Ειδικές οδηγίες για τον κίνδυνο θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca

Δημοσιοποιούνται οι ειδικές οδηγίες για ιατρούς και πολίτες με στόχο την έγκαιρη διάγνωση θρομβ0-εμβολικών συμπτωμάτων μετά από  εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca. Οι οδηγίες έχουν συνταχθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες.

Αυτό ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της επιτροπής, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει πανικός και άγχος. Οι οδηγίες αναφέρονται σε σπάνιες περιπτώσεις και στόχος είναι να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε αν υπάρξει κάποιο σοβαρό συμβάν, να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί το ταχύτερο δυνατόν.

Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα για χρονικό διάστημα έως και 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca:

  • δύσπνοια,
  • άλγος στο θώρακα,
  • επίμονη κεφαλαλγία για 3-4 ημέρες, που δεν υποχωρεί,
  • μελανιές στο δέρμα

Αν αυτά παρουσιαστούν θα πρέπει οι πολίτες να απευθυνθούν σε κάποιο αιματολόγο ή στο γιατρό τους. Η καθηγήτρια επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο σύνδρομο που περιλαμβάνει θρομβώσεις σε συνδυασμό με θρομβοπενία και υπάρχουν αναφορές ότι είναι πιο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών.

περισσότερα στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*