Αρκεί ο εμβολιασμός για να τελειώσει η πανδημία;

Του Γρηγόρη Γεροτζιάφα,

Καθηγητής Αιματολογίας,
Sorbonne University

 

Ο γρήγορος μαζικός εμβολιασμός είναι πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και αυτοπροστασίας. Η ανάλυση των δεδομένων από τον μαζικό εμβολιασμό στο Ισραήλ οδηγεί στα εξής συμπεράσματα:

1. Έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Δηλαδή προλαμβάνει την νόσηση στους εμβολιασμένους πολίτες. Άρα, επιβεβαιώνονται τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών. Ο εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός και ασφαλής.

2. Ο μαζικός και γρήγορος εμβολιασμός ελαττώνει την μετάδοση του ιού στους ανεμβολίαστους πολίτες. Σε επίπεδο κοινότητας, για κάθε 20% των πολιτών που εμβολιάζονται ο αριθμός των θετικών tests στους ανεμβολίαστους πολίτες μειώνεται κατά 2 φορές. Δηλαδή, διακόπτεται η αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Άρα πέφτει η νοσηρότητα και η θνητότητα στο σύνολο του πληθυσμού της κοινότητας.

Η μελέτη έγινε σε πληθυσμό που εμβολιάστηκε με Pfizer. Ωστόσο, η διακοπή της μετάδοσης του ιού στους ανεμβολίαστους είναι παράγωγο της αποτελεσματικότητας του εμβολίου και δεν σχετίζεται με τον τύπο του εμβολίου (mRNA, αδενοϊός ή αδρανοποιημένος ιός κλπ)

Τα ερωτήματα είναι:

1. Φτάνει ο εμβολιασμός. μαζικός και γρήγορος για να τελειώσει η πανδημία; Ναι η πανδημία τελειώνει αν επιτευχθεί το τείχος ανοσίας και εφαρμόζεται αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση. Τότε μετατρέπεται σε επιδημία.

2. Φτάνει ο εμβολιασμός για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της λοίμωξης στην δημόσια υγεία; Όχι, επειδή θα συνεχίσουμε να έχουμε επιδημικά κύματα για λόγους που έχουμε αναλύσει εκτενώς. Το COVID-19 είναι ένα σοβαρό νόσημα που θα το έχουμε για πολλά χρόνια.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της στην δημόσια υγεία και την κοινωνική ζωής βασίζεται σε 3 άξονες:

Πρόληψη: Μαζικός και γρήγορος εμβολιασμός – επιδημιολογικής επιτήρηση
Διάγνωση: Εγκαιρη διάγνωση και προστασία των ασθενών που βρίσκοναι σε κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρό COVID-19
Εγκαιρη θεραπεία σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης πριν εξελιχθεί η νόσος σε βαρία μορφή

Και οι τρεις άξονες πρέπει να αναπτύσσονται ταυτόχρονα και συνιστούν τις δράσεις του Κράτους Πρόνοιας για την συνολική αντιμετώπισης της πανδημίας.

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*