[starbox]
Πέρασε το Φορολογικό , πέρασε και το Ασφαλιστικό από τη Βουλή επιβεβαιώνοντας αυτό που φοβόμασταν. Η κυβέρνηση δεν ξέρει, δεν ακούει , δεν μαθαίνει. Όσο για την αριστερή αντιπολίτευση , πάλι δεν κατάλαβαν ότι με τις διαδηλώσεις έξω από το κοινοβούλιο μόνο ικανοποίηση ιδεολογική έχουν. Στην ουσία δεν αποτρέπουν τίποτε. Όπως άλλωστε έγινε και το 2010, 2011 και 2012 όταν κάθε εβδομάδα καίγονταν το Σύνταγμα. Επί της ουσίας πλέον , το Φορολογικό με τα μέτρα που πάρθηκαν και θα παρθούν μέχρι τον Ιούλιο οδηγεί την αύξηση της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων πάνω από το 55% επί των εισοδημάτων , έναντι 45% που ήταν μέχρι χθες. Ποιο διαθέσιμο εισόδημα προς επένδυση και κατανάλωση; Μία αυτοτροφοδούμενη κρίση. Για τον ασφαλιστικό κλάδο και ειδικά για τους Διαμεσολαβούντες τα νέα φορολογικά μέτρα θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τον μέσο σε εισόδημα ασφαλιστικό πράκτορα όχι μόνο περιορίζοντας το εισόδημά του αλλά μαζί με τα πιεστικά μέτρα της Τράπεζα της Ελλάδας σε ότι αφορά την άμεση ή και προκαταβολική απόδοση ασφαλίστρων , στερούν ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα από την αγορά.
Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες οι πρόσφατες επαφές της ηγεσίας των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών με τον κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη είχαν μάλλον προληπτικό αλλά όχι ουσιαστικό χαρακτήρα. Όπως έγινε και με άλλους κλάδους , η κυβέρνηση συνέχισε το δρόμο της μοιράζοντας ψεύτικες υποσχέσεις. Σε ότι αφορά το Ασφαλιστικό , η κυβέρνηση θέλησε να βάλει ακόμα ένα ΄μπάλωμα’ στην κουρελού ενός συστήματος που ξεκίνησε πριν από 70 χρόνια και δεν δίνει απαντήσεις στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας. Το αναδιανεμητικό σύστημα είναι καλό όταν έχεις
Α) Μεγάλη ανάπτυξη και αυξημένα πλεονάσματα
Β) Ισορροπημένη δημογραφική πυραμίδα
Γ) χαμηλή ανεργία
Δ) Σχέση εργαζομένων / συνταξιούχων τουλάχιστον 2 προς 1 για τουλάχιστον 30 χρόνια
Στην Ελλάδα έχουμε ακριβώς τα αντίθετα. Το Ασφαλιστικό με την μορφή που πέρασε μοιράζει τη φτώχια και τα ελλείμματα και όχι τον πλούτο. Για την Ελλάδα , το καλύτερο θα ήταν ένα μεικτό αναδιανεμητικό και κεφαλαιοποιητικό σύστημα κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα έτσι ώστε να αναπληρώνονται τα αρνητικά χαρακτηριστικά της δημογραφικής γήρανσης , της ύφεσης , της μεγάλης ανεργίας και της έλλειψης νέων εισφορών. Όταν ακόμα και η Νορβηγία διαθέτει το κεφαλαιοποιητικό Ταμείο των Γενεών (1 τρις. Ευρώ αποθέματα) , η πτωχευμένη Ελλάδα επιμένει σε παλιές συνταγές που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις κοινωνικές συνθήκες.