[starbox]
Mε ιδιαίτερη ανακούφιση έμαθαν τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών οι ασφαλιστικές. Θυγατρικές και μη. Τα αποτελέσματα έδειξαν κεφαλαιακές ανάγκες (βασικές υπό κανονικές συνθήκες) της τάξης των 4,4 δις. Ευρώ , κεφάλαια που είναι εφικτά να τα βρουν οι τράπεζες. Και μόνο αυτό το γεγονός αποκλείει την πώληση τραπεζικών θυγατρικών για ένα ορίζοντα 2 ετών τουλάχιστον. Το δεύτερο θετικό γεγονός είναι ότι αποκλείεται προς το παρόν το ενδεχόμενο ‘κουρέματος’ senior bonds. Αυτό θα έθιγε αρκετές ασφαλιστικές που είχαν τοποθετηθεί τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα υψηλά επιτόκια (4,5-5%). Aν προχωρούσαμε σε κούρεμα αρκετές εταιρείες θα βρίσκονταν παγιδευμένες σε αναζήτηση νέων κεφαλαίων.
Το τρίτο θετικό γεγονός είναι ότι παραμένουν ανοικτές οι γραμμές χρηματοδότησης των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών από τις ελληνικές τράπεζες. Σε αντίθετη περίπτωση , οι τράπεζες θα καλούσαν τους βασικούς μετόχους των ασφαλιστικών είτε να τους παραδώσουν τα κλειδιά είτε να πουλήσουν τις εταιρείες τους για να εξυπηρετήσουν το δανεισμό. Σήμερα τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών στις ασφαλιστικές ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ με προσημειωμένα αρκετά ακίνητα. Παραπάνω κεφάλαια δύσκολα θα εκταμιευθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σε ότι αφορά τις πολυεθνικές ασφαλιστικές που δεν έχουν σχέση (μετοχική ή συνεργασιακή) με τις εγχώριες τράπεζες μπορεί να μην τους αφορούσαν ούτε τα stress tests ούτε οι ανακεφαλαιοποιήσεις και ο δανεισμός αλλά γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν «μπάζει το καράβι» κανείς δεν γλυτώνει απ’ το ναυάγιο.
Αυτό που θέλουν οι ασφαλιστικές είναι πλέον να αναγνωριστεί η προσφορά τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να μην είναι τα «αποπαίδια» μίας τραπεζοκεντρικής οικονομίας. Να σταματήσουν τα ειρωνικά χαμόγελα των τραπεζιτών απέναντι στους ασφαλιστές. Σε τελική ανάλυση , ο ασφαλιστικός κλάδος είναι ο μόνος που κατάφερε να βγει με τις λιγότερες απώλειες από την 5χρονη κρίση ενώ οι τράπεζες χρειάστηκαν 3 ανακεφαλαιοποιήσεις.