back to top
15.2 C
Athens
Τρίτη 31 Μαρτίου 2026

Ένας χρόνος COVID-19: Πώς άλλαξε η υγεία και η καθημερινότητα των Ελλήνων;

Ένα χρόνο σχεδόν μετά την έναρξη του πρώτου lockdown, η τελευταία έρευνα της Focus Bari εξέτασε το ποια είναι σήμερα η καθημερινότητα και η κατάσταση της υγείας των Ελλήνων. Τα ευρήματα δείχνουν πως:
  • Τρεις στους πέντε Έλληνες (60%) δηλώνουν πώς η καθημερινότητά τους είναι χειρότερη σήμερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ λιγότεροι από ένας στους τρεις (29%) θεωρούν ότι δεν έχει αλλάξει, αλλά και ένας στους δέκα (11%) ζει σήμερα μια καλύτερη καθημερινότητα απ΄ ότι πριν την πανδημία!
  • Οι άντρες δηλώνουν χειρότερη καθημερινότητα σήμερα περισσότερο απ’ ότι οι γυναίκες, και το ίδιο παρατηρείται για τις νεαρές ηλικίες σε σχέση με τις μεγαλύτερες και την Αθήνα/Θεσσαλονίκη σε σχέση με την περιφέρεια.
  • Για εκείνους που η καθημερινότητα έχει γίνει χειρότερη, οι λόγοι είναι η έλλειψη αλλαγής περιβάλλοντος (82%), το ότι ντύνονται συνέχεια με πυζάμες, φόρμες και αθλητικά (42% και 52% μεταξύ γυναικών), καθώς και το ότι δυσκολεύονται να τηρήσουν ένα ισορροπημένο ημερήσιο πρόγραμμα (37%).
  • Επίσης, για εκείνους που εργάζονται από απόσταση, δύο σημαντικοί λόγοι που χειροτέρεψε η καθημερινότητά τους είναι το ότι εργαζόμενοι από το σπίτι δυσκολεύονται να βάλουν τα όρια μεταξύ του προσωπικού και του επαγγελματικού χρόνου, καθώς και το ότι οι συνθήκες στο σπίτι δεν τους επιτρέπουν να συγκεντρώνονται στην εργασία τους, με αποτέλεσμα να εργάζονται περισσότερες ώρες.
  • Ευτυχώς, από πλευράς υγείας, η μεγάλη πλειονότητα (78%) των Ελλήνων δηλώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους δεν έχει αλλάξει σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με μια μικρή αναλογία (14%) να αναφέρουν ότι η υγεία τους είναι σήμερα χειρότερη σε σχέση με πέρσι, αλλά και μια ακόμα μικρότερη αναλογία (8%) να βρίσκονται σε καλύτερη υγεία σε σχέση με εκείνη που είχαν πριν την έναρξη της πανδημίας.
  • Για εκείνους που η υγεία είναι σήμερα καλύτερη, οι λόγοι είναι το ότι τρέφονται πιο σωστά/μαγειρεύουν στο σπίτι, ασκούνται καθημερινά, κοιμούνται καλύτερα, νιώθουν λιγότερο στρες και αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στον εαυτό τους και στην πρόληψη της υγείας τους, ενώ κάποιοι έχουν υιοθετήσει κάποιες νέες, καλές, καθημερινές συνήθειες.
  • Από την άλλη πλευρά, για εκείνους που δηλώνουν ότι η υγεία τους έχει χειροτερέψει φέτος σε σχέση με πέρσι, οι λόγοι είναι ακριβώς οι αντίθετοι: έχουν πάρει βάρος γιατί τρώνε περισσότερο, έχουν σταματήσει να ασκούνται, κοιμούνται λιγότερο/άσχημα, και αισθάνονται κατάθλιψη/μελαγχολία/μοναξιά ή/και στρες/άγχος/φόβους λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.
  • Τέλος, η χειρότερη καθημερινότητα, και οι συνθήκες της πανδημίας, έχουν οδηγήσει πάνω από έναν στους τρεις Έλληνες (36%) να ξεκινήσει ή/και να αυξήσει τουλάχιστον μία από μια σειρά βλαβερών συνηθειών όπως το κάπνισμα/άτμισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, τα στοιχήματα, η υπερβολή σε συμπληρώματα διατροφής χωρίς οδηγίες ειδικού, κλπ.
Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την παρουσίαση της έρευνας εδώ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το Vivian Lab και η Βιοϊατρική φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα Menopause Days

