back to top
23.2 C
Athens
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Περιβάλλον καταστροφές: Λίγες ασφαλιστικές έχουν τεχνογνωσία, ελάχιστες οι ασφαλισμένες επιχειρήσεις

του Νίκου Σακελλαρίου

Η περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό κατέδειξε πλέον πως η ασφάλιση έναντι των κινδύνων από περιβαλλοντική καταστροφή μόνο πολυτέλεια δεν είναι. Επίσης και η αστική ευθύνη πρέπει να συνοδεύει πλέον κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Το συγκεκριμένο πλοίο («Αγ. Ζώνη ΙΙ») ήταν ασφαλισμένο, λέει το ρεπορταζ, μόνο για την υποχρεωτική αστική ευθύνη που περιλαμβάνει και την αποζημίωση για περιβαλλοντικές καταστροφές (Q&R) με όριο κάλυψης μόλις 5 εκατ. ευρώ. Η ασφαλιστική κάλυψη είχε γίνει από ‘αστεράτη’  λονδρέζικη εταιρεία με παράρτημα στον Πειραιά.

- Advertisement -

Στο επίπεδο αυτό υπερκάλυπτε τις προυποθέσεις του νόμου αλλά τώρα θα τρέχει να καλύψει όλες τις ευθύνες από τις αγωγές που θα γίνουν. Ήδη ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μόραλης έκανε την αρχή με την πρώτη μήνυση  και σύμφωνα με το ρεπορτάζ  θα ακολουθήσουν και άλλες  τόσο από τους δημάρχους της παράλιας ζώνης όσο και από άμεσα θιγόμενες επιχειρήσεις. Το πλήγμα της περιβαλλοντικής καταστροφής δείχνει  πόσο η ελληνική επιχειρηματικότητα δεν γνωρίζει τους κινδύνους. Και μην μας πείτε ότι τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν σπάνια. Περιβαλλοντική καταστροφή προκαλούν και οι τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες χωρίς βιολογικό καθαρισμό και η αλιεία που γίνεται με δυναμίτες και οι χωματερές και τα λατομεία και το «καινούργιο διυλιστήριο» όπως λέει το πρώτο ιστορικά οικολογικό ελληνικό τραγούδι από  τους Μάνο Χατζιδάκι και Ν. Γκάτσο.

Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι πλην ελάχιστων  συγκεκριμένων μεγάλων μονάδων (Motor Oil, Τιτάνας, Αλουμίνιο της Ελλάδος,  S&B κά) ελάχιστες είναι αυτές που έχουν ασφαλιστεί για  πρόκληση περιβαλλοντικών  κινδύνων.  Τα εισπραχθέντα ασφάλιστρα από τον συγκεκριμένο κλάδο στην Ελλάδα  δεν ξεπερνούν τα 15-20 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια. Oι περισσότερες ασφαλιστικές δεν διαθέτουν τεχνογνώστες που θα μπορούσαν να αναλάβουν την διαδικασία από το underwriting μέχρι και την αποζημίωση. Προφανέστατα θεωρούν ότι 2-3 εξειδικευμένα στελέχη παραπάνω κοστίζουν περισσότερο από τα επαγγελματικά γεύματα , τις δεξιώσεις  και τα ταξίδια πωλήσεων.

- Advertisement -

Παρεπιπτόντως στο άλλο μεγάλο θέμα των ημερών που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με κινδύνους για περιβαλλοντολογικές καταστροφές, την Eldorado Gold (Ελληνικός Χρυσός), μάθαμε ότι ο καναδικός όμιλος είναι ΠΛΗΡΩΣ ασφαλισμένος (σε Τορόντο και Λονδίνο) για πιθανές  προκλήσεις περιβαλλοντικών καταστροφών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Φάκελος Αστική Ευθύνη: Ασφάλιση (επαγγελματικών) ευθυνών

Οι αλλαγές που έρχονται τον Οκτώβριο του 2024 - Η EIOPA διενήργησε ανοικτές δημόσιες διαβουλεύσεις σχετικά με τα σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων

Λάθη και αστοχίες ασφαλιστικών

Πέντε, έξι μεγάλες ξένες ασφαλιστικές υπάρχουν στην Ελλάδα και ο γίγαντας Allianz. Να περιμένουμε κάτι ή όχι;

«Πετύχαμε πολλά, συνεχίζουμε για περισσότερα»

Ολοκληρώνεται μία ακόμη χρονιά πλούσια σε δράσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Η ζωή μας άλλαξε…

Το λέγαμε, το ακούγαμε, αλλά, εδώ και πολύ καιρό, η κλιματική κρίση «έχει δείξει τα δόντια της»! Και όχι μόνο στη χώρα μας. Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής μάς φανερώνει συχνά και βίαια, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα. 

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Aσφάλιση Κατοικίας/ΕΝΦΙΑ: Τα αποτελέσματα προβληματίζουν…

Η “καυτή πατάτα” του ζητήματος ασφάλισης κατοικιών, εν μέσω των ραγδαίων αλλαγών που επιφέρει στις ζωές μας η Κλιματική Κρίση είναι ένα ζήτημα που χρήζει άμεσης διευθέτησης.

Ασφαλιστικές εξελίξεις, ένας καυτός χειμώνας γεμάτος δράση

Περιμένουμε να δούμε το πως θα ομαδοποιηθούν οι κίνδυνοι

Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στην ασφαλιστική αγορά παρουσιάζει τόσο κινδύνους όσο και ευκαιρίες

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας εντυπωσιακά ενδιαφέρουσας εποχής, η οποία θα χαρακτηριστεί από την επανάσταση που θα φέρουν οι νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης

Πώς ασφαλίζονται οι κατοικίες για φυσικές καταστροφές, τι αλλάζει

Δύο σημαντικά κίνητρα δίνει το νέο σχέδιο νόμου για την ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών

Δημοφιλή Άρθρα


 

 

Ροή Ειδήσεων

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων

Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 500...

MDRT Day: Secure Today… Thrive Tomorrow. Commitment is always a choice!

Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η τριήμερη εκδήλωση του MDRT Day Greece στην Θεσσαλονίκη (19-21 Σεπτεμβρίου 2024)!

“Οι καιροί αλλάζουν” για την ασφαλιστική αγορά και το Insurance world 

"Oι καιροί αλλάζουν" τραγούδησε δύο φορές ο Bob Dylan μία το 1964 και μία το 1992 σε κρίσιμες περιόδους του 20ου αιώνα. 

ΑRAG DAY: “Θεωρούμε πως έχουμε συμβάλλει με τις μικρές μας δυνάμεις σε κάτι μεγάλο”

Την 26.9.2024 έλαβε χώρα η διαδικτυακή εκδήλωση της ARAG Hellas υπό τον τίτλο ARAG DAY 2024.

Placement ETE: Απροθυμία των ασφαλιστικών να συμμετάσχουν 

Οι τοποθετήσεις σε μετοχές της ΕΤΕ υπολογίζονται στα 150 εκατ. ευρώ στο σύνολο των ασφαλιστικών