back to top
13.9 C
Athens
Τετάρτη 15 Απριλίου 2026

SCOR: “Ο κίνδυνος της πανδημίας είναι εξίσου ασφαλίσιμος με τον πόλεμο ή το ΑΕΠ μια χώρας»

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου 

Ο κίνδυνος της πανδημίας, λόγω της ευρείας γεωγραφικής του διασποράς και της «ανοιχτής» ν(open-ended) φύσης του, δεν πληροί τα κριτήρια της ασφαλισιμότητας. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού αντασφαλιστικού ομίλου SCOR, Denis Kessler, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΟΟΣΑ και ο μεσιτικός όμιλος Marsh για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το κενό προστασίας από τον πανδημικό κίνδυνο.

- Advertisement -

Όπως διευκρίνισε ο κ. Kessler, η εταιρεία του από την 1η Ιανουαρίου δεν καλύπτει   καμία μεταδοτική ασθένεια για να αποφύγει το χειρότερο δυνατό σενάριο της αμφισημίας αναφορικά με την ασφαλιστική κάλυψη.

«Δεν μπορώ να δεσμεύσω τα κεφάλαια των μετόχων μου για να παρέχω κάλυψη, η οποία –κατά την άποψή μου- δεν δικαιολογείται οικονομικά» , είπε χαρακτηριστικά. «Δεν καλύπτουμε μεταδοτικές ασθένειες, είτε τις αποκαλούμε «επιδημίες», είτε «πανδημίες». Είναι καλύτερα να είμαστε ξεκάθαροι. Το χειρότερο από  όλα είναι η ασάφεια και πιστεύω ότι και οι πρωτασφαλιστικές θα εισάγουν φρασεολογία που δεν θα αφήνει περιθώρια παρερμηνειών». Και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να ασφαλίσουμε τον κίνδυνο πανδημίας γιατί δεν πληροί τις προϋποθέσεις της ασφαλισιμότητας. Όλα συμβαίνουν ταυτόχρονα και είναι ένας κατά συρροή κίνδυνος. Επιπροσθέτως, το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της πανδημίας οφείλεται σε κυβερνητικά μέτρα και αποφάσεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν».   Σύγκρινε μάλιστα την προσπάθεια κάλυψης μιας πανδημίας με την ασφαλιστική κάλυψη καταστροφών περιουσιών λόγω πολεμικής σύρραξης ή του ΑΕΠ μιας χώρας.

- Advertisement -

Ο κ. Κessler επίσης διατύπωσε αμφιβολίες για την ικανότητα της αγοράς εναλλακτικών κεφαλαίων (ILS) να καλύψουν το κενό. «Τα ομόλογα καταστροφών είναι αποτελεσματικά για συμβάντα που μπορούν να οριοθετηθούν από πλευράς χρόνου και χώρο. Δεν βλέπω όμως επενδυτές που θέλουν να δεσμεύσουν κεφάλαια για μη οριοθετημένα συμβάντα», είπε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα ήταν «μια διαφορετική ιστορία» εάν οι κυβερνήσεις ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τις (αντ)ασφαλιστικές υποδομές για να παρέχουν δημόσια ασφάλιση, υπό την αίρεση όμως ότι το μεγαλύτερο μέρος του βάρους (90%) να το επωμιστεί το Δημόσιο.

Στην ίδια εκδήλωση, ο επικεφαλής της Allianz Γερμανίας Frank Sommerfeld ανέδειξε τις προκλήσεις για τη δημιουργία συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την διαχείριση του πανδημικού κινδύνου. Μεταξύ των «αγκαθιών» είναι αν η συμμετοχή στα εν λόγω σχήματα θα είναι υποχρεωτική ή προαιρετική, η ανεύρεση ενός μοντέλου λειτουργικού για όλους τους κλάδους και η απόφαση για το εάν ο χαρακτηρισμός ενός συμβάντος ως «πανδημίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επαρκεί για να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό. Είχε προηγηθεί η έκκληση του προέδρου της Marsh International president Flavio Piccolomini για «ασφαλιστικά ΣΔΙΤ» για τις μελλοντικές πανδημίας, που θα παρέχουν οικονομική προστασία και θα δίνουν κίνητρα για την διαχείριση του ρίσκου. Όπως είπε, «Ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μεγάλος για να τον διαχειριστούν μόνες τους είτε οι κυβερνήσεις, είτε ο ιδιωτικός τομέας και πολύ σημαντικός για να αγνοηθεί. Οι συμπράξεις είναι η βιώσιμη λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων-ασφαλισμένων, φορολογουμένων, ασφαλιστών, αντασφαλιστών και κυβερνήσεων».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τα μπόνους των αντασφαλιστών

