back to top
10 C
Athens
Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026

Π. Τσακλόγλου, inco21: Η ασφάλιση ως “ασπίδα”

Για 14η χρονιά διεξάγεται το συνέδριο – θεσμός Insurance Conference με τίτλο “Η ασφαλιστική αγορά με το βλέμμα στο μέλλον” μέσα από την LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP. Σημαντικοί κυβερνητικοί και θεσμικοί εκπρόσωποι και διακεκριμένα στελέχη του ασφαλιστικού τομέα με παγκόσμια εμβέλεια θα απευθύνουν ομιλίες και θα συμμετέχουν σε συζητήσεις και Fireside Chats.

Την αρχή έκανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Πάνος Τσακλόγλου ο οποίος απηύθυνε θεσμικό χαιρετισμό. Ο κ. Τσακλόγλου χαρακτήρισε ως ασπίδα την ασφάλιση ακόμα περισσότερο στην παρούσα συγκυρία, με το ξέσπασμα της πανδημίας.

- Advertisement -

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες για την μεταρρύθμιση της ασφάλισης, με την σταδιακή μετατροπή του διανεμητικού συστήματος σε κεφαλαιουχικό. Ο ίδιος επεσήμανε τέσσερις βασικούς λόγους για τους οποίους γίνεται αυτή η μεταρρύθμιση. «Όχι όλα τα αυγά σε ένα καλάθι», ανέφερε χαρακτηριστικά,  και σχετικά με τους βασικούς λόγους υιοθέτησης της νέας μεταρρύθμισης απαρίθμησε τους εξής: καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα, χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ασφαλιστικό σύστημα, κυρίως από τους νέους.

- Advertisement -

Για το παροντικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ανέφερε πως είναι εκτεθειμένο στον δημογραφικό κίνδυνο, είναι διανεμητικό, καθώς η κοινωνία γερνάει. Αναφέρθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζει το συνταξιοδοτικό σύστημα και έθεσε ως βασικό κίνδυνο το εισόδημα του ασφαλισμένου να είναι χαμηλότερο στο μέλλον.

“Το υφιστάμενο σύστημα είναι διανεμητικό όσες εισφορές συλλέγουμε τόσες συντάξεις μπορούμε να δώσουμε σε μια γηράσκουσα κοινωνία που σημειώνεται πτώση ασφαλισμένων άνοδος συνταξιούχων”.

Ο κ. Τσακλόγλου έδωσε έμφαση στην παραγωγικότητα και στις αποδόσεις των επενδύσεων καθώς όπως είπε “όσο θα αποδοτικότερες θα είναι, τόσο υψηλότερες θα είναι και οι συντάξεις”.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης νέων ασφαλισμένων στο ασφαλιστικό σύστημα, έτσι ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα ανασφάλιστης εργασίας. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο μέτρο του ατομικού κουμπαρά, λέγοντας πως παρέχει αντικίνητρα για συμμετοχή σε ανασφάλιστη εργασία. 

Σε όσους υποστηρίζουν πως η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης αποτελεί εμπόδιο για τον 2ο και 3ο πυλώνα,ο υφυπουργός απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς δεν αυξάνονται οι εισφορές ασφαλιστικής κάλυψης.

Ως εκ τούτου “Μένει σημαντικός χώρος για συμμετοχή στην επαγγελματική ασφάλιση ή σε ομαδικά προγράμματα”.

Κλείνοντας, ο κ. Τσακλόγλου εξέφρασε την πεποίθηση πως η δημιουργία κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης θα οδηγήσει σε άλλες πρακτικές αποταμίευσης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Α. Σαρρηγεωργίου: H ασφαλιστική αγορά είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας

Η ασφαλιστική αγορά είναι πάνω από όλα οι άνθρωποί της, αλλά και αριθμοί.

Στις 26 Ιουνίου το 18th Insurance Conference

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις της νέας πραγματικότητας της ασφαλιστικής αγοράς καθώς ο ασφαλιστικός κλάδος προχωρά σταδιακά προς την αναγκαία ψηφιοποίησή του

Ο ασφαλιστικός κλάδος στο σήμερα και το αύριο

Κοινός στόχος όλων, έως το 2030 τουλάχιστον, είναι η πολιτική για την ασφαλιστική βιομηχανία να μην ανταποκρίνεται απλώς στις ανάγκες των καταναλωτών

Χ. Σοφός στο I.W.: Θα πρέπει να πείσουμε τους Έλληνες να ασφαλίζονται

Στην κάμερα του I.W. μίλησε στο περιθώριο του 17ου Insurance Conference o κ. Χρήστος Σοφός

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Με ευρεία συμμετοχή αλλά και προβληματισμό η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση της ΕΑΕΕ

Οι μεγάλες διεθνείς προκλήσεις και το ελληνικό κενό προστασίας ειδικότερα αναδείχθηκαν ως φλέγοντα ζητήματα από τον Αλ. Σαρρηγεωργίου

Η επετειακή εκδήλωση της ΕΑΔΕ ανοίγει διάλογο με τη νέα γενιά για το μέλλον της ασφάλισης

Εκπρόσωποι της πολιτείας, των θεσμών, της αγοράς και κυρίως των νέων προσδίδουν ιδιαίτερο βάρος στο ραντεβού της 23ης Ιανουαρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

ΠΟΑΔ: Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση 17 και 18 Ιανουαρίου 2026 στις Σέρρες

Κομβικό σημείο ανασυγκρότησης και χάραξης στρατηγικής για την επόμενη μέρα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην Ελλάδα

Ξηρογιαννόπουλος Insurance Brokers: Ενημέρωση για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες

Η Ξηρογιαννόπουλος συμβουλεύει τους πελάτες της και δηλώνει στη διάθεσή τους για οτιδήποτε χρειαστούν

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Με ευρεία συμμετοχή αλλά και προβληματισμό η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση της ΕΑΕΕ

Οι μεγάλες διεθνείς προκλήσεις και το ελληνικό κενό προστασίας ειδικότερα αναδείχθηκαν ως φλέγοντα ζητήματα από τον Αλ. Σαρρηγεωργίου

Βέλτιστη διάρκεια ορμονοθεραπείας στον καρκίνο του προστάτη: Νέα δεδομένα από μεγάλη μετα-ανάλυση

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διάρκεια της ADT επηρεάζει ουσιαστικά τη συνολική επιβίωση

Ευρωβουλή: Αγώνας για να διατηρηθούν τα δικαιώματα των επιβατών στις αερομεταφορές

Το ΕΚ στοχεύει μεταξύ άλλων στη διασφάλιση του δικαιώματος αποζημίωσης μετά από τρίωρη καθυστέρηση

ΕΕΑ: Τη Δευτέρα 19/1 παρουσιάζεται έρευνα της RASS για ακρίβεια, αγορά, υγεία, ασφάλιση, τράπεζες

Τα αποτελέσματα θα σχολιάσει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Χατζηθεοδοσίου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Καταναλωτών Β. Μουντάκης

Η επετειακή εκδήλωση της ΕΑΔΕ ανοίγει διάλογο με τη νέα γενιά για το μέλλον της ασφάλισης

Εκπρόσωποι της πολιτείας, των θεσμών, της αγοράς και κυρίως των νέων προσδίδουν ιδιαίτερο βάρος στο ραντεβού της 23ης Ιανουαρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης