Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια !

Ως win-win χαρακτηρίζουν οι αναλυτές του ασφαλιστικού κλάδου τη συμφωνία εξαγοράς σειράς assets της Willis Tower Watson από τη μεσιτική εταιρεία Arthur J Gallagher, έναντι 3,57 δις. δολαρίων, καθώς από τη μια «ξεκλειδώνει» την έγκριση των εποπτικών αρχών για τη mega-συγχώνευση της Aon με την Willis, αφετέρου οδηγεί σε μεγάλη ενίσχυση του προφίλ της Gallagher.

To ευρέως αναμενόμενο deal περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των αντασφαλιστικών δραστηριοτήτων της Willis, κάτι που σημαίνει ότι η Arthur J Gallagher θα γίνει η νούμερο τρία μεσιτική εταιρεία σε έναν κλάδο όπου άρχισε να  δραστηριοποιείται με αξιώσεις πριν λίγα χρόνια, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της γραμμές δραστηριοτήτων σε Γαλλία και Γερμανία και άλλες και ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια στις ΗΠΑ.

Το deal Willis-Gallagher έρχεται αφότου η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ άσκησε πιέσεις στην Aon να πουλήσει δραστηριότητες ώστε να διασφαλιστεί ότι η συγχώνευση με τη Willis –που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2020-  δεν στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και να πειστεί έτσι να δώσει την «ευλογία» της.

Η Gallagher θα αποκτήσει δραστηριότητες που «αντιπροσωπεύουν» ετήσιο κύκλο εργασιών 1,3 δις. δολάρια, EBITDA 357 εκατ. δολαρίων και αφορούν σε πάνω από 6.000 εργαζομένους. Δεν προξενεί έκπληξη που ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας J. Patrick Gallagher Jr έκανε λόγο για «σημείο καμπής» για τη μεσιτική εταιρεία που θα γινόταν ούτως ή άλλως η τρίτη μεγαλύτερη μεσιτική εταιρεία στον κόσμο μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευση Aon-Willis.

Σύμφωνα με την Aon, η συμφωνία  Willis-Gallagher «επιλύει θέματα» που ήγειρε η Ευρωπαϊκή Ένωση  αλλά και οι εποπτικές αρχές άλλων χωρών, όπως οι ΗΠΑ. Aξίζει δε να σημειωθεί ότι τελεί υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης της συγχώνευσης Aon-Willis.

Η Gallagher θα αποκτήσει μεταξύ άλλων:

  • Τον αντασφαλιστικό βραχίονα Willis Re, εξαιρουμένων των δραστηριοτήτων σε Κίνα και Χονγκ-Κονγκ που θα παραμείνουν στον μητρικό όμιλο.
  • Την μονάδα  Inspace unit που καλύπει τους διαστημικούς κινδύνους
  • Τις δραστηριότητες επιχειρηματικού κινδύνου και παροχής μεσιτικών υπηρεσιών της Willis σε Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία και Γερμανία
  • Τις δραστηριότητες επιχειρηματικού κινδύνου και παροχής μεσιτικών υπηρεσιών που συνδέονται με ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες που εδρεύουν στη Μεγάλη Βρετανία
  • Τις μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και ομαδικών προγραμμάτων σε επιχειρήσεις σε Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία

«Είναι ένα deal μεταξύ ενός αποφασισμένου πωλητή (λόγω της ανάγκης να προχωρήσει η mega-συγχώνευση Aon-Willis) και ενός αποφασισμένου αγοραστή που θέλει να επεκτείνει την παρουσία και το αποτύπωμά του πέρα από τη βασική του αγορά των ΗΠΑ», σχολίασε η Elyse Greenspan της Wells Fargo Securities. H ίδια πρόσθεσε ότι η Gallagher γίνεται πλέον η τρίτη της παρέας των “Big Three” μεσιτικών ομίλων μετά την και την Marsh & McLennan, διευρύνοντας τον αντασφαλιστικό της κλάδο και το διεθνές της προφίλ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*