back to top
5.8 C
Athens
Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026

Π. Τσακλόγλου για την επόμενη μέρα: Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες

Παρέμβαση στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας της Ε.Ε. με θέμα «η απασχόληση στην εποχή μετά την πανδημία. Οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες», πραγματοποίησε σήμερα ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου.

«Η κρίση του κορωνοϊού χτύπησε την ελληνική οικονομία ιδιαίτερα σκληρά, καθώς η οικονομία μας βασίζεται σε τομείς που αποδείχθηκαν ευάλωτοι στην πανδημία, όπως ο τουρισμός και οι σχετιζόμενες υπηρεσίες, οι διεθνείς μεταφορές και το λιανεμπόριο», ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου στην ομιλία του επισημαίνοντας ότι «παρά τη σημαντική μείωση του ΑΕΠ, τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την προστασία επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών ήταν επιτυχή στο να αποτρέψουν τη διόγκωση της ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020 ήταν η δεύτερη χαμηλότερη στην Ε.Ε. μετά την Ιταλία».

- Advertisement -

Παράλληλα, όπως τόνισε, «με τους ευρείς εμβολιασμούς να έχουν ξεκινήσει, ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε αφήσει πίσω τη χειρότερη φάση της κρίσης. Γνωρίζουμε πλήρως ότι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη. Κάποιες επιχειρήσεις που υποστηρίχθηκαν από την κυβέρνηση και παρέμειναν «ζωντανές» ίσως να μην καταφέρουν να επιβιώσουν στην περίοδο μετά την πανδημία».

Ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε ότι «τάσεις, οι οποίες υπήρχαν πριν την πανδημία στην αγορά εργασίας ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο εξαιτίας της, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, θα αλλάξουν τα τοπίο, θα ανατρέψουν το επιχειρηματικό μοντέλο και τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων».

- Advertisement -

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσακλόγλου και στον σχεδιασμό της επόμενης, μετά την πανδημία περιόδου, τονίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την επόμενη μέρα, αποσκοπώντας στη βέλτιστη χρήση τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών πόρων». Μάλιστα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεσήμανε ότι με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων υποστήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων «θα δοθεί έμφαση σε πολιτικές βελτίωσης της παραγωγικότητας, όπως η κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, ειδικά σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, παράλληλα με την ειδική μέριμνα για την διατήρησης των θέσεων εργασίας σε επιλεγμένους τομείς μέσω μερικής ή ολικής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών εισφορών».

Σχετικά με τον κομβικό ρόλο της Ε.Ε. στην ενίσχυση της ανάκαμψης της απασχόλησης, η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, καλωσορίζει την ίδρυση του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης της Ε.Ε. (Next Generation EU Recovery and Resilience Fund) , τονίζοντας ωστόσο ότι «ως κράτη, πρέπει να αναλάβουμε την ιδιοκτησία των σχεδίων ανάκαμψης που καταρτίζονται, εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο την φιλόδοξη ατζέντα ενίσχυσης του κοινωνικού μοντέλου, συμπεριλαμβανομένων και πρωτοβουλιών προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων».  Επιπρόσθετα, η Ε.Ε. δεν πρέπει να επαναλάβει το σφάλμα της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας όταν τα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης διακόπηκαν πρόωρα, με αποτέλεσμα της αύξηση της ανεργίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Παράταση προθεσμίας Υποβολής ΑΠΔ Κοινών Επιχειρήσεων του e-ΕΦΚΑ

Η παράταση δεν αφορά την καταβολή των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών

Ν. Κεραμέως: «Ενσωματώσαμε πάνω από 45 προτάσεις φορέων και πολιτών στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο»

H υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και στην επικείμενη αύξηση 250 ευρώ στις χαμηλές συντάξεις

Σημαντική αύξηση αποδοχών και εισφορών από υπερωρίες-αργίες καταγράφει το ΥΕΚΑ

Τα στοιχεία 4μήνου αποδεικνύουν, κατά τη Ν. Κεραμέως, ότι η έξυπνη ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους ωφελεί εργαζομένους, επιχειρήσεις και ασφαλιστικά ταμεία

ΔΕΘ 2025: Ο αντίκτυπος των εξαγγελιών Μητσοτάκη στην ασφαλιστική αγορά

Παρά τα θετικά νέα, η ομιλία του πρωθυπουργού αφήνει την ασφαλιστική αγορά με την αίσθηση ότι το «παράθυρο ευκαιρίας» για ειδικά κίνητρα δεν αξιοποιήθηκε

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ξεκαθαρίζει(;) τι είναι νόμιμο και τι έκνομο στην ασφαλιστική αγορά

Οι ανησυχίες αυξάνονται, τονίζουν κύκλοι της αγοράς, χωρίς να έχει βρεθεί η χρυσή τομή

Κεραμέως: Υποχρεωτική η ΣΣΕ σε όλο τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης

Ανεξάρτητα από το αν οι εργαζόμενοι είναι μέλη των οργανώσεων που υπέγραψαν τη σύμβαση

Έρχονται αυξήσεις μισθών το 2026

Η συμφωνία κυβέρνησης-κοινωνικών εταίρων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αυξήσεις αποδοχών τους επόμενους μήνες

Τι θα διαβάσετε στο νέο τεύχος του Insurance World

Κεντρικό θέμα, η αποκλειστική συνέντευξη της Τερέζας Σκαρλάτου, CEO της Allianz Trade στην Ελλάδα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ελληνική παρουσία στην παγκόσμια ηγεσία του MDRT: Η Σ. Σικοτάκη στη διεθνή Task Force EMEA

Η Γενική Διευθύντρια της ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΕ συγκαταλέγεται στα μόλις 6 στελέχη από όλη την περιοχή EMEA που επελέγησαν

ΟΑΣΕ: Ενημέρωση για την καθολική εφαρμογή της ΣΣΕ

Όλες οι ασφαλιστικές καλούνται να εφαρμόσουν στο σύνολο των υπαλλήλων την από 8.7.2025 ΣΣΕ που είχε συνυπογράψει η Ομοσπονδία με την ΕΑΕΕ

Sofos More Pay 4 All: Νέα, πρωτοποριακή υπηρεσία από τη Sofos Insurance Agency

Η καινοτομία συνίσταται στην ομαδοποίηση συμβολαίων και καλύψεων διαφορετικών εταιρειών και κλάδων με την έκδοση ενοποιημένου ειδοποιητηρίου

INTERLIFE: Άνω του 46% η αύξηση παραγωγής σε βάθος 5ετίας

Καθώς η εταιρεία κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά 8,89% στην παραγωγή ασφαλίστρων το 2025

Ξεκαθαρίζει(;) τι είναι νόμιμο και τι έκνομο στην ασφαλιστική αγορά

Οι ανησυχίες αυξάνονται, τονίζουν κύκλοι της αγοράς, χωρίς να έχει βρεθεί η χρυσή τομή