της Ελενας Ερμείδου
Το ελληνικό επιχειρείν έχει δύο στόχους να κόψει έξοδα για να βγάλει κέρδη. Σου λέει 1+1=2. Αυτή η σχέση δεν μπορεί να αλλάξει. Και, έτσι έρχονται τα πάνω – κάτω.
Δεν κόβεις, όμως για να βγάλεις. Αν κόψεις να πω πολύ απλά το ρεύμα, δεν θα έχεις φως. Αν κόψεις τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα γνωρίζεις τι γίνεται γύρω σου.
Το αποτέλεσμα στο επιχειρείν είναι συνάρτηση διαφόρων παραμέτρων. Αν δεν επενδύσεις ,χρήμα δεν βλέπεις. Και υπό την προϋπόθεση ότι επενδύεις σωστά σε κατηγορίες ανθρώπων ή υλικών στοιχείων που δίνουν υπεραξίες. Γιατί το βγάλεις και να επενδύσεις πχ 1000 ευρώ, αριθμός τυχαίος χωρίς να γνωρίζεις που τα επενδύεις και τις προοπτικές των αποδόσεων, σίγουρα θα τα χάσεις και θα ψάχνεις για περικοπές κόστους εργασίας. Τότε δύσκολα μαζεύεται.
Περιττό έξοδο για τους έλληνες είναι και η ασφάλιση, την οποία ακόμα και οι επιχειρηματίες την βλέπου ν ως έξοδο και όχι ως επένδυση. Υπάρχουν για να μην είμαι τόσο αυστηρή και εξαιρέσεις, κυρίως όμως είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις που η κουλτούρα τους καθορίζεται από τις μητρικές του εξωτερικού. Ίσως και να είμαι λάθος λέγοντας κουλτούρα, και όχι στόχοι, αφού οι μέτοχοι θέλουν να μην χάσουν τα λεφτά τους.
Ο Covid-19 έχει τρομοκρατήσει του επιχειρηματίες. Τι θα γίνει με ένα δεύτερο λουκέτο; Μιλάμε για μεγάλες απώλειες. Πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Και μείνουν οι μισοί, τι θα γίνει με την παραγωγή, με τα έσοδα της επιχείρησης, εννοείται ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι από αυτούς που κάθονται για να πληρώνονται.
Εδώ, κάτι πρέπει να κάνει η ασφαλιστική αγορά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα ασφαλιστήρια επιχειρηματικές συνέχειας (BI) δεν καλύπτουν τον Covid. Τα πράγματα όμως δείχνουν να αλλάζουν αρχής γενομένης από την Βρετανία όπου η Αρχή των Χρηματοοικονομικών (FCA) μελετά αλλαγές στις διατυπώσεις των συμβολαίων προκειμένου να σταματήσουν οι διαφωνίες και οι διενέξεις.
Μεγάλο ποσοστό από την ασφαλιστική αγορά διαβλέπει αλλαγές με σκοπό να αποσαφηνιστούν οι πολυσύνθετες διατυπώσεις που είναι χαοτικές για τους επιχειρηματίες.
Η υποστήριξη της κυβέρνησης στην άμβλυνση του προβλήματος είναι απαραίτητη αν και είμαστε στην Ελλάδα πολύ πίσω ακόμα και δεν διαφαίνεται κάποια κίνηση στον ορίζοντα.
Κράτος και ασφαλιστές είναι αυτοί που στην περίπτωση μας θα στηρίξουν την οικονομία και την κοινωνία από παν ενδεχόμενο. Οι επιχειρηματίες δύσκολο ομολογώ στην Ελλάδα να καταλάβουν, πρέπει για να αποδεχτούν να καταλάβουν το συμφέρον τους. Οι επιχειρηματικές ασφαλίσεις υποστηρίζουν τα συμφέροντας τους. Εξαίρεση αποτελούν όσοι ψάχνουν το γρήγορο κέρδος. Αυτοί απαλλάσσονται των ευθυνών.