back to top
33.3 C
Athens
Τρίτη 21 Ιουλίου 2026

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες στον «Συνήγορο του Καταναλωτή» το 2020

Για περισσότερο από έναν χρόνο η πανδημία του κορωνοϊού επισκιάζει το σύνολο σχεδόν των πτυχών της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των πολιτών, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να ζουν με πρωτόγνωρους περιορισμούς. Αυτή η παρατεταμένη κατάσταση έχει πλήξει καίρια την ελεύθερη λειτουργία του εμπορίου και έχει προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στις καθημερινές καταναλωτικές συνήθειες.

Λόγω των αναγκαίων μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του ιού περιορίστηκαν  έως και διακόπηκαν μία σειρά από εμπορικές δραστηριότητες, όπως μεταξύ άλλων οι μεταφορές, ο τουρισμός,  η εστίαση, πάσης φύσεως εκδηλώσεις, κοινωνικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές.

- Advertisement -

Παράλληλα, η αναστολή λειτουργίας του φυσικού λιανεμπορίου ή η λειτουργία του με σημαντικούς περιορισμούς έστρεψε τους καταναλωτές με ταχύτερο ρυθμό στη λύση των ηλεκτρονικών αγορών, προκαλώντας μία άνευ προηγουμένου αύξηση της διακίνησης εμπορευμάτων μέσω των εταιρειών ταχυμεταφορών, οι οποίες κλήθηκαν να αναλάβουν το βάρος της διακίνησης των αγαθών. Αυτό οδήγησε σε σημαντικές αρρυθμίες της προμηθευτικής αλυσίδας και σε ασυνήθιστα μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση των  προϊόντων.

Ταυτόχρονα, η τεράστια αύξηση των εξ αποστάσεως αγορών αποτέλεσε πρόσφορο πεδίο εκμετάλλευσης από ορισμένους αμφιβόλου εντιμότητας προμηθευτές που αμαυρώνουν την καλή εικόνα του κλάδου χρησιμοποιώντας  αθέμιτες εμπορικές πρακτικές  εις βάρος ανυποψίαστων καταναλωτών.

- Advertisement -

 Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, προέβη, με την ευκαιρία της “Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή 2021”, στην ακόλουθη δήλωση:

Η πανδημία του κορωνοϊού διόγκωσε υφιστάμενα, λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, προβλήματα και δημιούργησε νέα, θέτοντας επιτατικά  την ανάγκη της ταχείας αντιμετώπισής τους. Η Πολιτεία προχώρησε σε σειρά έκτακτων μέτρων σε όλο σχεδόν το φάσμα των καθημερινών συναλλαγών, η επιτυχία των οποίων στηρίζεται, εν πολλοίς, στην αποτελεσματικότητα των φορέων που καλούνται να συνδράμουν στην εφαρμογή τους. Το 2020, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των αναφορών που υποβλήθηκαν στην Ανεξάρτητη Αρχή “Συνήγορος του Καταναλωτή” από πολίτες  για εξωδικαστική επίλυση των διαφορών τους με προμηθευτές. Παρά τη μεγάλη πτώση των συναλλαγών, οι υποθέσεις έφτασαν τις 13.689, αυξημένες κατά 15,7% σε σχέση με το 2019 και υπερδιπλάσιες σε σχέση με το 2015. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καταναλωτές για την εμπιστοσύνη τους και να διαβεβαιώσω ότι η Αρχή θα εξακολουθήσει  να προστατεύει τα δικαιώματά τους, παρά τη συνεχή αύξηση των υποθέσεων, την έλλειψη του αναγκαίου αριθμού επιστημόνων και διοικητικών υπαλλήλων και παρά τις αυτονόητες λειτουργικές δυσκολίες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας. Σε αυτή  την κρίσιμη καμπή της πανδημίας, όπου η κοινωνική κόπωση είναι εμφανής, πρέπει όλοι να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά και να μην υποτιμούμε το πρόβλημα. Πρέπει να παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επανέλθουμε στην κανονικότητα.”

