ και άλλα πολλά.
Κάποια παραδείγματα από τον χώρο της ασφάλισης σε βασικούς κλάδους, τη λειτουργία των οποίων αλλάζει η τεχνολογία
Στον κλάδο των αυτοκινήτων, μέχρι σήμερα, ασφαλίζουμε την αστική ευθύνη του οδηγού. Όμως, η τεχνολογία εξελίσσει το αυτοκίνητο, και σε κάποια χρόνια θα χρησιμοποιούμε τα αυτοκινούμενα οχήματα, οχήματα χωρίς οδηγό δηλαδή. Αυτό σημαίνει πως από την ασφαλιστική κάλυψη της αστικής ευθύνης του οδηγού θα μετακινηθούμε στην ασφάλιση του οχήματος ως προϊόντος, γεγονός που μεταβάλλει πλήρως τον τρόπο λειτουργίας του κλάδου.
Αλλά και στον κλάδο υγείας, η επίδραση της τεχνολογίας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η ιατρική βασίζεται ολοένα και περισσότερο στις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία. Οι νέες, τεχνολογικά εξελιγμένες, ιατρικές μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας –που βέβαια είναι πιο αποτελεσματικές και σώζουν ζωές– είναι σε γενικές γραμμές ακριβότερες από τις παλιότερες. Ως αποτέλεσμα, πρόκληση για την ασφαλιστική αγορά είναι να βρεθούν τρόποι που να προσφέρουν στους ασφαλισμένους την πρόσβαση στις μεθόδους αυτές, ταυτόχρονα όμως να κατορθώσουν να ελέγξουν το κόστος, έτσι ώστε να παραμείνει το ασφαλιστήριο υγείας προσιτό στο ευρύ κοινό, από άποψη κόστους πάντα.
Από εκεί και πέρα, καθοριστική είναι η χρήση της τεχνολογίας και στην εσωτερική λειτουργία της ασφαλιστικής ως επιχείρησης: ειδικά λογισμικά συστήματα για τη διαχείριση και ανάλυση δεδομένων, την πρόληψη της ασφαλιστικής απάτης, πλατφόρμες επικοινωνίας με συνεργάτες και πολλά άλλα μεταβάλλουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η επιχείρηση.
Είναι γεγονός ότι οι ψηφιακές και τεχνολογικές εξελίξεις, βαθμιαία, μεταμορφώνουν την ασφαλιστική αγορά. Ο ρυθμός της ψηφιακής αλλαγής και των επιπτώσεών της θα συνεχίσει να επιταχύνεται μέσα στην επόμενη δεκαετία, και νέοι προβληματισμοί θα προκύψουν σχετικά και με τις πιθανές συνέπειες των τεχνολογικών εξελίξεων, κυρίως σε ό,τι αφορά στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Η ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά μέσω του αντιπροσωπευτικού της οργάνου, της Insurance Europe, πρόσφατα υπέγραψε κοινή δήλωση για τις κοινωνικές επιπτώσεις της ψηφιοποίησης στην ασφαλιστική αγορά με τους ευρωπαίους κοινωνικούς εταίρους, με στόχο την κινητοποίηση ενός δημόσιου διαλόγου για το θέμα των κοινωνικών επιπτώσεων που επιφέρει η ψηφιοποίηση στην αγορά εργασίας.
Το σίγουρο είναι ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι σίγουρα συναρπαστική, αλλά αποτελεί και πρόκληση για το πώς θα χρησιμοποιηθεί προς όφελος όλων των μερών”.
Πηγή: Insurance & Reinsurance Outlook 2017