back to top
12.7 C
Athens
Παρασκευή 11 Απριλίου 2025

Τοις τολμώσιν…

άρθρο του Γιάννη Βοτσαρίδη από το περιοδικό Interlife Magazine, Τεύχος Ιουνίου 2017

Στην παγκόσμια αγορά των Ασφαλειών και Αντασφαλειών τα πράγματα αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι δύσκολα (ιδιαίτερα για τον Κλάδο Ζημιών και Περιουσίας) ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι έτσι για πάντα. Η αγορά κάνει κύκλους και ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει.

- Advertisement -

Τα παραπάνω εκτιμούν σοβαροί ξένοι επιχειρηματίες που επενδύουν συστηματικά στις Ασφάλειες διεθνώς αλλά και στη χώρα μας. Όσον αφορά τις γενικότερες προβλέψεις τους, ειδικά για τον Κλάδο των Ασφαλειών, επικρατεί ένα θετικό κλίμα που αποδεικνύεται και ενισχύεται από επενδύσεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα βασιζόμενες σε προσεκτική ανάλυση της Αγοράς ακόμη και σε χώρες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως π.χ. η Ελλάδα, επειδή ακριβώς “βλέπουν μακριά”, διακρίνουν τις ευκαιρίες και τολμούν.

Αυτή η εκτίμηση, είναι ιδιαίτερα επίκαιρη για τις ευκαιρίες του Ασφαλιστικού Κλάδου σήμερα στη χώρα μας. Ξεκινώντας από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα της ασφαλιστικής δαπάνης στην Ελλάδα – που πορεύονται ανάλογα με την υφεσιακή συμπεριφορά της οικονομίας – τολμούμε να υποθέσουμε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης του Κλάδου είναι μεγάλες, εφόσον προκύψουν έστω και κάποια δειλά δείγματα ανάκαμψης του ΑΕΠ. Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας έχει τέσσερις φορές μικρότερη δαπάνη ασφαλίστρων επί του ΑΕΠ και έξι φορές χαμηλότερα ασφάλιστρα ανά κάτοικο σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι έχοντας αγγίξει τα κατώτατα όρια η πορεία του Κλάδου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα είναι σαφώς ανοδική. Όταν έρθει εκείνη η ώρα, όμως, πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

- Advertisement -

Έτοιμοι με τις μελέτες μας και τις προβλέψεις μας για νέα προϊόντα που αναδείχθηκαν μέσα από την Κρίση, αλλά και προϊόντα προσαρμοσμένα στις διαρκώς μεταβαλλόμενες φυσικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες: Προγράμματα που ανταποκρίνονται στο βασικό ανθρώπινο δικαίωμα μιας αξιοπρεπούς Περίθαλψης, Προγράμματα που απαντούν στην ανασφάλεια της Τρίτης Ηλικίας, στους αυξανόμενους κινδύνους από Ακραία Καιρικά Φαινόμενα, στα επαγγελματικά προβλήματα που μπορούν να απαιτήσουν δαπανηρή Νομική Κάλυψη, στους κινδύνους της Κυβερνοπειρατείας, στην αύξηση του προσδόκιμου Ζωής που ανατρέπει τα κλασσικά προγράμματα Συνταξιοδότησης.

Τα κλειδιά της επιχειρηματικότητας διαχρονικά είναι η Διορατικότητα, η Πρόβλεψη, η Τόλμη.

Πετυχημένος είναι ο επιχειρηματίας που μπορεί να “ακούει πέρα από το θόρυβο”, που βλέπει “το δάσος και όχι το δένδρο”, που τολμά να κάνει προβολή των γεγονότων και να σχεδιάσει την πορεία του με βάση τα μηνύματα του μέλλοντος και όχι επίπεδες ερμηνείες του μικρόκοσμου της καθημερινότητας.

Άλλωστε “τοις τολμώσιν η τύχη ξύμφορος”, κατά Θουκυδίδη.

(Η τύχη είναι σύντροφος των τολμηρών).

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή οικονομία. Να αναλάβει άμεσα δράση η ΕΕ

Οι ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για επιβολή δασμών σε μία σειρά από χώρες σημαίνει ότι αυξάνεται κατά πολύ ο δείκτης

Σαρώνουν οι πτωχεύσεις στην Δυτική Ευρώπη, σε κίνδυνο οι πράσινες χρηματοδοτήσεις

Τι αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz-Trade, για τις επιχειρήσεις, τους κλάδους που κινδυνδύουν περισσότερα και την Δ. Ευρώπη

Προβλέψεις Allianz Trade, ποιο το χειρότερο σενάριο από την εκλογή του Τράμπ

Στο δυσμενέστερο σενάριο αύξησης των εμπορικών δασμών το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά -0,8%, στο 1/3 της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Τα λαμπερά βραβεία επιχειρηματικότητας του ΕΕΑ με τις ηχηρές παρουσίες (vid)

Tη στόχευση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών περιέγραψε στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας στην εκδήλωση απονομής των Βραβείων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πέντε ασφαλιστικές ελέγχουν το 87% της αγοράς

Στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, ο δείκτης ζημιών της αγοράς στις 30.9.2024 ανήλθε σε 52% των αντίστοιχων δεδουλευμένων ασφαλίστρων

Οι τράπεζες θα πουλάνε Unit Linked μόνο και οι ασφαλιστικές ασφάλειες

Αυτή είναι η απάντηση που πήρε σήμερα ο Ανασφάλιστος, ρωτώντας τους φίλους τους Ασφαλιστές για το τι επιτέλους μπορεί να γίνει με το bancassurance

Lloyds: Προσοχή στην αξία του κινδύνου και την υπό-ασφάλιση

Σοβαρές επιπτώσεις θα έχουν στους ασφαλιστές οι δασμοί που επέβαλλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την Lloyd’s Market Association. Οι προσαρμογές...

ΤΜΕΔΕ: Νέες ασφαλιστικές καλύψεις σε συνεργασία με την Allianz και Generali

Από σήμερα 1η Απριλίου 2025 τίθενται σε εφαρμογή οι νέες εξειδικευμένες ανταποδοτικές ασφαλιστικές καλύψεις,

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Προϊόν της Χρονιάς 2025 το “Full Cyber Protection” της Εθνικής Ασφαλιστικής

Με μία ακόμη σημαντική διάκριση επισφραγίστηκε η διαρκής προσήλωση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην καινοτομία και την κάλυψη

H Φιλιώ Κωστοπούλου στην ομάδα της Infotrust

Ένα καταξιωμένο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς, με 25 και πλέον χρόνια εμπειρίας εντάσσεται στην οικογένεια της INFOTRUST.

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 55 εκατ. ευρώ σε 17.315 δικαιούχους

Αποζημιώσεις ύψους 55 εκατ. ευρώ πιστώθηκαν σήμερα Πέμπτη 10 Απριλίου 2025 στους λογαριασμούς 17.315 δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων από τον ΕΛΓΑ.

Interamerican: Aνοδικά η παραγωγή, ο πληθωρισμός έπληξε τους κλάδους Ζημιών και Υγείας

Παραγωγή 471 εκατ. ευρώ, κατέγραψε η Interamerican το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατίθενται στην έκθεση Φερεγγυότητας και χρηματοοικονομικής

EUROINS Ελλάδος: Μέγας Χορηγός του 13ου “Kallithea Run”

Η EUROINS Ελλάδος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στήριξε τους δρομείς, τους διοργανωτές και τους εθελοντές, ως Μέγας Χορηγός του 13ου “Kallithea Run”