back to top
31.6 C
Athens
Δευτέρα 24 Αυγούστου 2026

Με «ουλές» λόγω COVID τα  αποτελέσματα των ΑΧΑ και Munich Re  για το 2020

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Τα σημάδια της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν χαραγμένα στα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν σήμερα για ολόκληρη τη χρήση του 2020 δυο από τους μεγαλύτερους (αντ)ασφαλιστικούς ομίλους του κόσμου, η γερμανική Munich Re και η γαλλική AXA, καθώς εμφάνισαν πτώση κερδών 55%  και 34% αντίστοιχα. Ωστόσο, η μετοχή της ΑΧΑ κινήθηκε ανοδικά καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν ότι ισχυρή κεφαλαιακή θέση του ομίλου και τα ταμειακά της διαθέσιμα θα της δώσουν ώθηση φέτος. Η δε Munich Re έδωσε κατεύθυνση για δυναμική ανάκαμψη της κερδοφορίας της κατά την τρέχουσα χρήση, κάνοντας λόγο για κέρδη 2,8 δις. ευρώ στο τέλος του 2021.

- Advertisement -

ΑΧΑ

Τα συνολικά κέρδη της ΑΧΑ για το 2020 διαμορφώθηκαν στα 3,16 δις. ευρώ, έναντι 3,86 ευρώ το 2019 και πολύ κάτω από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.  Τα υποκείμενα κέρδη μειώθηκαν κατά 34% ενώ ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 7%. Πλην όμως, ο δεύτερος μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος της Ευρώπης (μετά τη γερμανική Allianz) ανακοίνωσε ότι τα ταμειακά της διαθέσιμα ανήλθαν στα 4,2 δις. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου, πολύ πάνω από τον στόχο για διαθέσιμα 1-3 δις. ευρώ. Σύμφωνα με την Credit Suisse,το ποσό αυτό θέτει την εταιρεία ψηλά στην λίστα των πιο ισχυρών ασφαλιστικών ομίλων από πλευράς κεφαλαιοποίησης. Ο δείκτης φερεγγυότητας κατά Solvency II διαμορφώθηκε στο 200%, αρκετά πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 190%. Χάρη στις επιδόσεις αυτές, η ΑΧΑ επανέφερε το μέρισμά της στα 1,43 ευρώ/μετοχή, έναντι 0,73 ευρώ/μετοχή που ήταν πέρυσι, όταν οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές υποχρεώθηκαν να ψαλιδίσουν τα μερίσματά τους για να διατηρήσουν υψηλή ρευστότητα εν μέσω της πανδημίας.

- Advertisement -

Munich Re

Η Munich Re από την πλευρά της ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,2 δις. ευρώ (από 2,7 δις. ένα χρόνο πριν), ποσό που ήταν ελαφρά κατώτερο από τις προσδοκίες των αναλυτών για κέρδη 1,26 δις. ευρώ. 

«Παρά τις τεράστιες προκλήσεις που δημιούργησε ο COVID-19, η  Munich Re έκλεισε το 2020 με αξιοσημείωτα κέρδη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Joachim Wenning. Εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί ο κορωνοϊός, η εταιρεία απέφυγε να δεσμευθεί σε σαφή στόχο κερδοφορίας για το 2021, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα ασφαλίζει πλέον εκδηλώσεις που αντιμετωπίζουν κίνδυνο ακύρωσης λόγω πανδημίας.

Η ασφαλιστική βιομηχανία διεθνώς αντιμετώπισε κύμα μεγάλων αξιώσεων αποζημίωσης λόγω πανδημίας λόγω ασφαλισμένων εκδηλώσεων που ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, οι οποίες ήρθαν να προστεθούν στις ζημίες από κυκλώνες και δασικές πυρκαγιές στις ΗΠΑ και αλλού.