Παρά τα εύσημα, ωστόσο, η S&P προειδοποιεί για τον κίνδυνο μείωσης των περιθωρίων κερδοφορίας

WEF, Marsh, Zurich: Οι κορυφαίοι κίνδυνοι το 2026, τι αλλάζει

Το 57% των ερωτηθέντων προβλέπουν μια ταραχώδη επόμενη δεκαετία, με τους περιβαλλοντικούς και τεχνολογικούς κινδύνους να κυριαρχούν

Baden-Baden 2025: Προτάσεις αντασφάλισης ενόψει 1ης Ιανουαρίου 2026

Bασικά θέματα συζήτησης στο συνέδριο, τα ILS, η τεχνολογία και ο ρόλος των κυβερνήσεων

Η Marsh McLennan από τον Ιανουάριο του 2026 γίνεται… Marsh

Αλλαγή και στον χρηματιστηριακό δείκτη, ενώ η νέα μονάδα Business and Client Services (BCS) θα ενισχύσει την προηγμένη εξυπηρέτηση πελατών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ραγδαίες εξελίξεις στην ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ – Παραιτήθηκε ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης από τη θέση του CEO

Αιφνιδιαστική εξέλιξη καταγράφεται στον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης υπέβαλε την παραίτησή του

NN HELLAS | Ισχυρές επιδόσεις το 2025 με επίκεντρο τον ψηφιακό της μετασχηματισμό προς όφελος πελατών, συνεργατών και κοινωνίας

1 δισ. ευρώ σε εγγεγραμμένα ασφάλιστρα το 2025 και διατήρηση της 1ης θέσης στην ελληνική ασφαλιστική αγορά βάσει εγγεγραμμένων ασφαλίστρων. 

Webinar σε Ψηφιακά Εργαλεία TN και Αυτοματοποίηση για τον Ασφαλιστικό Κλάδο

Ένα ολοκληρωμένο σύνολο ψηφιακών εργαλείων και πρακτικών αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης για τον ασφαλιστικό κλάδο παρουσίασε

Νέα πενταετής θητεία για την Petra Hielkema στην ηγεσία της EIOPA

Την ανανέωση της θητείας της Petra Hielkema ως προέδρου της European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA) για δεύτερη πενταετία

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ραγδαίες εξελίξεις στην ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ – Παραιτήθηκε ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης από τη θέση του CEO

Αιφνιδιαστική εξέλιξη καταγράφεται στον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης υπέβαλε την παραίτησή του

Οι Έλληνες περνούν 143 ώρες τον χρόνο μποτιλιαρισμένοι

Νέα έρευνα της Compare the Market αποκαλύπτει τις ευρωπαϊκές πόλεις όπου η οδήγηση είναι πιο δύσκολη, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες

Η Εθνική Ασφαλιστική πρωταγωνιστεί στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό 
με Bronze διάκριση

Μια σημαντική αναγνώριση για τη στρατηγική της επένδυση στην τεχνολογική καινοτομία απέσπασε η Εθνική Ασφαλιστική στα φετινά Digital Finance Awards

Πάνω από 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί παραβιάστηκαν το 2025

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο online τραπεζικοί λογαριασμοί παραβιάστηκαν από infostealers τον περασμένο χρόνο

Πασχαλινό Bazaar με κοινωνικό αποτύπωμα στα γραφεία της Groupama Ασφαλιστικής

Η Groupama Ασφαλιστική  φιλοξένησε στα γραφεία της πασχαλινό bazaar, σε συνεργασία με τους οργανισμούς «Το Χαμόγελο του Παιδιού»