back to top
13.1 C
Athens
Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025

Π. Τσακλόγλου, inco21: Η ασφάλιση ως “ασπίδα”

Για 14η χρονιά διεξάγεται το συνέδριο – θεσμός Insurance Conference με τίτλο “Η ασφαλιστική αγορά με το βλέμμα στο μέλλον” μέσα από την LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP. Σημαντικοί κυβερνητικοί και θεσμικοί εκπρόσωποι και διακεκριμένα στελέχη του ασφαλιστικού τομέα με παγκόσμια εμβέλεια θα απευθύνουν ομιλίες και θα συμμετέχουν σε συζητήσεις και Fireside Chats.

Την αρχή έκανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Πάνος Τσακλόγλου ο οποίος απηύθυνε θεσμικό χαιρετισμό. Ο κ. Τσακλόγλου χαρακτήρισε ως ασπίδα την ασφάλιση ακόμα περισσότερο στην παρούσα συγκυρία, με το ξέσπασμα της πανδημίας.

- Advertisement -

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες για την μεταρρύθμιση της ασφάλισης, με την σταδιακή μετατροπή του διανεμητικού συστήματος σε κεφαλαιουχικό. Ο ίδιος επεσήμανε τέσσερις βασικούς λόγους για τους οποίους γίνεται αυτή η μεταρρύθμιση. «Όχι όλα τα αυγά σε ένα καλάθι», ανέφερε χαρακτηριστικά,  και σχετικά με τους βασικούς λόγους υιοθέτησης της νέας μεταρρύθμισης απαρίθμησε τους εξής: καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα, χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ασφαλιστικό σύστημα, κυρίως από τους νέους.

- Advertisement -

Για το παροντικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ανέφερε πως είναι εκτεθειμένο στον δημογραφικό κίνδυνο, είναι διανεμητικό, καθώς η κοινωνία γερνάει. Αναφέρθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζει το συνταξιοδοτικό σύστημα και έθεσε ως βασικό κίνδυνο το εισόδημα του ασφαλισμένου να είναι χαμηλότερο στο μέλλον.

“Το υφιστάμενο σύστημα είναι διανεμητικό όσες εισφορές συλλέγουμε τόσες συντάξεις μπορούμε να δώσουμε σε μια γηράσκουσα κοινωνία που σημειώνεται πτώση ασφαλισμένων άνοδος συνταξιούχων”.

Ο κ. Τσακλόγλου έδωσε έμφαση στην παραγωγικότητα και στις αποδόσεις των επενδύσεων καθώς όπως είπε “όσο θα αποδοτικότερες θα είναι, τόσο υψηλότερες θα είναι και οι συντάξεις”.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης νέων ασφαλισμένων στο ασφαλιστικό σύστημα, έτσι ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα ανασφάλιστης εργασίας. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο μέτρο του ατομικού κουμπαρά, λέγοντας πως παρέχει αντικίνητρα για συμμετοχή σε ανασφάλιστη εργασία. 

Σε όσους υποστηρίζουν πως η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης αποτελεί εμπόδιο για τον 2ο και 3ο πυλώνα,ο υφυπουργός απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς δεν αυξάνονται οι εισφορές ασφαλιστικής κάλυψης.

Ως εκ τούτου “Μένει σημαντικός χώρος για συμμετοχή στην επαγγελματική ασφάλιση ή σε ομαδικά προγράμματα”.

Κλείνοντας, ο κ. Τσακλόγλου εξέφρασε την πεποίθηση πως η δημιουργία κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης θα οδηγήσει σε άλλες πρακτικές αποταμίευσης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Α. Σαρρηγεωργίου: H ασφαλιστική αγορά είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας

Η ασφαλιστική αγορά είναι πάνω από όλα οι άνθρωποί της, αλλά και αριθμοί.

Στις 26 Ιουνίου το 18th Insurance Conference

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις της νέας πραγματικότητας της ασφαλιστικής αγοράς καθώς ο ασφαλιστικός κλάδος προχωρά σταδιακά προς την αναγκαία ψηφιοποίησή του

Ο ασφαλιστικός κλάδος στο σήμερα και το αύριο

Κοινός στόχος όλων, έως το 2030 τουλάχιστον, είναι η πολιτική για την ασφαλιστική βιομηχανία να μην ανταποκρίνεται απλώς στις ανάγκες των καταναλωτών

Χ. Σοφός στο I.W.: Θα πρέπει να πείσουμε τους Έλληνες να ασφαλίζονται

Στην κάμερα του I.W. μίλησε στο περιθώριο του 17ου Insurance Conference o κ. Χρήστος Σοφός

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ στέλνει γιορτινό μήνυμα εμπιστοσύνης, συλλογικότητας, ευγνωμοσύνης

Ο Συνεταιρισμός κάνει απολογισμό μιας χρονιάς γεμάτης προκλήσεις, αλλά και σημαντικές στιγμές συνεργασίας, εξέλιξης και κοινών προσπαθειών

Με ρεκόρ συμμετοχής η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του ΣΕΣΑΕ

Στο εορταστικό κάλεσμα ανταποκρίθηκαν ανώτατα στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών, διαμεσολαβητές, συνεργάτες και εκπρόσωποι του κλαδικού Τύπου

Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ 2025: Η κορυφαία βραδιά της αγοράς έρχεται στις 6 Φεβρουαρίου 2026

Ένας καταξιωμένος θεσμός ετήσιας αξιολόγησης των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών

Νέος Ασφαλιστικός Πράκτορας για τη SENATUS

Ο Κωνσταντίνος Πρωτογεράκης εντάσσεται σε ένα από τα πλέον οργανωμένα και δομημένα Δίκτυα Ασφαλιστικών Πρακτορείων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αύξηση 8,1% στα συμβόλαια τεχνικών ασφαλίσεων το 2024

Η αύξηση προέρχεται κυρίως από την αύξηση του πλήθους των συμβολαίων με καλύψεις CAR, EAR

Ευχές της ΕΑΕΕ για το 2026 με έμφαση στην Υγεία, στην Ασφάλεια και στην Ευημερία

Το μήνυμα της ΕΑΕΕ αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στη σύγχρονη κοινωνία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξημένων προκλήσεων

Νέο επεισόδιο του «Και Αν Συμβεί… στο Δρόμο;» – Η ιστορία του Θάνου Βουλή

Στο επεισόδιο θίγονται ζητήματα όπως η εμπειρία του τροχαίου και της αναπηρίας, αλλά και η στάση της πολιτείας και των ασφαλιστικών εταιρειών

«Στον δρόμο τα δικά σου λάθη δεν τα πληρώνεις μόνο εσύ»: Η ευθύνη πίσω από το τιμόνι αφορά όλους!

Ένα ιδιαίτερα δυνατό κοινωνικό μήνυμα για την οδική ασφάλεια μεταφέρει η νέα καμπάνια της Ελληνικής Κυβέρνησης – Δείτε το βίντεο

Εκδήλωση του EDPB για την ανωνυμοποίηση και την ψευδωνυμοποίηση

Το workshop ακολούθησε την αποσαφήνιση από το ΔΕΕ του πεδίου εφαρμογής της έννοιας των προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση EDPS κατά SRB