back to top
14.3 C
Athens
Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2026

Σε Allianz και CNP οι ιταλικές δραστηριότητες της Aviva

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς υλοποιεί το πρόγραμμα αποεπένδυσης από τις αγορές που δεν θεωρεί στρατηγικής σημασίας η Aviva: Μια εβδομάδα περίπου μετά την πώληση της μονάδας της στην Γαλλία στην Aema Groupe, ο βρετανικός ασφαλιστικός όμιλος ανακοίνωσε την έξοδό του και από την ιταλικά, με ένα «διπλό»deal συνολικής αξίας 873 εκατ. ευρώ.

- Advertisement -

Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική  Allianz συμφώνησε να αποκτήσει την Aviva Italia, τη θυγατρική γενικών ασφαλίσεων, έναντι 330 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Μέσω της συναλλαγής αυτής η  Allianz θα αυξήσει κατά 1 ποσοστιαία μονάδα το μερίδιό της στην ιταλική αγορά, εδραιώνοντας τη θέση της ως τρίτος μεγαλύτερος παίκτης πίσω από τις Generali και Poste Italiane. 

Την ίδια στιγμή, η γαλλική CNP Assurances θα αγοράσει τις υπόλοιπες δραστηριότητες του κλάδου ζωής της Aviva στην Ιταλία έναντι 543 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Aviva πούλησε τον περασμένο Νοέμβριο το μερίδιό της στην κοινοπραξία Aviva Vita στην ιταλική τράπεζα UBI Banca έναντι 400 εκατ. ευρώ.  Έτσι, συνολικά η πώληση όλων των δραστηριοτήτων στην Ιταλία θα αποφέρει στην Aviva 1,3 δις. Ευρώ.

- Advertisement -

Η κίνηση εντάσσεται στο σχέδιο στρατηγικού μετασχηματισμού του ομίλου που υλοποιεί η CEO Amanda Blanc, με στόχο την επικέντρωση της Aviva στις βασικές της αγορές (Μ. Βρετανία, Ιρλανδία, Καναδάς) και την «αποδέσμευση» κεφαλαίων για τη μείωση του δανεισμού της και την αύξηση της μερισματικής απόδοσης.

Όπως δήλωσε η κ. Blanc, «Από τότε που ανακοινώσαμε τη νέα στρατηγική τον περασμένο Αύγουστο, ανακοινώσαμε επτά αποεπενδύσεις που έχουν ενισχύσει τη ρευστότητά μας κατά 5 δις. Ευρώ τουλάχιστον. Η πώληση των δραστηριοτήτων μας στην Ιταλία σε υψηλής ποιότητας αγοραστές αποτελεί θετική έκβαση για τους πελάτες, τους εργαζομένους, τους διανομείς και τους μετόχους. Η δουλειά μας να βελτιώσουμε την Aviva συνεχίζεται».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz Italia Giacomo Campora σχολίασε από την πλευρά του ότι «Η εξαγορά της Aviva Italia ταιριάζει θαυμάσια με την αναπτυξιακή μας στρατηγική στην ασφαλιστική αγορά, στη βάση μιας ισχυρής τεχνολογικής πλατφόρμας¨.

Την ίδια στιγμή, η Aviva δρομολογεί και την έξοδό της από την ασφαλιστική αγορά της Πολωνίας, με την Allianz, την Generali και την ΝΝ να φέρονται ως πιθανοί ενδιαφερόμενοι.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Aviva μετέθεσε την προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το τέλος του μήνα (από τέλος Φεβρουαρίου), καθώς ο βρετανικός όμιλος βρίσκεται σε δύσκολες διαπραγματεύσεις με την ισπανική Santander για την ανανέωση μιας σημαντικής συμφωνίας διανομής στην Πολωνία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η ανατροφή ενός παιδιού στην Ελλάδα: Κόστος, προκλήσεις και ο ρόλος του οικονομικού σχεδιασμού

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Generali Greece, το συγκεκριμένο κόστος μέχρι την ενηλικίωση αγγίζει κατά μέσο όρο τις 233.000 ευρώ

Επιστροφή ασφαλίστρων €1,4 εκατ. από τον Ασφαλιστικό Γονέα της Allianz

Οι πελάτες μείωσαν τα ασφάλιστρά τους πραγματοποιώντας καθημερινές αγορές με την κάρτα του προγράμματος σε πάνω από 3.000 συνεργαζόμενα καταστήματα

Η PENCO πίσω από την ασφαλιστική κάλυψη του εργοστασίου της Βιολάντα στα Τρίκαλα

Ποιες εταιρείες συμμετέχουν στο συνασφαλιστήριο περιουσίας και διακοπής εργασιών

Εθνική Ασφαλιστική: Ξεκλειδώνει τον ανταγωνισμό, ανοίγει την πόρτα σε νέους παίκτες

Επιβεβαιώνεται το από 15/1 ρεπορτάζ του «ΙW» – Τρία ερωτήματα για το επικείμενο ντιλ με τη Βιοϊατρική και πότε αναμένονται επίσημες απαντήσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τι διαβλέπει η Munich Re, τα στραβοπατήματα

Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα που περιβάλλει την πολιτική των ΗΠΑ – Προβλέψεις για Ευρώπη, Κίνα αλλά και τεχνολογικές μετοχές

Ένας χρόνος πριν την εφαρμογή της IRRD: Κρίσιμα κενά και προειδοποιήσεις από την Insurance Europe

Bασικά στοιχεία του νέου πλαισίου παραμένουν ασαφή, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό κλάδο

Με τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του θεσμού ολοκληρώθηκε το 8ο Greek Investment Day στο Παρίσι

Αναδεικνύοντας τη συμβολή της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ στη διαμόρφωση σταθερών σχέσεων μεταξύ ελληνικών εταιρειών και διεθνών θεσμικών επενδυτών

Τα νέα από τη Howden

Ακόμα μια εξαγορά εδραιώνει τη θέση της εταιρείας σε λιανική και νέες αγορές, εν προκειμένω στα Νησιά της Μάγχης

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης: 1η Φεβρουαρίου τα αποκαλυπτήρια του πρώτου ανδριάντα του Ι. Καποδίστρια στην Αττική

Παράλληλα, η Πλατεία Δημαρχείου Ελληνικού-Αργυρούπολης μετονομάζεται σε Πλατεία Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια

Τερέζα Σκαρλάτου: «Η Ασφάλιση Πιστώσεων και Εγγυήσεων από την Allianz Trade προσφέρει στις επιχειρήσεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται» 

Η CEO της Allianz Trade αποκαλύπτει στο «IW» μια φιλοσοφία ηγεσίας που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, στη συνεργασία αλλά και στη δύναμη των δεδομένων

Τι διαβλέπει η Munich Re, τα στραβοπατήματα

Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα που περιβάλλει την πολιτική των ΗΠΑ – Προβλέψεις για Ευρώπη, Κίνα αλλά και τεχνολογικές μετοχές

Η HDI παρουσιάζει τη νέα υπηρεσία «Climate Risk Consulting Service»

Mια επιστημονική λύση πρόγνωσης νέας γενιάς, που αξιοποιεί την ΤΝ και τα πιο σύγχρονα γεωχωρικά εργαλεία της εταιρείας

Η ανατροφή ενός παιδιού στην Ελλάδα: Κόστος, προκλήσεις και ο ρόλος του οικονομικού σχεδιασμού

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Generali Greece, το συγκεκριμένο κόστος μέχρι την ενηλικίωση αγγίζει κατά μέσο όρο τις 233.000 ευρώ