Σε έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης ενεπλάκη η Allianz

Η πανδημία χτύπησε ποικιλοτρόπως την οικονομία και διάφορα επενδυτικά κεφάλαια και τώρα η Allianz SE προειδοποιεί για πιθανό ουσιαστικό πλήγμα στα κέρδη της, αφού το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης άνοιξε έρευνα για τα δομημένα κεφάλαια Alpha, που βρίσκονται στο επίκεντρο δικαστικών αγωγών μετά από μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ειδικότερα το ρεπορτάζ του αμερικανικού μέσου αναφέρει: Η μετοχή της μεγαλύτερης ασφαλιστικής στην Ευρώπη σημείωσε πτώση στις συναλλαγές στη Φρανκφούρτη μετά την αποκάλυψη αργά την Κυριακή ότι έλαβε ένα «εθελοντικό αίτημα για έγγραφα και πληροφορίες», από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και συνεργάζεται στην έρευνα, καθώς και με έρευνα που ξεκίνησε πέρυσι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Έχει επίσης ξεκινήσει τη δική της ανασκόπηση του θέματος.

Η εταιρεία βλέπει τώρα έναν «σχετικό κίνδυνο ότι τα θέματα που σχετίζονται με τα Διαρθρωμένα Κεφάλαια Alpha θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τα μελλοντικά οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Allianz», ανέφερε στη δήλωση. Ωστόσο, δεν είναι εφικτό να εκτιμηθεί το «ποσό κάθε πιθανής επίλυσης, συμπεριλαμβανομένων πιθανών προστίμων. Επομένως, καμία πρόβλεψη δεν έχει αναγνωριστεί στο τρέχον στάδιο».

Ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας Allianz Global Investors αμύνεται σε αγωγές μεγάλων συνταξιοδοτικών ταμείων και άλλων επενδυτών που αμφισβητούν τον τρόπο με τον οποίο επένδυσε χρήματα πελατών κατά τη διάρκεια της ύφεσης της αγοράς Covid-19. Η εταιρία είπε σε ομοσπονδιακό δικαστή του Μανχάταν τον Φεβρουάριο ότι οι ενάγοντες είναι πολύ έμπειροι επενδυτές που επέλεξαν ιδιωτικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου «με τα μάτια ανοιχτά» (έχοντας ενημέρωση).

Τα hedge funds με έδρα τη Φλόριντα αγόραζαν και πουλούσαν επιλογές μετοχών για να ξεπεράσουν την απόδοση του δείκτη S&P 500. Δύο κεφάλαια έχουν ήδη εκκαθαριστεί και η Allianz βρίσκεται στη διαδικασία εκκαθάρισης των υπολοίπων.

Το πιθανό πλήγμα από τις αγωγές προσθέτει βάρη, καθώς η ασφαλιστική ανακάμπτει από την πρώτη ετήσια πτώση των κερδών του σε εννέα χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία με έδρα το Μόναχο είπε ότι οι πιθανές απαιτήσεις από τις φονικές γερμανικές πλημμύρες το καλοκαίρι θα ανέλθουν πιθανότατα σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ.