back to top
11.1 C
Athens
Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2026

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες στον «Συνήγορο του Καταναλωτή» το 2020

Για περισσότερο από έναν χρόνο η πανδημία του κορωνοϊού επισκιάζει το σύνολο σχεδόν των πτυχών της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των πολιτών, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να ζουν με πρωτόγνωρους περιορισμούς. Αυτή η παρατεταμένη κατάσταση έχει πλήξει καίρια την ελεύθερη λειτουργία του εμπορίου και έχει προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στις καθημερινές καταναλωτικές συνήθειες.

Λόγω των αναγκαίων μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του ιού περιορίστηκαν  έως και διακόπηκαν μία σειρά από εμπορικές δραστηριότητες, όπως μεταξύ άλλων οι μεταφορές, ο τουρισμός,  η εστίαση, πάσης φύσεως εκδηλώσεις, κοινωνικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές.

- Advertisement -

Παράλληλα, η αναστολή λειτουργίας του φυσικού λιανεμπορίου ή η λειτουργία του με σημαντικούς περιορισμούς έστρεψε τους καταναλωτές με ταχύτερο ρυθμό στη λύση των ηλεκτρονικών αγορών, προκαλώντας μία άνευ προηγουμένου αύξηση της διακίνησης εμπορευμάτων μέσω των εταιρειών ταχυμεταφορών, οι οποίες κλήθηκαν να αναλάβουν το βάρος της διακίνησης των αγαθών. Αυτό οδήγησε σε σημαντικές αρρυθμίες της προμηθευτικής αλυσίδας και σε ασυνήθιστα μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση των  προϊόντων.

Ταυτόχρονα, η τεράστια αύξηση των εξ αποστάσεως αγορών αποτέλεσε πρόσφορο πεδίο εκμετάλλευσης από ορισμένους αμφιβόλου εντιμότητας προμηθευτές που αμαυρώνουν την καλή εικόνα του κλάδου χρησιμοποιώντας  αθέμιτες εμπορικές πρακτικές  εις βάρος ανυποψίαστων καταναλωτών.

- Advertisement -

 Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, προέβη, με την ευκαιρία της “Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή 2021”, στην ακόλουθη δήλωση:

Η πανδημία του κορωνοϊού διόγκωσε υφιστάμενα, λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, προβλήματα και δημιούργησε νέα, θέτοντας επιτατικά  την ανάγκη της ταχείας αντιμετώπισής τους. Η Πολιτεία προχώρησε σε σειρά έκτακτων μέτρων σε όλο σχεδόν το φάσμα των καθημερινών συναλλαγών, η επιτυχία των οποίων στηρίζεται, εν πολλοίς, στην αποτελεσματικότητα των φορέων που καλούνται να συνδράμουν στην εφαρμογή τους. Το 2020, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των αναφορών που υποβλήθηκαν στην Ανεξάρτητη Αρχή “Συνήγορος του Καταναλωτή” από πολίτες  για εξωδικαστική επίλυση των διαφορών τους με προμηθευτές. Παρά τη μεγάλη πτώση των συναλλαγών, οι υποθέσεις έφτασαν τις 13.689, αυξημένες κατά 15,7% σε σχέση με το 2019 και υπερδιπλάσιες σε σχέση με το 2015. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καταναλωτές για την εμπιστοσύνη τους και να διαβεβαιώσω ότι η Αρχή θα εξακολουθήσει  να προστατεύει τα δικαιώματά τους, παρά τη συνεχή αύξηση των υποθέσεων, την έλλειψη του αναγκαίου αριθμού επιστημόνων και διοικητικών υπαλλήλων και παρά τις αυτονόητες λειτουργικές δυσκολίες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας. Σε αυτή  την κρίσιμη καμπή της πανδημίας, όπου η κοινωνική κόπωση είναι εμφανής, πρέπει όλοι να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά και να μην υποτιμούμε το πρόβλημα. Πρέπει να παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επανέλθουμε στην κανονικότητα.”

