Σε Allianz και CNP οι ιταλικές δραστηριότητες της Aviva

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς υλοποιεί το πρόγραμμα αποεπένδυσης από τις αγορές που δεν θεωρεί στρατηγικής σημασίας η Aviva: Μια εβδομάδα περίπου μετά την πώληση της μονάδας της στην Γαλλία στην Aema Groupe, ο βρετανικός ασφαλιστικός όμιλος ανακοίνωσε την έξοδό του και από την ιταλικά, με ένα «διπλό»deal συνολικής αξίας 873 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική  Allianz συμφώνησε να αποκτήσει την Aviva Italia, τη θυγατρική γενικών ασφαλίσεων, έναντι 330 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Μέσω της συναλλαγής αυτής η  Allianz θα αυξήσει κατά 1 ποσοστιαία μονάδα το μερίδιό της στην ιταλική αγορά, εδραιώνοντας τη θέση της ως τρίτος μεγαλύτερος παίκτης πίσω από τις Generali και Poste Italiane. 

Την ίδια στιγμή, η γαλλική CNP Assurances θα αγοράσει τις υπόλοιπες δραστηριότητες του κλάδου ζωής της Aviva στην Ιταλία έναντι 543 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Aviva πούλησε τον περασμένο Νοέμβριο το μερίδιό της στην κοινοπραξία Aviva Vita στην ιταλική τράπεζα UBI Banca έναντι 400 εκατ. ευρώ.  Έτσι, συνολικά η πώληση όλων των δραστηριοτήτων στην Ιταλία θα αποφέρει στην Aviva 1,3 δις. Ευρώ.

Η κίνηση εντάσσεται στο σχέδιο στρατηγικού μετασχηματισμού του ομίλου που υλοποιεί η CEO Amanda Blanc, με στόχο την επικέντρωση της Aviva στις βασικές της αγορές (Μ. Βρετανία, Ιρλανδία, Καναδάς) και την «αποδέσμευση» κεφαλαίων για τη μείωση του δανεισμού της και την αύξηση της μερισματικής απόδοσης.

Όπως δήλωσε η κ. Blanc, «Από τότε που ανακοινώσαμε τη νέα στρατηγική τον περασμένο Αύγουστο, ανακοινώσαμε επτά αποεπενδύσεις που έχουν ενισχύσει τη ρευστότητά μας κατά 5 δις. Ευρώ τουλάχιστον. Η πώληση των δραστηριοτήτων μας στην Ιταλία σε υψηλής ποιότητας αγοραστές αποτελεί θετική έκβαση για τους πελάτες, τους εργαζομένους, τους διανομείς και τους μετόχους. Η δουλειά μας να βελτιώσουμε την Aviva συνεχίζεται».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz Italia Giacomo Campora σχολίασε από την πλευρά του ότι «Η εξαγορά της Aviva Italia ταιριάζει θαυμάσια με την αναπτυξιακή μας στρατηγική στην ασφαλιστική αγορά, στη βάση μιας ισχυρής τεχνολογικής πλατφόρμας¨.

Την ίδια στιγμή, η Aviva δρομολογεί και την έξοδό της από την ασφαλιστική αγορά της Πολωνίας, με την Allianz, την Generali και την ΝΝ να φέρονται ως πιθανοί ενδιαφερόμενοι.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Aviva μετέθεσε την προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το τέλος του μήνα (από τέλος Φεβρουαρίου), καθώς ο βρετανικός όμιλος βρίσκεται σε δύσκολες διαπραγματεύσεις με την ισπανική Santander για την ανανέωση μιας σημαντικής συμφωνίας διανομής στην Πολωνία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*