back to top
33.9 C
Athens
Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025

Ασφαλιστική αγορά, Πολιτεία, ΙΟΒΕ συντάσσονται για την ανάπτυξη

Έλενα Ερμείδου

Το αποτύπωμα της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην οικονομία και την κοινωνία και η Ενίσχυση της αποταμίευσης και ανάπτυξης με μοχλό την κεφαλαιαγορά είναι τα δύο θέματα που κυριάρχησαν στον κλάδο την περασμένη εβδομάδα και αυτή. Πρόκειται για δύο μελέτες του ΙΟΒΕ με στόχο την ενημέρωση, αφύπνιση, κινητοποίηση για να πάρουν μπρος τα γρανάζια της οικονομίας.

- Advertisement -

Μείζονος σημασίας αυτό που τονίζει στην μελέτη του για την ανάπτυξη ο ΙΟΒΕ ότι οι τοποθετήσεις  να γίνουν σε εγχώριες ή εγχώρια εγκατεστημένες εταιρείες με ισχυρό R&D, «πράσινη» αναπτυξιακή στρατηγική και επενδύσεις σε υποδομές.

ΙΟΒΕ: Αποταμίευση με τοποθετήσεις στην εγχώρια αγορά

- Advertisement -

Δείχνει πάντως ότι Πολιτεία, Ασφαλιστική Αγορά και Φορείς βρίσκονται πολύ κοντά και εργάζονται συνδυασμένα για να λύσουν χρόνια προβλήματα.

Αλλωστε …

Επιβεβαιώθηκε στην 21η Συνάντηση Ασφαλιστών & Αντασφαλιστών στην Ύδρα διά στόματος του προέδρου της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου. Η Πολιτεία και η ασφαλιστική αγορά συνομιλούν, με σκοπό να επιλύσουν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στον τομέα της υγείας, των συντάξεων και των φυσικών καταστροφών. Είχε προηγηθεί η ομιλία του υφυπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμοδίου για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη.

Χρονιά-ορόσημο το 2019 για την ασφαλιστική αγορά. Ποτέ, τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια, δεν υπήρξε ομιλητής στην Ύδρα εκπροσωπώντας την Πολιτεία. Ποτέ, μέχρι σήμερα, η Πολιτεία δεν έδειξε αυτήν τη διάθεση για να ακούσει τις προτάσεις της ασφαλιστικής αγοράς.

Η Πολιτεία και όλοι οι αρμόδιοι εκπρόσωποι για το ασφαλιστικό έχουν δει το πρόβλημα, το αναγνωρίζουν και συνομιλούν για να βρουν μια λύση. Την πιο κοντινή στις ανάγκες της χώρας και στην κουλτούρα της.

Η κυβέρνηση, όπως ακούσαμε, επεξεργάζεται λύση τριών πυλώνων. Ο πρώτος πυλώνας θα είναι υποχρεωτικός και θα βασίζεται στο αναδιανεμητικό σύστημα (ΕΦΚΑ).

Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι υποχρεωτικός κεφαλαιοποιητικός, δημόσιος ή ιδιωτικός, στο πλαίσιο του οποίου, όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης στο συνέδριο της ΕΑΕΕ, τα επαγγελματικά ταμεία θα μπορούν να συνεργάζονται με ασφαλιστικές, διαχειριστές κεφαλαίων.

Ο τρίτος πυλώνας θα είναι προαιρετικός, για όσους θέλουν να ασφαλιστούν ιδιωτικά και να έχουν μια συμπληρωματική ασφάλιση.

Ακολουθούν η Υγεία και οι Φυσικές Καταστροφές. Το βέβαιο είναι ότι στην Υγεία οι απόψεις της κυβέρνησης συνάδουν με αυτές της ΕΑΕΕ. Μπαίνουν μπρος τα ΣΔΙΤ. Στις Καταστροφές, ακόμη, όλα είναι υπό εξέταση. Θέλουν να ταξινομήσουν τους μικρούς και μεγάλους κινδύνους και να βρουν ποιοι θα είναι αυτοί που θα αγοράσουν και θα προσφέρουν το capacity.

