back to top
23.9 C
Athens
Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025

Ξεκινάνε οι τιμολογήσεις για την υποχρεωτική ασφάλιση

της Ελενας Ερμείδου

Μένει να “τιμολογηθούν” τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, δηλαδή το πόσο θα κοστολογείται η ασφάλιση, ή η αντασφάλιση, εξειδικεύοντας τα μέτρα για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

- Advertisement -

Καταρχάς τιμολογήσεις για την ασφάλιση επιχειρήσεων γίνονται. Οπότε κάποιος ασφαλίζεται για εμπορικούς και βιομηχανικούς κινδύνους ή για κινδύνους που απορρέουν από φυσικές καταστροφές ανάλογα με τις καλύψεις που ζητά και το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο, τιμολογείται ανάλογα. Τα δύσκολα για αυτούς που έχουν ασφαλιστεί υποχρεωτικά έχοντας πάρει δάνειο από την τράπεζα είναι ότι οι τράπεζες ασφαλίζουν τον δικό τους κίνδυνο και έτσι οι περισσότεροι βρίσκονται υπασφαλισμένοι κατά την επέλυεηση κινδύνου χωρίς να δικαιούνται αποζημιώσεις.

Η αντασφαλιστική κάλυψη δεν αφορά τόσο αυτόν (τον επιχειρηματία), όσο την ασφαλιστική ή τους μπρόκερς που θα κάνουν την συμφωνία για την αντασφάλιση των κινδύνων. Σπανίως κάποιες επιχειρήσεις παίρνουν καλύψεις κατευθείαν από τους αντασφαλιστές.  Αυτό όμως είναι άλλο κομμάτι και δεν αφορά τόσο το θέμα της κατευθείαν αντασφάλισης.

- Advertisement -

Η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) συντάσσει τις προτάσεις που θα υποβάλλει στην κυβέρνηση για να ανοίξει ο διάλογος. Προτάσεις δεν έχουν υποβληθεί, το σχήμα της συνεργασίας δεν έχει καθοριστεί (αν υπάρξει ΣΔΙΤ για την ασφάλιση επιχειρήσεων) με τις αναλογίες, η ασφαλιστική βάση παραμένει πολύ χαμηλή, κίνητρα φορολογικά ακόμα δεν έχουν δοθεί για να δοθεί η ευκαιρία να αυξηθεί η φορολογική βάση και να πέσει το ασφάλιστρο, άρα μένουν πολλά ακόμα για να γίνει η τιμολόγηση.

Από την άλλη ήδη η ασφαλιστική κάλυψη για τις επιχειρήσεις αποτελεί δαπάνη και πάει εκπίπτει ήδη από τα έσοδα. Θα αυξηθεί το ποσοστό της έκπτωσης; θα υπάρξουν περαιτέρω φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις;

Θα πρέπει να περιμένουμε την πρόταση της ΕΑΕΕ, τα συμπεράσματα από την ανοιχτή διαβούλευση. Μέχρι τότε τα (αντ)ασφαλιστικά τιμολόγια για τους εμπορικούς κινδύνους θα έχουν όπως είναι.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

H ΕΑΕΕ Μέλος του UN Global Compact και του UN Global Compact Network Greece

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ανακοινώνει την επίσημη ένταξή της στο Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact)

Ολόκληρη η ΚΥΑ για την υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτου

Δημοσιεύθηκε σήμερα η Κοινή Υπουργική Απόφαση των τριών Υπουργών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Κλιματικής Κρίσης

Mε αρνητικό πρόσημο η παραγωγή ασφαλίστρων το πρώτο τρίμηνο

Η ΕΑΕΕ διεξήγαγε έρευνα σχετικά με την παραγωγή ασφαλίστρων ανά μήνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων - μελών της.

Όλα όσα ακούσαμε και είδαμε στο φετινό, επετειακό Insurance & Reinsurance Meeting

Για 25η χρονιά πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Συνάντηση Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών που διοργανώνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τα εξοργιστικά του bancassurance για την ασφάλιση επιχειρήσεων

Η πελάτισσα κατέληξε να αγοράσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ το κόστος του οποίου ήταν 140 ευρώ το χρόνο.

NN. Σχεδιάζει να καταρρίψει το νέο ρεκόρ πωλήσεων το 2025 με επενδύσεις εκατομμυρίων

Επενδύσεις ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζει η ΝΝ στην Ελλάδα για να ενισχύσει το προφίλ της και τις επιδόσεις των 1500 συνεργατών της, αναμένοντας το 2025

Τι χρειάζεται για να φανούν οι αλλαγές στις ασφαλιστικές, το φρένο και οι αμφιβολίες

Δεν είναι τα πιο δυνατά τα είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές". 

Πάνος Δημητρίου/Generali: Σήμερα έχουμε πάρτι, είμαστε μπροστά από τον ανταγωνισμό

H Generali  αποφασίζει δυναμικά, τώρα ‘να κάνει ένα limit up,  αλλάζοντας όλα στο customer care, είπε ο Πάνος Δημητρίου.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Τα εξοργιστικά του bancassurance για την ασφάλιση επιχειρήσεων

Η πελάτισσα κατέληξε να αγοράσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ το κόστος του οποίου ήταν 140 ευρώ το χρόνο.

Απεργία στα ΜΜΕ

Σε απεργία στις 5 και στις 12 Ιουνίου προχωρούν οι δημοσιογράφοι μετά την πρόσκληση των ενώσεών τους.

Ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται της ασφάλισης για δύο έτη

Η εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για τις επιχειρήσεις δύναται να γίνει και μόνιμη!

O Γ. Χατζηθεοδοσίου στην ΕΡΤ για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων

Στο θέμα των ασφαλίστρων στα προγράμματα Υγείας που υφίσταται ακόμα ως πρόβλημα της αγοράς αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου

«Σταθερά Μαζί»: Πάνω από 850 συμμετοχές στα συνέδρια της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα δύο ετήσια συνέδρια της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ για το 2025, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη