back to top
15.5 C
Athens
Τρίτη 21 Απριλίου 2026

Στους μηχανισμούς του κράτους οι αποζημιώσεις

της Ελενας Ερμείδου 

Δεν έγινε μία φορά το λάθος, δεν έγινε δύο, δεν έγινε τρεις. Η παρομοία λέει το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, θα μπορούσαμε όμως να δώσουμε άφεση αμαρτιών, αν έφτανε να γίνει λάθος μέχρι και τρίτη φορά.

- Advertisement -

Σκηνές βιβλικής καταστροφής εκτυλίχθηκαν για τα δεδομένα της περιοχής στην Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στην Ελασσόνα μετά τον σεισμό. Σήμερα πάνω από 500 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί μη κατοικίσιμα στο Δήμο Ελασσόνας και Τυρνάβου. Αποθήκες και στάβλοι επίσης κρίθηκαν ακατάλληλοι χώροι προς χρήση.

Η περιοχή κηρύχτηκε σε έκτακτη ανάγκη. Μπήκαν μπρος οι μηχανισμοί διαχείρισης κρίσεων από το κράτος.

- Advertisement -

Και έρχεται ο Ανασφάλιστος, όχι από μόνος αλλά με την βοήθεια των ανακοινώσεων καια των πεπραγμένων και ρωτά:  Η προστασία και η διαχείριση κρίσεων έχει να κάνει με εξαγγελίες και κηρύγματα; ή με πολύ συγκεκριμένα έργα που αποδεικνύουν ότι γίνονται για το δημόσιο όφελος;

Η προστασία και η διαχείριση κρίσης είναι να αφήνεις να σπάσει το ‘κορδόνι’ και να βλέπεις τους ανθρώπους να ζητάνε ελεημοσύνη; Δεν είναι η πρώτη φορά που πολίτες στην Ελλάδα ζητάνε ελεημοσύνη επειδή έχασαν τις περιουσίες τους από την επέλαση του εγκέλαδου. Είναι η πολλωστή.

Ο Ανασφάλιστος πιστεύει ότι διαχείριση κρίσης είναι να μην αφήνεις την κρίση να συμβεί και να περάσει από πάνω σου. Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για μία κρίση που έχει τα ίδια και αναλλοίωτα χαρακτηριστικά.

Ο Ανασφάλιστος δεν ξεριζώνει πράγματα για να διαβεί, τα καλλιεργεί για να περνά καλύτερα και να μην γρινιάζει, φωνάζει, να μην διαμαρτύρεται. Εχει όμως προ πολλού απομυθοποιήσει τις πολιτικές, τις τακτικές και τις επιλογές εκείνων των ανθρώπων που ωραιοποιούν το άσχημο, που αποκαλούν την ανικανότητα, ικανότητα και την ημιμάθεια σε εξυπνάδα.  Οχι, αυτά τα στοιχεία δεν καλλιεργούνται μένουν, όπως είναι.

Μέχρι στιγμής το κράτος χρησιμοποιεί αυτά τα στοιχεία για να παρέχει προστασία και να διαχειριστεί κρίσεις. Η διαχείριση κρίσης όπως μία κρίση σαν το σεισμό απαιτεί γνώσεις και εμπειρία εξειδιευμένη.

Πιοοι την έχουν την γνώση και την εμπειρία αυτή; Αγωνιά να ακούσει ο Ανασφάλιστος γιατί βλέποντας το Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών …για την ασφάλιση και τις αποζημιώσεις κατοικιών και πολιτών έναντι σεισμού καταλαβαίνει ότι το κράτος κάνει τον ασφαλιστή και τον αντασφαλιστή και ότι το κράτος θα συνεχίζει να βάζει φόρους για να δίνει ψίχουλα μετά από χρόνια σε σεισμόπληκτους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μελέτη EAEE: Αυξάνεται η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα

Για ευρήματα που θα πρέπει να μας προβληματίσουν ως κοινωνία και οικονομία κάνει λόγο ο Πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής Ερρίκος Μοάτσος

