back to top
12.3 C
Athens
Σάββατο 14 Μαρτίου 2026

Μέσα στον Ιούνιο το νέο ΕΣΠΑ

Στο νέο Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης που θεωρητικά «έχει ήδη έρθει» αναφέρθηκε ο Υφυπουργός για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρης,  στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

Ο κ. Τσακίρης έκανε γνωστό ότι το νέο ΕΣΠΑ θα εγκριθεί μέσα στον Ιούνιο, εκφράζοντας την εκτίμηση του ότι στις αρχές του Ιουλίου θα έχουν υπογραφεί για να ξεκινήσουν, ακολούθως, το ερχόμενο φθινόπωρο, οι σχετικές προσκλήσεις και χρηματοδοτήσεις. «Θέλουμε να είναι πιο απλουστευμένο», σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας: «Σκεφτόμαστε μεγάλες, εμβληματικές προσκλήσεις. Ό,τι είναι πιο ώριμο θα χρηματοδοτείται, δεν θα περιμένουμε όταν ωριμάσει κάτι».

- Advertisement -

Ο ίδιος σημείωσε ότι αναμένεται μια «γέφυρα» μεταξύ παλαιού και νέου ΕΣΠΑ τους επόμενους μήνες. Υπάρχει μια καλή ροή σχετικά με τους πόρους, με μικρά χρηματοδοτικά κενά, πρόσθεσε, ωστόσο υπογράμμισε «έχουμε μείνει πίσω σαν χώρα όσον αφορά στην πολιτική με το ΕΣΠΑ. Για αρκετές προγραμματικές περιόδους χάναμε το βήμα μας. Για παράδειγμα, τα δίκτυα φυσικά αερίου εκτός πόλεων δεν χρηματοδοτούνται πλέον, αφού το αέριο για την ΕΕ θεωρείται πλέον ορυκτό καύσιμο».

Αναφορικά με τη συνδυαστική χρηματοδότηση, ανέφερε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι εμπροσθοβαρές και το ΕΣΠΑ έχει μεγαλύτερο περιθώριο. Οπότε, όλα τα έργα μπορούν συνδυαστικά να χρηματοδοτηθούν όπως πρέπει».

- Advertisement -

«Το έλλειμα ρευστότητας στην Ελλάδα ήταν τρομακτικό όλους αυτούς τους μήνες του lockdown και της πανδημίας. Χωρίς το ΕΣΠΑ θα είχαμε πρόβλημα, ήταν πολύ σημαντική η βοήθεια του. Χρηματοδότησε μέχρι και δράσεις Υγείας» ανέφερε.

«Πλέον βρισκόμαστε στην μετά – covid εποχή και κοιτάμε την επανεκκίνηση της Οικονομίας. Το πρόγραμμα για την Εστίαση αφορά την επανεκκίνηση του κλάδου. Το ίδιο ισχύει και για τον ξενοδοχειακό κλάδο», σημείωσε ο υφυπουργός.

Ερωτηθείς για τις startups, μίλησε για ένα «θαύμα» στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια με την παρουσία τους. «Μικρές εταιρείες προσελκύουν πολύ μεγάλα ποσά από το εξωτερικό. Θα μας φέρουν γρήγορη και βιώσιμη ανάπτυξη», προέβλεψε.

Θετικά αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να γίνει η Ελλάδα ένα hub προσέλκυσης επιχειρήσεων που προάγουν την έρευνα και την Τεχνολογία. «Να επενδύσουμε περισσότερο στη γνώση για να προσλάβουμε ικανούς εργαζόμενους», πρότεινε ο κ. Τσακίρης.

«Είμαι αισιόδοξος για την Ανάπτυξη και υπάρχουν σημαντικά σημάδια ανάκαμψης και σημαντικά μηνύματα για ξένες επενδύσεις και βιώσιμη Ανάπτυξη», είπε ανακεφαλαιώνοντας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα μέσω ΕΣΠΑ

Η νέα επένδυση ενισχύει τις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες προς τους πολίτες

Μια ευκαιρία ανάπτυξης εν μέσω «σοκ» και διαδοχικών ανατροπών

Τα αλλεπάλληλα «σοκ», το ένα πίσω από το άλλο, ήταν μια μεγάλη δοκιμασία για όλο τον κόσμο και περισσότερο για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Το βίντεο της 4ης Συνδιάσκεψης: Το ΕΣΠΑ οι φόροι και η ένταση- Τι διαμείφθηκε

Το Insurnace World κάλυψε στενά την 4η Εθνική Συνδιάσκεψη των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών και μετέδωσε ήδη σημαντικά σημεία του

Το βίντεο της 4ης Συνδιάσκεψης: Το ΕΣΠΑ οι φόροι και η ένταση- Τι διαμείφθηκε

Το Insurnace World κάλυψε στενά την 4η Εθνική Συνδιάσκεψη των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών και μετέδωσε ήδη σημαντικά σημεία του

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στουρνάρας: Οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό

Τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ανέλυσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε ομιλία του στο CEOs Club

Tειρεσίας: Workshop για το πρώτο προϊόν της συνεργασίας με την Equifax στην ελληνική αγορά

Εξειδικευμένα στελέχη τραπεζών ενημερώθηκαν για τις καινοτόμες λύσεις Tiresias Identity & Fraud Services powered by Equifax κατά της κυβερνοαπάτης

6 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις θεωρούν υψηλό τον κίνδυνο κυβερνοεπίθεσης

Εξακολουθούν ωστόσο να παρουσιάζουν σημαντικά κενά ασφάλειας, όπως αποκαλύπτει έρευνα της Mastercard

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Λέμε ναι στα έκτακτα μέτρα, όμως απαιτούνται και κινήσεις για τη στήριξη των ΜμΕ»

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ υπενθυμίζει την πρόταση για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, αλλά και νέα ρύθμιση 120 δόσεων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Προστάτεψε το συκώτι σου. Σώσε τον Κίτρινο Ήρωα!»

Καμπάνια ενημέρωσης της ΕΕΜΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Ηπατικής Υγείας

Το Bancassurance της Εθνικής Ασφαλιστικής με την Πειραιώς ξεκινά…

Τη μεγάλη διαφορά στο τραπεζοασφαλιστικό κανάλι ετοιμάζεται να κάνει η ασφαλιστική, ενώ η τράπεζα δεν μοιάζει να βιάζεται ούτε με την NN ούτε με την ERGO

Στη μαγευτική Αλσατία ταξίδεψε η Επιθεώρηση Χρυσολόγου

Κοινή υπόσχεση, στο επόμενο ταξίδι όχι απλώς να μη λείψει κανείς, αλλά «η ομάδα να είναι πολυπληθέστερη με νέους Συνεργάτες και νέες συμμετοχές»

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Ο καλός ύπνος ως βασική προϋπόθεση υγείας

Η χρόνια στέρηση ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για σειρά νοσημάτων και αυξάνει την πιθανότητα τροχαίων και εργατικών ατυχημάτων

Στουρνάρας: Οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό

Τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ανέλυσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε ομιλία του στο CEOs Club