back to top
14.8 C
Athens
Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026

Π. Τσακλόγλου, inco21: Η ασφάλιση ως “ασπίδα”

Για 14η χρονιά διεξάγεται το συνέδριο – θεσμός Insurance Conference με τίτλο “Η ασφαλιστική αγορά με το βλέμμα στο μέλλον” μέσα από την LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP. Σημαντικοί κυβερνητικοί και θεσμικοί εκπρόσωποι και διακεκριμένα στελέχη του ασφαλιστικού τομέα με παγκόσμια εμβέλεια θα απευθύνουν ομιλίες και θα συμμετέχουν σε συζητήσεις και Fireside Chats.

Την αρχή έκανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Πάνος Τσακλόγλου ο οποίος απηύθυνε θεσμικό χαιρετισμό. Ο κ. Τσακλόγλου χαρακτήρισε ως ασπίδα την ασφάλιση ακόμα περισσότερο στην παρούσα συγκυρία, με το ξέσπασμα της πανδημίας.

- Advertisement -

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες για την μεταρρύθμιση της ασφάλισης, με την σταδιακή μετατροπή του διανεμητικού συστήματος σε κεφαλαιουχικό. Ο ίδιος επεσήμανε τέσσερις βασικούς λόγους για τους οποίους γίνεται αυτή η μεταρρύθμιση. «Όχι όλα τα αυγά σε ένα καλάθι», ανέφερε χαρακτηριστικά,  και σχετικά με τους βασικούς λόγους υιοθέτησης της νέας μεταρρύθμισης απαρίθμησε τους εξής: καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα, χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ασφαλιστικό σύστημα, κυρίως από τους νέους.

- Advertisement -

Για το παροντικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ανέφερε πως είναι εκτεθειμένο στον δημογραφικό κίνδυνο, είναι διανεμητικό, καθώς η κοινωνία γερνάει. Αναφέρθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζει το συνταξιοδοτικό σύστημα και έθεσε ως βασικό κίνδυνο το εισόδημα του ασφαλισμένου να είναι χαμηλότερο στο μέλλον.

“Το υφιστάμενο σύστημα είναι διανεμητικό όσες εισφορές συλλέγουμε τόσες συντάξεις μπορούμε να δώσουμε σε μια γηράσκουσα κοινωνία που σημειώνεται πτώση ασφαλισμένων άνοδος συνταξιούχων”.

Ο κ. Τσακλόγλου έδωσε έμφαση στην παραγωγικότητα και στις αποδόσεις των επενδύσεων καθώς όπως είπε “όσο θα αποδοτικότερες θα είναι, τόσο υψηλότερες θα είναι και οι συντάξεις”.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης νέων ασφαλισμένων στο ασφαλιστικό σύστημα, έτσι ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα ανασφάλιστης εργασίας. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο μέτρο του ατομικού κουμπαρά, λέγοντας πως παρέχει αντικίνητρα για συμμετοχή σε ανασφάλιστη εργασία. 

Σε όσους υποστηρίζουν πως η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης αποτελεί εμπόδιο για τον 2ο και 3ο πυλώνα,ο υφυπουργός απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς δεν αυξάνονται οι εισφορές ασφαλιστικής κάλυψης.

Ως εκ τούτου “Μένει σημαντικός χώρος για συμμετοχή στην επαγγελματική ασφάλιση ή σε ομαδικά προγράμματα”.

Κλείνοντας, ο κ. Τσακλόγλου εξέφρασε την πεποίθηση πως η δημιουργία κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης θα οδηγήσει σε άλλες πρακτικές αποταμίευσης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Α. Σαρρηγεωργίου: H ασφαλιστική αγορά είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας

Η ασφαλιστική αγορά είναι πάνω από όλα οι άνθρωποί της, αλλά και αριθμοί.

Στις 26 Ιουνίου το 18th Insurance Conference

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις της νέας πραγματικότητας της ασφαλιστικής αγοράς καθώς ο ασφαλιστικός κλάδος προχωρά σταδιακά προς την αναγκαία ψηφιοποίησή του

Ο ασφαλιστικός κλάδος στο σήμερα και το αύριο

Κοινός στόχος όλων, έως το 2030 τουλάχιστον, είναι η πολιτική για την ασφαλιστική βιομηχανία να μην ανταποκρίνεται απλώς στις ανάγκες των καταναλωτών

Χ. Σοφός στο I.W.: Θα πρέπει να πείσουμε τους Έλληνες να ασφαλίζονται

Στην κάμερα του I.W. μίλησε στο περιθώριο του 17ου Insurance Conference o κ. Χρήστος Σοφός

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Επιστροφή ασφαλίστρων €1,4 εκατ. από τον Ασφαλιστικό Γονέα της Allianz

Οι πελάτες μείωσαν τα ασφάλιστρά τους πραγματοποιώντας καθημερινές αγορές με την κάρτα του προγράμματος σε πάνω από 3.000 συνεργαζόμενα καταστήματα

Υδρόγειος Ασφαλιστική: Σταθερή επένδυση στη γνώση και στους συνεργάτες της

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις διά ζώσης ημερίδες, οι οποίες λειτούργησαν ως πλατφόρμα άμεσης επικοινωνίας και διαλόγου με τη Διοίκηση της εταιρείας

ΕΑΔΕ: Μια βραδιά με ουσία, για το αύριο στην ιδιωτική ασφάλιση

Καίριες τοποθετήσεις, τιμητικές διακρίσεις και διάλογος με τη νέα γενιά στην επετειακή εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος

Δ. Λύχρου: «Η νέα γενιά δεν απορρίπτει την ασφάλιση – αμφισβητεί τον τρόπο που της μιλάμε»

«Η τεχνολογία μας φέρνει αντιμέτωπους με αυτό που καμία μηχανή δεν μπορεί να κάνει... Αν η διαμεσολάβηση αποδυναμωθεί, το κόστος θα το πληρώσει η κοινωνία»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΣΑΕΚ: Στην Κύπρο το 2026 η Γενική Συνέλευση και το Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe

Η συμμετοχή 150+ εκπροσώπων ευρωπαϊκών ασφαλιστικών συνδέσμων ενισχύει περαιτέρω την εξωστρέφεια της κυπριακής ασφαλιστικής αγοράς

Παρέμβαση στο δικαίωμα συμβολαίου

Αν είχε λυθεί αυτό, θα είχαμε χρόνο να ασχοληθούμε άλλα, σοβαρά, όπως η ασφαλιστική συνείδηση που δεν έχει (;) ο Έλληνας

Τραγωδία στη Βιολάντα: Πολύμηνη διαρροή προπανίου διαπίστωσε η έρευνα της Πυροσβεστικής – Βίντεο

Η σημαντική διαφυγή προπανίου μετακινήθηκε μέσω του εδάφους σε υπόγειο χώρο, όπου και προκλήθηκε έκρηξη από τον σπινθηρισμό Η/Μ εξοπλισμού

Επιστροφή ασφαλίστρων €1,4 εκατ. από τον Ασφαλιστικό Γονέα της Allianz

Οι πελάτες μείωσαν τα ασφάλιστρά τους πραγματοποιώντας καθημερινές αγορές με την κάρτα του προγράμματος σε πάνω από 3.000 συνεργαζόμενα καταστήματα

115 25: Μια φωνή στήριξης για τις σιωπηλές προκλήσεις της οικογένειας

Η νέα ενημερωτική καμπάνια περιλαμβάνει 3 τηλεοπτικά σποτ για κρίσιμα συναισθηματικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν γονείς και έφηβοι