Σε κάθε σταθμό της δράσης και με διαδραστικό τρόπο οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να λάβουν εξατομικευμένη καθοδήγηση

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Η σημασία του ποιοτικού ύπνου για την υγεία και την ευεξία

Η Εθνική Ασφαλιστική καλεί το κοινό να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις συνήθειες ύπνου και να υιοθετήσει πρακτικές που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητάς του

NN Hellas: Συνεργασία με το Vivian Lab για την υγεία και την ευεξία των ανθρώπων της

Εργαζόμενοι και συνεργάτες του αποκλειστικού δικτύου αποκτούν πρόσβαση σε εξατομικευμένα εργαλεία και υπηρεσίες

Το Υγεία φέρνει στην Ελλάδα το νέο ψηφιακό PET/CT Biograph Trinion της Siemens Healthineers

Η επένδυση σηματοδοτεί μια νέα εποχή στη μοριακή απεικόνιση, ενισχύοντας την ακρίβεια της διάγνωσης και βελτιώνοντας ουσιαστικά την εμπειρία των ασθενών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Κρίσιμη η κατάσταση στο Νοσοκομείο Ξάνθης λόγω μη λειτουργίας της ΜΕΘ

Το βασικό πρόβλημα αφορά την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, παρότι το νοσοκομείο διαθέτει κατάλληλες υποδομές

ΕΛΣΤΑΤ: Οι εθνικές δαπάνες υγείας το 2024 – Κοντά στο 5% η συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας αυξήθηκε κατά 5,1% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής

Ο Μιχάλης Τζωρτζωρής εξηγεί τι πραγματικά σημαίνει να έχεις ασφάλεια υγείας

O Διευθύνων Σύμβουλος της AMT Μεσίτες Ασφαλίσεων καλεσμένος στο 1ο επεισόδιο του vidcast «Αν ήξερες!»

Το Safe Deal στην Κύπρο: Πρωτοβουλία με επίκεντρο τη χρηματοοικονομική παιδεία ως δώρο προς τους συνεργάτες της SoEasy Insurance

Μέσα από δράσεις όπως το Safe Deal, η ασφάλιση επανατοποθετείται ως σύγχρονο εργαλείο εκπαίδευσης και πρόληψης, φέρνοντας πιο κοντά τον πολίτη στην ουσία της

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Γ. Στουρνάρας: «Δυσκολότερη η διαχείριση της παρούσας κρίσης από εκείνης του 2021-22»

Παρά τις δυσκολίες, ωστόσο, ο Διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε στο Economist Romania Government Roundtable συγκρατημένα αισιόδοξος

Κρίσιμη η κατάσταση στο Νοσοκομείο Ξάνθης λόγω μη λειτουργίας της ΜΕΘ

Το βασικό πρόβλημα αφορά την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, παρότι το νοσοκομείο διαθέτει κατάλληλες υποδομές

Άνοιξαν οι εγγραφές για το 26th Insurance & Reinsurance Meeting της Ύδρας

Δείτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης και λοιπές χρήσιμες πληροφορίες

ΕΑΕΕ: Μειωμένα τα θανατηφόρα τροχαία στην Αττική, αυξημένοι οι ελαφρά τραυματίες

Η «ακτινογραφία» των τροχαίων ατυχημάτων στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας την τελευταία διετία – Δείκτες οδικής ασφάλειας, κατανομή και συνέπειες

Η Eurolife FFH επενδύει με συνέπεια στην εκπαίδευση των συνεργατών της

Περισσότερες από 550 εκπαιδευτικές συναντήσεις, με πάνω από 12.800 συμμετέχοντες, πραγματοποιήθηκαν εξ αποστάσεως ή διά ζώσης το 2025