Πολλές είναι οι ευκαιρίες που αιωρούνται για τον κλάδο. Αν «πατήσουν στη γη», η ασφαλιστική διείσδυση στην Υγεία, Ζωή και Περιουσία θα ξεφύγει από το 0,8%-1%-2% στο σύνολο της Ευρώπης.

Η ώρα για να ωριμάσουν Πολιτεία, ιδιωτική ασφάλιση, καταναλωτές έφτασε.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων για την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με αφορμή τη θέσπιση της υποχρεωτικής ασφάλισης οχήματος έναντι φυσικών καταστροφών

Αξιολόγηση της εφαρμογής των διατάξεων της οδηγίας IDD

H EAEE ενημέρωσε για τα γενικά συμπεράσματα που προέκυψαν από τη διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου

Η ΕΑΕΕ συμμετείχε στη συζήτηση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του UNECE

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεργασίας

Ανοδος 5,3% στην παραγωγή ασφαλίστρων τον Ιανουάριο

Αυξημένη κατά 5,3% σε ετήσια βάση εμφανίζεται η ασφαλιστική παραγωγή τον Ιανουάριο, καθώς ανήλθε στα 499,26 εκατ. ευρώ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στη Θεσσαλονίκη 13/6 η ΓΣ της Interlife,  αλλαγές στο ΔΣ (;), στο 29% το δικαίωμα ψήφου του Ι. Βοτσαρίδη

 Tο υφιστάμενο ΔΣ εξελέγην από την ΓΣ Μετόχων στις 16 /6/ 2021 και η θητεία του διήρκησε μέχρι 16 Ιουνίου του έτους 2026

Τα εξοργιστικά του bancassurance για την ασφάλιση επιχειρήσεων

Η πελάτισσα κατέληξε να αγοράσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ το κόστος του οποίου ήταν 140 ευρώ το χρόνο.

NN. Σχεδιάζει να καταρρίψει το νέο ρεκόρ πωλήσεων το 2025 με επενδύσεις εκατομμυρίων

Επενδύσεις ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζει η ΝΝ στην Ελλάδα για να ενισχύσει το προφίλ της και τις επιδόσεις των 1500 συνεργατών της, αναμένοντας το 2025

Τι χρειάζεται για να φανούν οι αλλαγές στις ασφαλιστικές, το φρένο και οι αμφιβολίες

Δεν είναι τα πιο δυνατά τα είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές". 

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στη Θεσσαλονίκη 13/6 η ΓΣ της Interlife,  αλλαγές στο ΔΣ (;), στο 29% το δικαίωμα ψήφου του Ι. Βοτσαρίδη

 Tο υφιστάμενο ΔΣ εξελέγην από την ΓΣ Μετόχων στις 16 /6/ 2021 και η θητεία του διήρκησε μέχρι 16 Ιουνίου του έτους 2026

Η Allianz επιβράβευσε τους Συνεργάτες της με τον Διαγωνισμό «Οδήγησε και εσύ ένα Premium Αυτοκίνητο»

Η Allianz διοργάνωσε και φέτος τον Διαγωνισμό Αυτοκινήτου «Οδήγησε και εσύ ένα Premium Αυτοκίνητο», θέλοντας να επιβραβεύσει τους Συνεργάτες

Οι προτάσεις της ΕΑΕΕ για έναν πιο ασφαλή και σύγχρονο Κ.Ο.Κ.

Την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) εκφράζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Επανεκλογή του Σπ. Μπαρκούζου, Διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων της Syndea στο Δ.Σ. της AMICE

Ο κ. Σπύρος Μπαρκούζος, Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων της Syndea, επανεξελέγη ως μόνιμο μέλος, με τριετή θητεία έως το 2028 στο Δ.Σ. της AMICE

Υπερσυμμετοχή Διαμεσολαβητών στην εκδήλωση της Επιτροπής Ασφαλιστικών Πρακτόρων του Ε.Ε.Α

Εντυπωσιακή ανταπόκριση, ενδιαφέρον και ενθουσιασμό από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές κατέγραψε η εκδήλωση της Επιτροπής Ασφαλιστικών