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ποιοι στελεχώνουν τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας του Καταναλωτή και Ελέγχου της Αγοράς

Εγκρίθηκαν από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι προτάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης

Πούλησε σε 85χρονη ασφαλιστικό προϊόν 25ετίας…

Σημαντικό το ζήτημα της ενημέρωσης του καταναλωτή τόνισε η αναπληρώτρια Συνήγορος του Καταναλωτή Βάσια Μπώλου

Τραπεζική απάτη: Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά – τι λέει ο Συνήγορος του Καταναλωτή

Πληθαίνουν τα περιστατικά που σχετίζονται με τραπεζικές απάτες και αυξάνεται ο αριθμός των καταγγελιών από πολίτες - καταναλωτές.

Ασφαλιστική αγορά: Υποθέσεις που απασχόλησαν τον Συνήγορο του Καταναλωτή

Οι κλάδοι με τις περισσότερες αναφορές, ως ποσοστό επί του συνόλου, είναι οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες-ταχυδρομικές υπηρεσίες (37,2%), τα καταναλωτικά αγαθά (24,1%), οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (13,6%) και η ενέργεια-ύδρευση (11,7%).

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η ΕΑΣΕ παρουσιάζει τις θέσεις της για την παραγωγικότητα, την ηγεσία και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

Σε ειδική συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 19/2 στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυσή της

ΔΥΠΑ: Nέο πρόγραμμα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας για ανέργους 18-29 ετών

Η δράση προβλέπει επιχορήγηση 17.500 €, με έμφαση στις γυναίκες και στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία – Έως 18/3 οι αιτήσεις

Το νέο κυπριακό φορολογικό σύστημα στη 2η Σύνοδο «Επιχειρηματικές Παρουσιάσεις Κύπρου στην Ελλάδα»

Εκδήλωση στις 6/3 στο Ίδρυμα Θεοχαράκη της Αθήνας, με κύριο ομιλητή τον Έφορο Φορολογίας Σωτήρη Α. Μαρκίδη

Η EY Ελλάδος πιστοποιήθηκε με το ISO/IEC 42001:2023 για Σύστημα Διαχείρισης Τεχνητής Νοημοσύνης

Πρώτη εταιρεία στη χώρα που λαμβάνει τη συγκεκριμένη πιστοποίηση από την TÜV NORD Hellas

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την Ενιαία Υγεία στην Ελλάδα: Έκθεση-ορόσημο για τις υγειονομικές απειλές

Σε μια περίοδο όπου οι υγειονομικές, περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις απαιτούν συντονισμένες πολιτικές και συνεργασία μεταξύ πολλών φορέων

Rise Club: Η στήριξη της μητρότητας ως στρατηγική προτεραιότητα σε μια περίοδο δημογραφικής πρόκλησης

Στην πρόσφατη εκδήλωση του ΜΚΟ αναδείχθηκε η πραγματικότητα για τις μητέρες στην Ελλάδα και παρουσιάστηκαν οι δράσεις ενδυνάμωσης και δικτύωσης του 2026

SOS για τη δημόσια υγεία στο Λασίθι: Στοιχεία-σοκ για την κατάρρευση των νοσοκομείων

Με τεκμηριωμένα στοιχεία, ο Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου παρουσίασε την εικόνα αποσύνθεσης του δημόσιου συστήματος υγείας στην ανατολική Κρήτη

Ευ. Καφφετζή: Στρατηγικές συμμαχίες στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, ασπίδα στα τραπεζικά δίκτυα, όλες οι απαντήσεις

Μια ξεχωριστή συνέντευξη παραχωρεί η Μanaging Partner της Oxygen Risk Consulting Partners, απαντώντας σε καίρια ερωτήματα με σαφήνεια και χωρίς ωραιοποιήσεις

ΕΑΕΕ: Παρέμβαση Ε. Παπασπυροπούλου στη Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής

Παρουσίαση δράσεων και προτάσεις στη συνεδρίαση για τον ρόλο των παρόχων ασφάλισης και οδικής βοήθειας στη βελτίωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας