Σε τοίχο η πρόταση της AON, αν δεν ξεχρεώσει με την ΕΕ

της Ελενας Ερμείδου

Υπό την αίρεση ότι θα παραχωρήσει στοιχειά τις επόμενες εβδομάδες, η πρόταση  συγχώνευσης της Aon PLC  με την Willis Towers Watson PLC θα πέσει σε τοίχο. Η Ευρωπαϊκή Αρχή κατά του μονοπωλίου δεν θα υπαναχωρήσει.

Η συμφωνία Aon PLC  – Willis Towers Watson PLC ανακοινώθηκε ένα χρόνο πριν, βάζοντας τα θεμέλια πάνω στα οποία θα μπορούσε να χτιστεί το μεγαλύτερο μεσιτικό γραφείο ασφαλίσεων στο κόσμο, τόσο μεγάλο που θα ξεπερνούσε τα μεγέθη της υπ’ αριθμόν 1 μεσιτικής στον κόσμο, της 1 Marsh & McLennan Cos. Inc.

Πάνω από το κλάδο ασφαλειών περνά ένα μεγάλο κύμα ενοποιήσεων που προκλήθηκε από την πτώση των αποτιμήσεων με αποτέλεσμα αρκετές ασφαλιστικές να επιδιώκουν να ενισχύσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια αναχαιτίζοντας τις ζημιές που έφερε ο COVID-19 αλλά και να αντιμετωπίσουν όπως η κλιματική αλλαγή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ανέστειλε τις ερευνητικές διαδικασίες τον περασμένο μήνα, αναμένοντας την ΑΟΝ να υποβάλλει στις σχετικές αναφορές και απαιτούμενες πληροφορίες, εκφράζει ανησυχίες πως η συμφωνία ενδεχομένως να αυξήσει τις τιμές στην αγορά και να αναστείλει την καινοτομία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντάσσει μία αναφορά η οποία θα καθορίζει επακριβώς τις πιθανές ζημιές που θα προκαλέσει στο μέγα deal στον ανταγωνισμό, κατά τις πληροφορίες που αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Μία τέτοια κίνηση θα καθυστερήσει τις κανονιστικές διαδικασίες της ΕΕ και ενδεχομένως να εκτροχιάσει τους στόχους της ΑΟΝ για την συγχώνευση της με την Willis το πρώτο εξάμηνο του έτους

Η Aon μπορεί να αποφύγει όσα την χρεώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας τις αναφορές που ζητούν οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ. Η ΑΟΝ έχει διεξάγει συζητήσεις ανεπίσημες αλλά προσώρας δεν έχει κάνει καμία επίσημα αναφορά.