Aξιέπαινη η καμπάνια της ΕΑΕΕ για τα τροχαία ατυχήματα αλλά όπως και με πολλούς άλλους φορείς φαίνεται ότι έχουμε κολλήσει μόνο στο ποτό ως μία από τις βασικές αιτίες ατυχημάτων. Σίγουρα βρίσκεται μέσα στις πρώτες αιτίες αλλά είναι άραγε η βασική αιτία; Για παράδειγμα , πόσο γνωρίζουμε ότι ένας κουρασμένος οδηγός είναι εξίσου επικίνδυνος με το μεθυσμένο εάν κοιμηθεί στο τιμόνι; Πόσο γνωρίζουμε ότι πλέον το ποτό είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με τα ψυχοφάρμακα ή τα ηρεμιστικά που παίρνουν πολλοί νεοέλληνες για το άγχος τους ή για την αϋπνία τους;
Oι παλαιές μελέτες σχετικά με το ποτό και τη μέθη βασίζονται κυρίως σε δεδομένα άλλων κρατών και σε δεδομένα της περιφέρειας όπου τα περισσότερα τροχαία προέρχονται σε υπερκατανάλωση αλκοόλ (ούζο, τσίπουρο, ρακή, ουίσκι κλπ) . Ίσως θα πρέπει οι νέες μελέτες να προσεγγίσουν και τις νέες συνθήκες ζωής και εργασίας. Η εξάντληση, η απογοήτευση, τα επαγγελματικά και προσωπικά αδιέξοδα έχουν ανέβει ψηλά στη σκάλα επικινδυνότητας.
Μιας και αναφερθήκαμε και στην επαγγελματική εξάντληση που προέρχεται από την υπερεργασία, πρέπει να εστιάσουμε και στο τι γίνεται και στον ασφαλιστικό κλάδο.
Ωραία είναι οι υψηλές αμοιβές, οι δείκτες και τα νούμερα αλλά σε πολλές εταιρείες μαθαίνουμε ότι κάνουν «αγρυπνίες και ολονυκτίες» για να πιάσουν τους στόχους. Και βεβαίως όχι με αμοιβή ούτε εθελοντικά.
Μας αναφέρθηκε περίπτωση πολυεθνικής προ ετών (μην ψάχνετε δεν θα σας πούμε ποια) η οποία είχε βγάλει ανακοίνωση προς τους εργαζομένους με την οποία έλεγε μεταξύ άλλων ότι «κατόπιν δικής σας προτροπής και απαίτησης θα ικανοποιήσουμε το αίτημά σας να δουλεύετε και τα Σαββατοκύριακά» (sic) . Δύο τινά συνέβαιναν. Ή η εταιρεία είχε θεσπίσει ειδικά bonus για την εργασία Σαβ-Κυριακή (πράγμα που δεν έγινε) ή εμμέσως πλην σαφώς φόρτωνε με περισσότερη δουλειά τους εργαζόμενους . Δυστυχώς , «εργασιακά αποτύχαμε» κ.κ εργαζόμενοι. Πλέον ζητάμε και οι ίδιοι να μας αλυσοδένουν.