Γ. Ζαββός στο NPL Summit: Αυτός είναι ο τελικός στόχος του ΗΡΑΚΛΗ 2

Για την σημαντική καμπή των μεταρρύθμισεων του τραπεζικού συστήματος, το επιτυχημένο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ, τις νέες μεταρρυθμίσεις, και την επιστροφή του ΗΡΑΚΛΗ 2, αναφέρθηκε εκτενώς και με λεπτομέρειες ο Υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαββός, μιλώντας κατά την 2η μέρα του NPL Summit 2021 της Ethos Events.

“Η πρώτη καθοριστική μεταρρύθμιση που προχωρήσαμε ήταν το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ που κρίθηκε απόλυτα επιτυχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τα κόκκινα δάνεια τον Ιούνιο του 2019 ανέρχονταν σε 75,4 δισ, ευρώ. Παραλάβαμε μία κατάσταση κατά την οποία 1 στα δύο δάνεια ήταν μη εξυπηρετούμενο. Ακολουθήσαμε αυστηρό χρονοδιάγραμμα, επιλέξαμε τη λύση των τιτλοποιήσεων, ως μία ρεαλιστική επιλογή την οποία επικρότησαν εταίροι και επενδυτές. Στην επιτυχία συνέβαλε οριστικά η κυβερνητική αλληλεγγύη”.

“Ο ΗΡΑΚΛΗΣ είναι λύση της αγοράς και συνεπώς δεν επιβαρύνει τον φορολογούμενο, είναι μία συστηματική λυση, καθώς στον πρώτο χρόνο του μειώσαμε κατά 30% τα κόκκινα δάνεια, κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπως η πανδημία. Κάναμε βήματα προοδου σε 13 μήνες από ότι έγινε σε 5 χρόνια” τόνισε με νόημα ο κ. Ζαββός.

“Οι τράπεζες απαλλαγμένες από το άγος των κόκκινων δανείων, μπορούν να κατευθύνουν πόρους στην πραγματική οικονομία. Ο ΗΡΑΚΛΗΣ θωρακίζει την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και ενισχύει την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών.

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ στηρίζεται στην εμπιστοσύνη των επενδυτών. Έτσι οι ελληνικές τράπεζες αναβαίνουν επενδυτική βαθμίδα. Υπάρχει ενεργή συμμετοχή των επενδυτών που παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης”.

Όλο αυτό το διάστημα ο ΗΡΑΚΛΗΣ απολαμβάνει την πλήρη στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών κάτι που επιβεβαιώθηκε επίσης από την κα. ΜcCaul του εποπτικού συμβουλίου και παρέστη θεσμικά στην 1η μέρα του NPL Summit 21, είπε ο κ. Ζαββός στη διάρκεια της ομιλίας του…

 

Διαβάστε περισσότερα στο banks.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*