Οι μεγάλες ζημίες της Munich Re λόγω κορωνοϊού και φυσικών καταστροφών ανήλθαν σε 4,68 δις. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό από το 2011, όταν η εταιρεία κατέβαλε αποζημιώσεις για το τσουνάμι στην Ιαπωνία, μεγάλους σεισμούς στη Νέα Ζηλανδία και την έκρηξη στην πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου της BP στον κόλπο του Μεξικού. Μόνο οι αξιώσεις αποζημίωσης που συνδέονται με την πανδημία προσέγγισαν τα 3,5 δις. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την μεγάλη πτώση κερδοφορίας, τα αποτελέσματα της Munich Re ήταν πολύ καλύτερα από αυτά της μεγάλης ανταγωνίστριάς της Swiss Re, που ανακοίνωσε προ ημερών καθαρές ζημίες 800 εκατ. ευρώ περίπου για το 2020, στην πρώτη ζημιογόνα χρήση από την χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ηρθε η ‘επιταγή’ των ασφαλισμένων ζημιών από καταστροφές, Munich Re

Οι ασφαλισμένες ζημιές από φυσικές καταστροφές ανήλθαν συνολικά στα 44 δισ. δολάρια ΗΠΑ, ποσό που αντιστοιχεί σε ασφαλιστικό κενό της τάξης του 60%

Ο ιστός της αράχνης απλώνεται σε όλον τον κόσμο, μεγάλα θύματα της ΤΝ και ιδιώτες

Τα ευρήματα της έρευνας «Munich Re Global Cyber ​​Risk and Insurance Survey 2026» υποδεικνύουν ότι ένας στους δύο ανθρώπους έχει ήδη πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης.

Τα μηνύματα των ραντάρ της ERGO και της Munich Re προς τους ασφαλιστές

Η έκθεση «Tech Trend Radar 2026» συνοψίζει τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις που διαμορφώνουν τον ασφαλιστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ποδήλατο και ασφάλιση: Η προστασία που χρειάζεται κάθε αναβάτης στους καλοκαιρινούς δρόμους

Η Insurance Europe αναδεικνύει μέσα από την καμπάνια #InsuranceIsEverywhere ότι η ασφάλιση δεν αφορά μόνο τα μεγάλα και απρόσμενα γεγονότα

HDI Global: 7% αύξηση καθαρής κερδοφορίας το α΄ 6μηνο 2026

Για αποτελέσματα που αντανακλούν ποιότητα χαρτοφυλακίου, συνετό underwriting και δέσμευση των ομάδων της σε όλο τον κόσμο κάνει λόγο ο CEO E. Puls

Στο ΔΣ της EIOPA o Σταύρος Κωνσταντάς

Ο Διευθυντής της ΔΕΕΙΑ αντικαθιστά τον Ante Žigman, πρώην Πρόεδρο ΔΣ της κροατικής εποπτικής αρχής

Η ERGO ανακηρύσσεται επίσημος συνεργάτης της Ατλέτικο Μαδρίτης

Η πολυετής συνεργασία ενισχύει την παγκόσμια παρουσία του ομίλου και υποστηρίζει την επιχειρηματική και εμπορική στρατηγική του στην Ισπανία

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

«Αύγουστος είναι… να χαρίζεις ζωή»: Τριήμερη Εθελοντική Αιμοδοσία στο Σύνταγμα 25-27 Αυγούστου

Μερικά λεπτά από τον χρόνο μας μπορούν να μετατραπούν σε ανεκτίμητη προσφορά ζωής, ιδίως σε μια περίοδο όπου τα αποθέματα μειώνονται σημαντικά

Ηλεκτρικά πατίνια: Υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης – Τι αλλάζει για τους οδηγούς ενημερώνει η INTERLIFE

Με το SAFE BIKE η εταιρεία προσφέρει κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, αλλά και πρόσθετες καλύψεις

Στα 30 χτίζεται η υγεία του αύριο – Η πρόληψη γίνεται επένδυση ζωής

Η Generali αναδεικνύει τον μακροπρόθεσμο ρόλο που έχουν οι καθημερινές επιλογές στην υγεία, στην ευεξία και στη μακροζωία μας

Ασφάλεια ακινήτου. Ο μη πλούσιος τη χρειάζεται, ο πλούσιος την κάνει πάντα. Ποιος είναι το κορόιδο;

Στην Ελλάδα των «αρνητών της λογικής», εκατομμύρια ιδιοκτήτες «κάνουν οικονομία» κάθε χρόνο και «στη στραβή» βρίζουν το κράτος…

Χ. Γεωργίου: Αναμένουμε ανάπτυξη των ΤΕΑ, μαζί και των ομαδικών ασφαλιστηρίων

Δήλωση του Διευθυντή Χαρτοφυλακίου και Προέδρου Allianz ΑΕΔΑΚ στο περιθώριο του #ocin26