Ποιες οι συνέπειες της Long COVID στην ποιότητα της καθημερινής ζωής

Προοπτική πολυκεντρικής μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξετάζει τα εμμένοντα συμπτώματα μετά την οξεία φάση της COVID-19. Οι επιστήμονες διερευνούν τον αντίκτυπο αυτών των συμπτωμάτων (long COVID) στην ποιότητα της καθημερινής ζωής καθώς και τα χαρακτηριστικά των ασθενών που είναι πιθανότερο να εμφανίσουν long COVID.

Η εν λόγω μελέτη ακολούθησε το Πρωτόκολλο Κλινικής Αξιολόγησης ISARIC του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΓιάννης ΝτάνασηςΠάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Regional Health – Europe (DOI:https://doi.org/10.1016/j.lanepe.2021.100186).

Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν  327 νοσηλευόμενοι ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19. Οι συμμετέχοντες εντάχθηκαν στην προοπτική μελέτη τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

Περισσότερα στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*