Στην αγορά το πρώτο cat bond ηφαιστειακών κινδύνων στον κόσμο

Το πρώτο ομόλογο καταστροφών που συνδέεται με ηφαιστειακούς κινδύνους. To ομόλογο που χρηματοδοτείται από τον Δανέζικο Ερυθρό Σταυρό με την υποστήριξη του φιλανθρωπικού ιδρύματος του διεθνούς Ομίλου Howden Group Holdings.

της Ελενας Ερμείδου

Σκοπός του ομολόγου είναι να βελτιώσει τα επίπεδα ανθρωπιστική βοήθεια σε περίπτωση που σημειωθεί συμβάν ηφαιστειακής έκρηξης.

Το ομόλογο καλύπτει 10 ηφαίστεια σε όλες τις Ηπείρους με στόχο να συγκεντρώσει 3 εκατομμύρια δολάρια. Μεταξύ των πρώτων επενδυτών του ομολόγου οι: Plenum Investments, Schroder Investment Management και Solidum Partners.

To ομόλογο που χρηματοδοτείται από τον Δανέζικο Ερυθρό Σταυτό με την υποστήριξη του φιλανθρωπικού ιδρύματος του διεθνούς Ομίλου Howden Group Holdings –είναι πρώτο στον κόσμο ομόλογο καταστροφών που κινητοποιεί ανθρωπιστική βοήθεια προερχόμενη από τις αγορές κεφαλαίων.

Ο μηχανισμός του ομολόγου σχεδιάστηκε από την Mitiga Solutions έτσι ώστε να ξεκινά να πληρώνει κάθε φορά που τα επίπεδα της ηφαιστειακής τέφρας θα φτάνουν σε ένα ορισμένο επίπεδο. Τα χρήματα θα πηγαίνουν σε ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων. Ο μηχανισμός του blockchain σχεδιάστηκε από την Replexus για την εξοικονόμηση περίπου 200.000 με 400.000 δολαρίων ανά έκδοση σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα.

Σήμερα, περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν κοντά σε 1.500 ενεργά ηφαίστεια. Η έκρηξη του όρους Αίτνα του μεγαλύτερου ηφαιστείου της Ευρώπης, το 2002 προκάλεσε οικονομικές απώλειες  περίπου 900 εκατομμυρίων δολαρίων τους επόμενους μήνες που ακολούθησαν μετά την έκρηξη.

Τα 10 ηφαίστεια που καλύπτονται από το ομόλογο επιλέχθηκαν βάσει δείκτη που μετρά τον κίνδυνο σε τουλάχιστον 700.000 άτομα που ζουν σε ακτίνα 60 μιλίων (100 χλμ και απειλούνται από μία έκρηξη. Περιλαμβάνεται το δεύτερο μεγαλύτερο  ηφαίστειο της Βόρειας Αμερικής, το Popocatépetl, στο Μεξικό και το Nevado del Ruiz της Κολομβίας, που σκότωσε 23.000 άτομα το 1985  ενώ εκτόπισε εκατοντάδες από την περιοχή μετά την έκρηξη.

Τα άλλα ηφαίστεια που καλύπτονται από το ομόλογο είναι τρία στον Ισημερινό (Cotopaxi, Tungurahua και Pichincha), δύο στην Ινδονησία (Merapi και Raung), ένα στη Χιλή (Villa Rica), ένα στη Γουατεμάλα (Fuego) και ένα στο Καμερούν (Mt. Καμερούν).

Σύμφωνα με την Howden Broking, η εισαγωγή του ομολόγου στην αγορά αποτελεί σημαντική προσθήκη στην αγορά των καθώς συνδέει την ανθρωπιστική χρηματοδότηση με τις αγορές κεφαλαίων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*