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ποιοι στελεχώνουν τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας του Καταναλωτή και Ελέγχου της Αγοράς

Εγκρίθηκαν από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι προτάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης

Πούλησε σε 85χρονη ασφαλιστικό προϊόν 25ετίας…

Σημαντικό το ζήτημα της ενημέρωσης του καταναλωτή τόνισε η αναπληρώτρια Συνήγορος του Καταναλωτή Βάσια Μπώλου

Τραπεζική απάτη: Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά – τι λέει ο Συνήγορος του Καταναλωτή

Πληθαίνουν τα περιστατικά που σχετίζονται με τραπεζικές απάτες και αυξάνεται ο αριθμός των καταγγελιών από πολίτες - καταναλωτές.

Ασφαλιστική αγορά: Υποθέσεις που απασχόλησαν τον Συνήγορο του Καταναλωτή

Οι κλάδοι με τις περισσότερες αναφορές, ως ποσοστό επί του συνόλου, είναι οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες-ταχυδρομικές υπηρεσίες (37,2%), τα καταναλωτικά αγαθά (24,1%), οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (13,6%) και η ενέργεια-ύδρευση (11,7%).

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Νέα αποκλειστική συνεργασία της Brokers Union με τον Όμιλο HHG (Hellenic Healthcare Group)

Η Brokers Union ανακοινώνει τη νέα αποκλειστική συνεργασία της με τον Όμιλο HHG (Hellenic Healthcare Group) , έναν από τους μεγαλύτερους

Άνοιξαν οι εγγραφές για το MDRT Day by MCC Hellas 2026

Άνοιξαν επίσημα οι εγγραφές για το MDRT Day by MCC Hellas 2026, το κορυφαίο εκπαιδευτικό και networking γεγονός της ασφαλιστικής και χρηματοοικονομικής

Νέος Γενικός Διευθυντής της Αθηναϊκής Γενικής Κλινικής ο Στέλιος Λιανός

Η Αθηναϊκή Γενική Κλινική των Medifirst Group ανακοινώνει την ανάληψη της θέσης του Γενικού Διευθυντή από τον κ. Στέλιο Λιανό...

Η ασφάλεια των παιδιών στις διακοπές ξεκινά από τον χώρο διαμονής

Με αφορμή σχετική ανάρτηση της AIG Greece στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναδεικνύεται ένα ζήτημα που συχνά

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στις 23 Σεπτεμβρίου, στο OTEAcademy, η κορυφαία συνάντηση της κοινότητας του Risk Management στην Ελλάδα 

Σε μια περίοδο κατά την οποία η γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι κανονιστικές εξελίξεις, η τεχνητή νοημοσύνη και η κλιματική κρίση μεταβάλλουν ριζικά

Πρόσκληση Συμμετοχής στην Εθελοντική Αιμοδοσία του DRIVE SAFE ACHAIA

Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη πρώτη δράση της εκστρατείας DRIVE SAFE ACHAIA, συνεχίζεται η Β΄ Φάση της πρωτοβουλίας, αποδεικνύοντας

Allianz και Giannakis Academy ένωσαν ξανά τις δυνάμεις τους για το φετινό MoveNow Basketball Camp

Η κίνηση, η ομαδικότητα και η χαρά του παιχνιδιού βρέθηκαν στο επίκεντρο του φετινού MoveNow Basketball Camp, μιας πρωτοβουλίας της Allianz

Νέα αποκλειστική συνεργασία της Brokers Union με τον Όμιλο HHG (Hellenic Healthcare Group)

Η Brokers Union ανακοινώνει τη νέα αποκλειστική συνεργασία της με τον Όμιλο HHG (Hellenic Healthcare Group) , έναν από τους μεγαλύτερους

Άλλη μία μπροκεράδικη βγαίνει στην αγορά, νέα ίλη παρελαύνει

Παρακαθήμενοι στον Ανασφάλιστο άνοιξαν κουβέντα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση