back to top
15.8 C
Athens
Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2026

Ένας χρόνος COVID-19: Πώς άλλαξε η υγεία και η καθημερινότητα των Ελλήνων;

Ένα χρόνο σχεδόν μετά την έναρξη του πρώτου lockdown, η τελευταία έρευνα της Focus Bari εξέτασε το ποια είναι σήμερα η καθημερινότητα και η κατάσταση της υγείας των Ελλήνων. Τα ευρήματα δείχνουν πως:
  • Τρεις στους πέντε Έλληνες (60%) δηλώνουν πώς η καθημερινότητά τους είναι χειρότερη σήμερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ λιγότεροι από ένας στους τρεις (29%) θεωρούν ότι δεν έχει αλλάξει, αλλά και ένας στους δέκα (11%) ζει σήμερα μια καλύτερη καθημερινότητα απ΄ ότι πριν την πανδημία!
  • Οι άντρες δηλώνουν χειρότερη καθημερινότητα σήμερα περισσότερο απ’ ότι οι γυναίκες, και το ίδιο παρατηρείται για τις νεαρές ηλικίες σε σχέση με τις μεγαλύτερες και την Αθήνα/Θεσσαλονίκη σε σχέση με την περιφέρεια.
  • Για εκείνους που η καθημερινότητα έχει γίνει χειρότερη, οι λόγοι είναι η έλλειψη αλλαγής περιβάλλοντος (82%), το ότι ντύνονται συνέχεια με πυζάμες, φόρμες και αθλητικά (42% και 52% μεταξύ γυναικών), καθώς και το ότι δυσκολεύονται να τηρήσουν ένα ισορροπημένο ημερήσιο πρόγραμμα (37%).
  • Επίσης, για εκείνους που εργάζονται από απόσταση, δύο σημαντικοί λόγοι που χειροτέρεψε η καθημερινότητά τους είναι το ότι εργαζόμενοι από το σπίτι δυσκολεύονται να βάλουν τα όρια μεταξύ του προσωπικού και του επαγγελματικού χρόνου, καθώς και το ότι οι συνθήκες στο σπίτι δεν τους επιτρέπουν να συγκεντρώνονται στην εργασία τους, με αποτέλεσμα να εργάζονται περισσότερες ώρες.
  • Ευτυχώς, από πλευράς υγείας, η μεγάλη πλειονότητα (78%) των Ελλήνων δηλώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους δεν έχει αλλάξει σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με μια μικρή αναλογία (14%) να αναφέρουν ότι η υγεία τους είναι σήμερα χειρότερη σε σχέση με πέρσι, αλλά και μια ακόμα μικρότερη αναλογία (8%) να βρίσκονται σε καλύτερη υγεία σε σχέση με εκείνη που είχαν πριν την έναρξη της πανδημίας.
  • Για εκείνους που η υγεία είναι σήμερα καλύτερη, οι λόγοι είναι το ότι τρέφονται πιο σωστά/μαγειρεύουν στο σπίτι, ασκούνται καθημερινά, κοιμούνται καλύτερα, νιώθουν λιγότερο στρες και αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στον εαυτό τους και στην πρόληψη της υγείας τους, ενώ κάποιοι έχουν υιοθετήσει κάποιες νέες, καλές, καθημερινές συνήθειες.
  • Από την άλλη πλευρά, για εκείνους που δηλώνουν ότι η υγεία τους έχει χειροτερέψει φέτος σε σχέση με πέρσι, οι λόγοι είναι ακριβώς οι αντίθετοι: έχουν πάρει βάρος γιατί τρώνε περισσότερο, έχουν σταματήσει να ασκούνται, κοιμούνται λιγότερο/άσχημα, και αισθάνονται κατάθλιψη/μελαγχολία/μοναξιά ή/και στρες/άγχος/φόβους λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.
  • Τέλος, η χειρότερη καθημερινότητα, και οι συνθήκες της πανδημίας, έχουν οδηγήσει πάνω από έναν στους τρεις Έλληνες (36%) να ξεκινήσει ή/και να αυξήσει τουλάχιστον μία από μια σειρά βλαβερών συνηθειών όπως το κάπνισμα/άτμισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, τα στοιχήματα, η υπερβολή σε συμπληρώματα διατροφής χωρίς οδηγίες ειδικού, κλπ.
Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την παρουσίαση της έρευνας εδώ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Pink Reminder για τον καρκίνο του μαστού

