back to top
9.3 C
Athens
Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2026

ΣΕΒ: Θετική ανταπόκριση στον νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση – Να αποσαφηνιστούν διατάξεις

Θετική είναι η ανταπόκριση των επιχειρήσεων στον νέο νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση, ωστόσο οι εκπρόσωποί τους επισημαίνουν την ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος στις εταιρείες για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του, καθώς και να αποσαφηνιστούν ορισμένες διατάξεις.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, έναν μήνα πριν από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου. Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, εκφράζεται «μικρός προβληματισμός» για τις διατάξεις που επιβάλλουν αλλαγές στη σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων με εφαρμογή αναλογίας ανδρών/γυναικών και την ανάγκη αναζήτησης νέων μελών ΔΣ που προκύπτει. Επίσης η αλλαγή σύνθεσης σε αποτελεσματικά ΔΣ μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες και καθυστερήσεις. Ως προς την αποσαφήνιση εννοιών του Νόμου, αναφέρονται ειδικότερα οι έννοιες «σημαντική θυγατρική, σημαντική αμοιβή, τρόπος αξιολόγησης κριτηρίων αξιολόγησης των μελών ΔΣ».

- Advertisement -
Στην έρευνα συμμετείχαν εισηγμένες εταιρείες από όλους τους κλάδους της αγοράς, με στόχο την αποτύπωση και επίλυση ερμηνευτικών ή πρακτικών ζητημάτων που απασχολούν την αγορά ενόψει της εφαρμογής του νέου νόμου.

«Μια σωστά δομημένη εταιρική διακυβέρνηση, δημιουργεί μακροπρόθεσμα αξία για την επιχείρηση και τους μετόχους της, προστατεύει από αρκετούς κινδύνους, διευκολύνει τη χρηματοδότηση, ενισχύει τη φήμη της στους εργαζομένους, στους καταναλωτές και την κοινωνία ευρύτερα και δημιουργεί πολύτιμο κεφάλαιο εμπιστοσύνης σε μια εποχή που αυτό σπανίζει», τόνισε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

Στην ανάγκη για στροφή των επιχειρήσεων προς την βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ευθύμιος Βιδάλης.

- Advertisement -

Από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η πρόεδρος, Βασιλική Λαζαράκου, τόνισε ότι «η εταιρική διακυβέρνηση είναι το όπλο που μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στις επιχειρήσεις, αν υπάρχει ουσιαστική συμμόρφωση και θα τους παράσχει σημαντικές ευκαιρίες στο νέο κεφάλαιο που ανοίγεται στην ελληνική οικονομία». Η αρμόδια αντιπρόεδρος για θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, Αναστασία Στάμου, σημείωσε ότι «κάθε εταιρεία θα πρέπει να αντιλαμβάνεται τη σημασία της εταιρικής διακυβέρνησης, πέραν της εφαρμογής του νόμου ή της συμμόρφωσης με κώδικα και για το λόγο αυτό οι διοικήσεις έχουν το βάρος ενσωμάτωσης κουλτούρας καλής εταιρικής διακυβέρνησης στο στρατηγικό σχεδιασμό και στην οργανωτική δομή των εταιρειών τους».

με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Φ. Μιχάλη: Η συμπεριληπτική ηγεσία ως πυλώνας σύγχρονης εταιρικής διακυβέρνησης – Παρεμβάσεις ΣΕΒ για ισότητα στην εργασία

Η Chairwoman & CEO της NN εξηγεί ότι η ηγεσία χωρίς αποκλεισμούς δεν αποτελεί επικοινωνιακή προσέγγιση, αλλά στρατηγική επιλογή για τη εταιρική λειτουργία

ICAP CRIF: Αυτοί είναι οι TRUE LEADERS του 2024

Στους 115 νικητές της λαμπρής διοργάνωσης συγκαταλέγονται οι Allianz, Interamerican και Ιατρόπολις

Η ICAP CRIF τιμά στις 17/12 τους 114 «True Leaders» του 2024

Οι κορυφαίοι της ελληνικής επιχειρηματικότητας, σε μια λαμπρή τελετή στο Μέγαρο Μουσικής

Στο προσκήνιο η χρηματοοικονομική παιδεία: Ημερίδα υψηλού επιπέδου στην Τράπεζα της Ελλάδος

Η εκδήλωση σηματοδότησε μια ισχυρή, συλλογική προσπάθεια για διάχυση της οικονομικής γνώσης σε κάθε γωνιά της χώρας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στρατηγική εμπορική συμφωνία της Τειρεσίας με την Equifax

Nέες καινοτόμες υπηρεσίες Γραφείου Πίστης στην Ελλάδα

Γ. Καραβίας: Το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει τις ζημιές του μπλακάουτ στο FIR

Τι αναφέρει η ΥΠΑ για τον εντοπισμό της βλάβης - Οι νέοι πομποδέκτες και οι αποζημιώσεις της Aegean

Ψηλά οι μετοχές των Interlife – Ευρώπη Holdings

Πού αποδίδονται οι νέες αξιοσημείωτες χρηματιστηριακές επιδόσεις των δύο εταιρειών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Τρίτο κύμα της καμπάνιας της ΕΑΕΕ «Μαζί, απέναντι στο απρόβλεπτο»

Τα δύο πρώτα κύματα της καμπάνιας σημείωσαν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, επιτυγχάνοντας υψηλά επίπεδα κάλυψης και συχνότητας στο βασικό κοινό-στόχο

Στρατηγική εμπορική συμφωνία της Τειρεσίας με την Equifax

Nέες καινοτόμες υπηρεσίες Γραφείου Πίστης στην Ελλάδα

Νέα Εθνική Στρατηγική για την Ποιότητα Φροντίδας και την Ασφάλεια Ασθενών: Η Ελλάδα στο επίκεντρο διεθνούς επιστημονικής δημοσίευσης

Η εμπειρία της Ελλάδας αναδεικνύεται ως παράδειγμα συμμετοχικής και τεκμηριωμένης χάραξης πολιτικής – Βέλτιστες πρακτικές σε 4 βασικούς τομείς

Βουτιά 20% στα αντασφάλιστρα, ψηλά η κερδοφορία

Η εξομάλυνση των τιμών μπρος τα κάτω θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεγάλων μεσιτών αντασφάλισης, για όλο το 2026

Καίρια συνάντηση σήμερα στην ΤτΕ για το θέμα των προμηθειών με ΕΕΑ, ΕΑΕΕ και Σωματεία

Η έκβαση της συνάντησης αναμένεται να καθορίσει τα επόμενα βήματα του κλάδου σε θεσμικό και νομικό επίπεδο