back to top
21.9 C
Athens
Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2026

Π. Τσακλόγλου, inco21: Η ασφάλιση ως “ασπίδα”

Για 14η χρονιά διεξάγεται το συνέδριο – θεσμός Insurance Conference με τίτλο “Η ασφαλιστική αγορά με το βλέμμα στο μέλλον” μέσα από την LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP. Σημαντικοί κυβερνητικοί και θεσμικοί εκπρόσωποι και διακεκριμένα στελέχη του ασφαλιστικού τομέα με παγκόσμια εμβέλεια θα απευθύνουν ομιλίες και θα συμμετέχουν σε συζητήσεις και Fireside Chats.

Την αρχή έκανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Πάνος Τσακλόγλου ο οποίος απηύθυνε θεσμικό χαιρετισμό. Ο κ. Τσακλόγλου χαρακτήρισε ως ασπίδα την ασφάλιση ακόμα περισσότερο στην παρούσα συγκυρία, με το ξέσπασμα της πανδημίας.

- Advertisement -

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες για την μεταρρύθμιση της ασφάλισης, με την σταδιακή μετατροπή του διανεμητικού συστήματος σε κεφαλαιουχικό. Ο ίδιος επεσήμανε τέσσερις βασικούς λόγους για τους οποίους γίνεται αυτή η μεταρρύθμιση. «Όχι όλα τα αυγά σε ένα καλάθι», ανέφερε χαρακτηριστικά,  και σχετικά με τους βασικούς λόγους υιοθέτησης της νέας μεταρρύθμισης απαρίθμησε τους εξής: καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα, χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ασφαλιστικό σύστημα, κυρίως από τους νέους.

- Advertisement -

Για το παροντικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ανέφερε πως είναι εκτεθειμένο στον δημογραφικό κίνδυνο, είναι διανεμητικό, καθώς η κοινωνία γερνάει. Αναφέρθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζει το συνταξιοδοτικό σύστημα και έθεσε ως βασικό κίνδυνο το εισόδημα του ασφαλισμένου να είναι χαμηλότερο στο μέλλον.

“Το υφιστάμενο σύστημα είναι διανεμητικό όσες εισφορές συλλέγουμε τόσες συντάξεις μπορούμε να δώσουμε σε μια γηράσκουσα κοινωνία που σημειώνεται πτώση ασφαλισμένων άνοδος συνταξιούχων”.

Ο κ. Τσακλόγλου έδωσε έμφαση στην παραγωγικότητα και στις αποδόσεις των επενδύσεων καθώς όπως είπε “όσο θα αποδοτικότερες θα είναι, τόσο υψηλότερες θα είναι και οι συντάξεις”.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης νέων ασφαλισμένων στο ασφαλιστικό σύστημα, έτσι ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα ανασφάλιστης εργασίας. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο μέτρο του ατομικού κουμπαρά, λέγοντας πως παρέχει αντικίνητρα για συμμετοχή σε ανασφάλιστη εργασία. 

Σε όσους υποστηρίζουν πως η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης αποτελεί εμπόδιο για τον 2ο και 3ο πυλώνα,ο υφυπουργός απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς δεν αυξάνονται οι εισφορές ασφαλιστικής κάλυψης.

Ως εκ τούτου “Μένει σημαντικός χώρος για συμμετοχή στην επαγγελματική ασφάλιση ή σε ομαδικά προγράμματα”.

Κλείνοντας, ο κ. Τσακλόγλου εξέφρασε την πεποίθηση πως η δημιουργία κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης θα οδηγήσει σε άλλες πρακτικές αποταμίευσης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μετασχηματισμός, Τεχνολογία και Τεχνητή Νοημοσύνη: Το 19th Insurance Conference σηματοδότησε τη μετάβαση της ασφαλιστικής αγοράς στη νέα, ψηφιακή εποχή

Το #inco26 ανέδειξε ότι η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα εξελίσσεται διαρκώς, αναζητώντας λύσεις και στρατηγικές που θωρακίζουν πολίτες και επιχειρήσεις

19th Insurance Conference: Η ασφαλιστική αγορά μπροστά σε μια νέα εποχή μετασχηματισμού

Από τις εφαρμογές της ΤΝ στην παραγωγικότητα και στη διαχείριση κινδύνου, μέχρι το bancassurance, τη διαμεσολάβηση και τη νέα κανονιστική πραγματικότητα, το συνέδριο λειτούργησε ως καθρέφτης ενός κλάδου σε φάση βαθιάς ανασύνταξης

Γ. Καραβίας: «Φτάνουμε εκεί που δεν πηγαίνει κανείς»

Τι δήλωσε ο ιδρυτής και CEO της Karavias κατά τη βράβευσή του στο 19th Insurance Conference – #inco26

Π. Λελεδάκης: «AI Revolution & Insurance Market – Season 2»

Exclusive Closing Keynote από τον Founder & CEO του IFAAcademy στο 19th Insurance Conference – #inco26

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η ηγεσία του Ομίλου GrECo στην εκδήλωση της Αθήνας για την παρουσίαση της GrECo Hellas

Η παρουσία τους υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης

Το Insurance World στο MDRT Day 2026 – Διάλογος με τους leaders της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Με ενεργό παρουσία στο MDRT Day by MCC Hellas 2026, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Aldemar Olympian Village στην Αρχαία Ολυμπία, συμμετείχε το Insurance World

Syndea: Στη Βουδαπέστη για το 29ο Συνέδριο «Μαζί, χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας και εξέλιξης»

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου το ξενοδοχείο Marriott της Βουδαπέστης μπροστά στον μαγικό Δούναβη, υποδέχθηκε το 29ο Ετήσιο Συνέδριο της Syndea

INTERLIFE: Θετικό Πρόσημο στα Οικονομικά Μεγέθη του Α’ Εξαμήνου 2026

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου 2026 της INTERLIFE.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

«Γ. Χατζηθεοδοσίου στον Αλ. Τσίπρα: Όταν ο πολίτης δεν μπορεί να καταναλώσει, ο μικρομεσαίος δεν μπορεί να επιβιώσει

Για την κατάσταση στην αγορά και την πραγματική οικονομία αλλά και για τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 28 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου

Κατά την περίοδο 28 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 1.208.786.298,6 ευρώ σε 1.745.73 δικαιούχους

O μέγας κίνδυνος από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τους Πράκτορες AI

Νομοτελειακά θα φτάναμε σε αυτό το σημείο καμπής με την Τεχνητή Νοημοσύνης και τους Πράκτορες ΑΙ

Τι λέει ο Νόμος 5327/2026 για την ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης

Περισσότερες δυνατότητες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, διεύρυνση των επιλογών συμπληρωματικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης και άλλες διατάξεις.

Έρευνα EY: Οι CFOs καλούνται να υιοθετήσουν το AI

Οι CFOs βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της δημιουργίας αξίας σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο και αβέβαιο περιβάλλον.