back to top
19.1 C
Athens
Παρασκευή 15 Μαΐου 2026

Τι ισχύει για τις ασφαλιστικές εισφορές των πυρόπληκτων στην Εύβοια-To ΦΕΚ

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη ρύθμιση τρεχουσών και καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών προς τον e-ΕΦΚΑ και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας ‘Αννας της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του υπουργείου Εργασίας εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας ‘Αννας της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν εντός του μηνός Αυγούστου 2021, ανεξαρτήτως επέλευσης υλικής ζημιάς ή όχι στις εγκαταστάσεις τους.

- Advertisement -

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:

Αναστολή καταβολής και ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών

- Advertisement -

1. Πάσης φύσεως ασφαλιστικές εισφορές, τρέχουσες και καθυστερούμενες, που οφείλονται από τα προαναφερόμενα πρόσωπα προς τον e-ΕΦΚΑ και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, ρυθμίζονται ως εξής:

α) Οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές προς τον e-ΕΦΚΑ και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, μέχρι 31 Ιουλίου 2021, μαζί με τα πρόσθετα τέλη, τόκους και λοιπές προσαυξήσεις της ίδιας ημερομηνίας, κεφαλαιοποιούνται.

β) Αναστέλλεται για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου 2021, η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, περιλαμβανομένων όσων καθίστανται απαιτητές, μετά την ημερομηνία αυτή, προς τον e-ΕΦΚΑ και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και τυχόν δόσεων οφειλής που έχουν προκύψει για μη μισθωτούς από εκκαθαρίσεις ασφαλιστικών εισφορών ή δόσεων από υπαγωγή σε άλλη ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, των οποίων η προθεσμία καταβολής λήγει εντός του διαστήματος αναστολής.

Κατά το χρονικό διάστημα αναστολής δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, η καταβολή τυχόν ασφαλιστικών εισφορών που προσδιορίζονται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 36 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 32 του ν. 4670/2020 (Α’ 43), των οποίων η προθεσμία καταβολής λήγει εντός του ανωτέρω διαστήματος αναστολής, αναστέλλεται, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Σε περίπτωση που σε βάρος των προαναφερόμενων προσώπων καταλογιστούν εισφορές που ανάγονται σε απασχόληση χρονικής περιόδου μέχρι το τέλος του εξαμήνου για το οποίο ισχύει η αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες θα προκύψουν από καταγγελία ή από διαφορές εισφορών κατά τον τακτικό έλεγχο, αναστέλλεται η καταβολή των καταλογισθεισών εισφορών, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Για τις περιπτώσεις αυτές, η αίτηση για υπαγωγή στο διακανονισμό μπορεί να υποβληθεί, μέχρι και το τέλος του μήνα λήξης καταβολής της τελευταίας εκ των δόσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται για κάθε επιχείρηση, εργοδότη ή ασφαλισμένο, με βάση τα προβλεπόμενα από το εδάφιο β της περ. γ του άρθρου 4 του ν. 2556/1997, με την προϋπόθεση καταβολής όλων των απαιτητών δόσεων μετά των αναλογούντων πρόσθετων τελών εκπρόθεσμης καταβολής.

γ) Οι ασφαλιστικές εισφορές των περιπτώσεων α’ και β’ εξοφλούνται, κατ’ επιλογή του οφειλέτη, σε 12 έως και 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την πρώτη του επόμενου μήνα κατά τον οποίο έληξε η ανωτέρω εξάμηνη αναστολή.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 50 ευρώ.

2. Προκειμένου να τύχουν των ρυθμίσεων της παρούσας, τα προαναφερόμενα πρόσωπα πρέπει να υποβάλουν στον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό σχετική αίτηση.

Η αίτηση για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις μπορεί να υποβληθεί εντός του εξαμήνου της αναστολής, ήτοι μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022.

ΦΕΚ

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΑΕΕ: Εγκύκλιος για την καθολική εφαρμογή της ΣΣΕ στον κλάδο

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 08.01.2026

ΟΑΣΕ: Ενημέρωση για την καθολική εφαρμογή της ΣΣΕ

Όλες οι ασφαλιστικές καλούνται να εφαρμόσουν στο σύνολο των υπαλλήλων την από 8.7.2025 ΣΣΕ που είχε συνυπογράψει η Ομοσπονδία με την ΕΑΕΕ

Παροχή διευκρινίσεων από την ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων

Η νέα Εγκύκλιος επικεντρώνεται στις αλλαγές που εισήγαγε ο ν. 5178/2025 και σε 3 βασικά σημεία του υφιστάμενου πλαισίου επαγγελματικής ασφάλισης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πρώτο Ιατρείο Πόνου για άτομα με αυτισμό και νευροδιαφορετικότητα στο Λαϊκό Νοσοκομείο από το καλοκαίρι

Το Ιατρείο θα λειτουργήσει πιλοτικά με στόχο να αποτελέσει μοντέλο για αντίστοιχες δομές σε όλη τη χώρα – Η συμβολή του Συλλόγου 95 για Σπάνια Νοσήματα

Νέα εκστρατεία της GSK Ελλάδος για τον διά βίου εμβολιασμό: Εθνική συστράτευση για πρόληψη και ενημέρωση

Με κεντρικό μήνυμα ότι χωρίς εμβολιαστική κάλυψη είμαστε εκτεθειμένοι, η καμπάνια αναδεικνύει τη σημασία της από την παιδική ηλικία έως τα βαθιά γεράματα

ΥΠΕΚΑ: Σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους για την ισότητα αμοιβών

Πάνω από 50 προτάσεις τους έχουν ενσωματωθεί στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για την ισότητα αμοιβών

10 χρόνια Health Innovation Conference: Αβέβαιη η πρόσβαση των Ελλήνων στην καινοτομία

Το επετειακό #hico26 στις 19 Μαΐου περιλαμβάνει υψηλού επιπέδου ομιλίες, τοποθετήσεις και πάνελ συζήτησης – Δείτε τη θεματολογία και δηλώστε συμμετοχή

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

50 χρόνια Επικουρικό Κεφάλαιο: Ένα επετειακό συνέδριο για τον θεσμό, την οδική ασφάλεια και τη νέα εποχή της πρόληψης

Κοινός παρονομαστής όλων των παρεμβάσεων ήταν η ανάγκη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ενίσχυση της πρόληψης και περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό

Πάρτι στον κήπο γεμάτο εκπλήξεις, με τον τρόπο της Hellas Direct

Το «ευχαριστώ» στους συνεργάτες της δόθηκε με... μπέργκερ, κοκτέιλ, VR παιχνίδι και ζωντανή μουσική

Πρώτο Ιατρείο Πόνου για άτομα με αυτισμό και νευροδιαφορετικότητα στο Λαϊκό Νοσοκομείο από το καλοκαίρι

Το Ιατρείο θα λειτουργήσει πιλοτικά με στόχο να αποτελέσει μοντέλο για αντίστοιχες δομές σε όλη τη χώρα – Η συμβολή του Συλλόγου 95 για Σπάνια Νοσήματα

Αυξάνονται οι απάτες με στόχο ταξιδιώτες του Μουντιάλ 2026

Οι ειδικοί της Kaspersky εξηγούν ποιες διαδικτυακές προσφορές πρέπει να προσέχουν οι φίλαθλοι

ΣΕΒΕ – ΕΑΕΕ: Ενημερωτική εκδήλωση για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών

Με αφορμή την αυξανόμενη συχνότητα και ένταση των φαινομένων λόγω κλιματικής κρίσης, καθώς και το νέο νομοθετικό πλαίσιο