Eμβόλια για όλους τους ενήλικες έως τις αρχές Ιουλίου

Τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους ενήλικες, καθώς επιταχύνεται το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού “Ελευθερία“. Χθές, ξεπεράσαμε το 1.000.000 πολίτες που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίων και ο αριθμός τους θα διπλασιαστεί μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Αυτό επισημάνθηκε στην τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, στην οποία πήραν μέρος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι, παρά την αύξηση των εμβολιασμών, είναι ανάγκη να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης (μάσκα, πλύσιμο χεριών, τήρηση αποστάσεων), μέχρις ότου πετύχουμε το τείχος ανοσίας. Κάλεσε για μία ακόμη φορά όλους τους πολίτες και ειδικά τους άνω των 60 ετών, να προσέλθουν για εμβολιασμό, σημειώνοντας ότι τα εμβόλια είναι το μεγαλύτερο δώρο της επιστήμης.

Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι σήμερα (χθες) ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, επισημαίνοντας ότι προστατεύει κατά 77-80% από σοβαρή νόσηση μετά από 28 ημέρες. Σημείωσε ωστόσο ότι στις μελέτες δεν συμμετείχαν έγκυες και ανοσοκατεσταλμένοι.

Η καθηγήτρια στάθηκε στα αποτελέσματα μεγάλης μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε 25.000 νοικοκυριά στη Βρετανία, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά ότι ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει τη μετάδοση του ιού κατά 50% στο στενό περιβάλλον των εμβολιασμένων.

Τέλος, αναφέρθηκε στο κρίσιμο ζήτημα της ανοσίας μετά τον εμβολιασμό. Η ανοσοποίηση του οργανισμού μετά τον εμβολιασμό δεν συνδέεται μόνο με τα αντισώματα, αλλά και με την κυτταρική ανοσία. Γι’ αυτό, όπως τόνισε η καθηγήτρια ότι δεν υπάρχει νόημα στον έλεγχο αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό.

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*