back to top
16.2 C
Athens
Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2025

Π. Τσακλόγλου για την επόμενη μέρα: Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες

Παρέμβαση στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας της Ε.Ε. με θέμα «η απασχόληση στην εποχή μετά την πανδημία. Οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες», πραγματοποίησε σήμερα ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου.

«Η κρίση του κορωνοϊού χτύπησε την ελληνική οικονομία ιδιαίτερα σκληρά, καθώς η οικονομία μας βασίζεται σε τομείς που αποδείχθηκαν ευάλωτοι στην πανδημία, όπως ο τουρισμός και οι σχετιζόμενες υπηρεσίες, οι διεθνείς μεταφορές και το λιανεμπόριο», ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου στην ομιλία του επισημαίνοντας ότι «παρά τη σημαντική μείωση του ΑΕΠ, τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την προστασία επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών ήταν επιτυχή στο να αποτρέψουν τη διόγκωση της ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020 ήταν η δεύτερη χαμηλότερη στην Ε.Ε. μετά την Ιταλία».

- Advertisement -

Παράλληλα, όπως τόνισε, «με τους ευρείς εμβολιασμούς να έχουν ξεκινήσει, ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε αφήσει πίσω τη χειρότερη φάση της κρίσης. Γνωρίζουμε πλήρως ότι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη. Κάποιες επιχειρήσεις που υποστηρίχθηκαν από την κυβέρνηση και παρέμειναν «ζωντανές» ίσως να μην καταφέρουν να επιβιώσουν στην περίοδο μετά την πανδημία».

Ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε ότι «τάσεις, οι οποίες υπήρχαν πριν την πανδημία στην αγορά εργασίας ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο εξαιτίας της, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, θα αλλάξουν τα τοπίο, θα ανατρέψουν το επιχειρηματικό μοντέλο και τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων».

- Advertisement -

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσακλόγλου και στον σχεδιασμό της επόμενης, μετά την πανδημία περιόδου, τονίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την επόμενη μέρα, αποσκοπώντας στη βέλτιστη χρήση τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών πόρων». Μάλιστα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεσήμανε ότι με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων υποστήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων «θα δοθεί έμφαση σε πολιτικές βελτίωσης της παραγωγικότητας, όπως η κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, ειδικά σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, παράλληλα με την ειδική μέριμνα για την διατήρησης των θέσεων εργασίας σε επιλεγμένους τομείς μέσω μερικής ή ολικής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών εισφορών».

Σχετικά με τον κομβικό ρόλο της Ε.Ε. στην ενίσχυση της ανάκαμψης της απασχόλησης, η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, καλωσορίζει την ίδρυση του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης της Ε.Ε. (Next Generation EU Recovery and Resilience Fund) , τονίζοντας ωστόσο ότι «ως κράτη, πρέπει να αναλάβουμε την ιδιοκτησία των σχεδίων ανάκαμψης που καταρτίζονται, εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο την φιλόδοξη ατζέντα ενίσχυσης του κοινωνικού μοντέλου, συμπεριλαμβανομένων και πρωτοβουλιών προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων».  Επιπρόσθετα, η Ε.Ε. δεν πρέπει να επαναλάβει το σφάλμα της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας όταν τα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης διακόπηκαν πρόωρα, με αποτέλεσμα της αύξηση της ανεργίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ν. Κεραμέως: «Ενσωματώσαμε πάνω από 45 προτάσεις φορέων και πολιτών στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο»

H υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και στην επικείμενη αύξηση 250 ευρώ στις χαμηλές συντάξεις

Σημαντική αύξηση αποδοχών και εισφορών από υπερωρίες-αργίες καταγράφει το ΥΕΚΑ

Τα στοιχεία 4μήνου αποδεικνύουν, κατά τη Ν. Κεραμέως, ότι η έξυπνη ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους ωφελεί εργαζομένους, επιχειρήσεις και ασφαλιστικά ταμεία

ΔΕΘ 2025: Ο αντίκτυπος των εξαγγελιών Μητσοτάκη στην ασφαλιστική αγορά

Παρά τα θετικά νέα, η ομιλία του πρωθυπουργού αφήνει την ασφαλιστική αγορά με την αίσθηση ότι το «παράθυρο ευκαιρίας» για ειδικά κίνητρα δεν αξιοποιήθηκε

Τι γνωρίζουν οι νέοι από χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό;

Tι ειπώθηκε στο Panel VI: «Οι Νέοι μας», με συντονιστή τον κ. Αιμίλιο Κυριάκου, Πρόεδρο ΔΣ, Junior Achievement Greece

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ξεκίνησε η ψηφοφορία για τα Greek Accounting and Finance Awards 2025 powered by ENTERSOFTONE

Ψηφίστε έως την 1η Δεκεμβρίου και αναδείξτε όσους αριστεύουν στη λογιστική και στην οικονομική διοίκηση

Cyber Monday: Συμβουλές για ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές από την ΕΕΚΕ

H Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ενημερώνει το αγοραστικό κοινό για τα δικαιώματά του και εφιστά την προσοχή

Εγγυήσεις, πυρκαγιές και αστικές προδιαγράφουν το μέλλον

Τη νέα τάση της ασφαλιστικής αγοράς υποδεικνύουν τα στατιστικά της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Στον ΓΔ του Χρηματιστηρίου Αθηνών η INTERLIFE

Στα 5,78 ευρώ η τιμή κλεισίματος της μετοχής (ΙΝΛΙΦ) την ημέρα ανακοίνωσης των αλλαγών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ξεκίνησε η ψηφοφορία για τα Greek Accounting and Finance Awards 2025 powered by ENTERSOFTONE

Ψηφίστε έως την 1η Δεκεμβρίου και αναδείξτε όσους αριστεύουν στη λογιστική και στην οικονομική διοίκηση

Cyber Monday: Συμβουλές για ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές από την ΕΕΚΕ

H Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ενημερώνει το αγοραστικό κοινό για τα δικαιώματά του και εφιστά την προσοχή

ΣΠΑΤΕ: Στην τελική ευθεία για την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση και τις εκλογές νέου ΔΣ

Τη Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου στο ΕΕΑ, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Ταξίδι έμπνευσης και εξέλιξης στην Κίνα για τους συνεργάτες της Generali

Kάθε μέρα του ταξιδιού αποτέλεσε για τους ανθρώπους της Generali ευκαιρία προσωπικής ανάπτυξης και αλλαγής προοπτικής

Στις 29/11 το 1ο Πανηπειρωτικό Ασφαλιστικό Συνέδριο – Το ΕΕΑ θα είναι εκεί

Η πρωτοβουλία, με τίτλο «Future of Insurance – Epirus Edition», φιλοδοξεί να καθιερωθεί και να θέσει την Ήπειρο στο επίκεντρο του διαλόγου και της καινοτομίας