Με την καμπάνια «Pink Reminder» συμμετέχουν τα νοσοκομεία ΥΓΕΙΑ και ΜΗΤΕΡΑ στον Οκτώβριο, μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Gold Badge στο ΥΓΕΙΑ από τον European Cancer Organisation

Μια ευρωπαϊκή διάκριση με ιδιαίτερη σημασία για τον χώρο της ιδιωτικής υγείας απέσπασε το ΥΓΕΙΑ, καθώς έλαβε το INTERACT-EUROPE Gold Badge

ΜΙΝΕΤΤΑ: Δεν κατάφερε να αποφύγει τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας και ζωής

Στο ντόμινο των αυξήσεων ασφαλίστρων υγείας, μεταξύ άλλων ασφαλιστικών, όπως έγραψε σε πρόσφατα δημοσιεύματα του το IW.gr έχει μπει και η MINETTA

Το AI του υπουργείου Υγείας εντόπισε 231 “κόκκινες” ενδείξεις σε γιατρούς και κλινικές

Στο στόχαστρο του MedWatch βρίσκονται πλέον οι διαδικτυακές δραστηριότητες γιατρών, κλινικών και άλλων χώρων που δραστηριοποιούνται

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο Κωνσταντίνος Καρέτσας πρωταγωνιστεί στη νέα καμπάνια της Interamerican

Με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Καρέτσα, τον νεαρό ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ελλάδας, η Interamerican περνά στη νέα εποχή της διαφημιστικής της επικοινωνίας

Ο Enrico Nanni αναλαμβάνει καθήκοντα CEO Ευρώπης στη Howden από το 2027

Ο Enrico Nanni αναλαμβάνει καθήκοντα CEO Ευρώπης στη Howden από την 1η Ιανουαρίου 2027, διατηρώντας παράλληλα τον ρόλο του Chief Commercial Officer.

Στα γραφεία της Karavias Underwriting Agency στελέχη από το συνδικάτο των LLOYD’S

Η συνεργασία και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανοίγουν τον δρόμο για νέες ασφαλιστικές λύσεις, αναφέρει η Karavias Underwriting Agency

Παρουσία του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη τα εγκαίνια του νέου Ψηφιακού Αγγειογράφου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε χθες, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, τη Λάρισα, προκειμένου να εγκαινιάσει τον νέο ψηφιακό αγγειογράφο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εθελοντική δράση με επίκεντρο τη φροντίδα των αλόγων στον Υμηττό για 65 εργαζομένους της AIG και μέλη των οικογενειών τους

Μια εθελοντική πρωτοβουλία με επίκεντρο τη φροντίδα των ζώων και την υποστήριξη του έργου των ανθρώπων που τα φροντίζουν υλοποίησαν

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τι πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί στην ασφαλιστική τους κάλυψη

Νέες απαιτήσεις για την ασφαλιστική προστασία δημιουργεί η αυξανόμενη χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με τη φόρτιση, τον εξοπλισμό

Allianz: Έμφαση στην ασφάλεια σε κάθε διαδρομή

Στην αξία της ασφάλισης αυτοκινήτου ως μέσου προστασίας απέναντι στα απρόοπτα εστιάζει η Allianz Greece, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική: Έκπτωση 20% στην ασφάλιση εξοχικής κατοικίας

Έκπτωση 20% στην ασφάλιση εξοχικής κατοικίας προσφέρει η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική σε όσους ασφαλίζουν στην εταιρεία την κύρια κατοικία τους.

Ο Κωνσταντίνος Καρέτσας πρωταγωνιστεί στη νέα καμπάνια της Interamerican

Με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Καρέτσα, τον νεαρό ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ελλάδας, η Interamerican περνά στη νέα εποχή της διαφημιστικής της επικοινωνίας