Δωρεάν δράσεις για το περιβάλλον από την Εθνική Ασφαλιστική στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

Μπροστά στις φυσικές καταστροφές, η εταιρεία ενισχύει τη περιβαλλοντική γνώση και συνείδηση, και παράλληλα μια νέα κουλτούρα υπευθυνότητας

Παπασπυροπούλου από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: «Οι φυσικές καταστροφές δεν αντιμετωπίζονται μόνο από το κράτος ή την ασφαλιστική αγορά»

Στην ψηφιακή εκδήλωση, η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ ανέδειξε την ευπάθεια της χώρας και το σημαντικό κενό προστασίας απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Έρευνα ΕΑΕΕ: Πάνω από τα μισά οχήματα παρέμεναν στο τέλος του έτους ανασφάλιστα έναντι φυσικών καταστροφών

Πώς εξελίχθηκε το ποσοστό του πλήθους ασφαλιστηρίων συμβολαίων οχημάτων με κάλυψη φυσικών καταστροφών από τον Ιούνιο του 2025

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ατλαντική Ένωση: Αποτελέσματα 2025, στόχοι για το 2026

Το εταιρικό πλάνο περιλαμβάνει επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, νέα προϊόντα και δυναμικούς κλάδους

Σήμα Διαφορετικότητας: Έως 20/4 δηλώσεις συμμετοχής στην ημερίδα του ΕΕΑ και του Υπ. Κοινωνικής Συνοχής

Η Ημερίδα με θέμα «Σήμα Διαφορετικότητας: Γίνε Εργοδότης ίΣων Ευκαιρίων» θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 21 Απριλίου

Η LiveOn λανσάρει την EventAtlas: τη νέα πλατφόρμα για ολοκληρωμένη διαχείριση εγγραφών & συμμετοχών για events

Η LiveOn ανακοινώνει το λανσάρισμα της EventAtlas, μια νέα, all-in-one λύση για τη διαχείριση συμμετοχών σε events

Οι σαλτιμπάγκοι της ιδιωτικής υγείας και των ανεπαίσθητων χρεώσεων 

Ο Ανασφάλιστος περνά κατευθείαν επί το έργον χωρίς πρόλογο, δεν του αρέσουν κιόλας οι πρόλογοι, απομειώνουν το έργο.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

AdvantAge: 2η Ημέρα Καριέρας για έμπειρους επαγγελματίες 50+, από την KPMG και τον ΣΔΑΔΕ

Με την υποστήριξη του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και στόχο την έμπρακτη καταπολέμηση των ηλικιακών διακρίσεων στην εργασία

Νέα ψηφιακή γενιά υπηρεσιών ΤΜΕΔΕ Portfolio

Τα μέλη-πιστούχοι αποκτούν πρόσβαση σε ένα σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον, που ενισχύει την ταχύτητα, τη διαφάνεια και την ασφάλεια σε κάθε συναλλαγή

INTERLIFE: Με υπερδιπλάσια κερδοφορία και ενισχυμένη παραγωγή το 2025

Ψηλά παραμένουν οι δείκτες φερεγγυότητας – Στο +25% η πρόταση διανομής μερίσματος

Σε τροχιά επιτυχίας η Επιθεώρηση Χρυσολόγου – Βραβεύσεις με κοινωνικό μήνυμα και ισχυρό αποτύπωμα για το 2026

Μια βραδιά που συνδύασε την αποτίμηση της προηγούμενης χρονιάς με τον σχεδιασμό για το μέλλον – Δηλώσεις Χ. Χρυσολόγου στην κάμερα του «IW»

Διευρύνεται η Επιτροπή Ασφαλιστικών Πρακτόρων του ΕΕΑ

Χρ. Φυτεά: «Στόχος μας, ένα ανοιχτό και ισχυρό σχήμα, που θα εκφράζει το σύνολο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης»