Clyde & Co: Γιατί έρχεται κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ασφαλιστικό κλάδο φέτος

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου 

Η αυξητική τάση των ασφαλίστρων και οι πιο θετικές προοπτικές για τις περισσότερες γραμμές δραστηριότητας θα καταστήσουν τους ισχυρότερους παίκτες της αγοράς πιο πρόθυμους να αναζητήσουν ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, «ενεργοποιώντας» deals που μπορεί να μπήκαν στον πάγο το 2020, υποστηρίζει σε μελέτη της η Clyde & Co.

Η μελέτη προβλέπει ότι, παρά την οικονομική αβεβαιότητα και την αυστηρή εξέταση των κριτηρίων για οποιαδήποτε συμφωνία, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στον ασφαλιστικό κλάδο θα αυξηθούν κατακόρυφα το α’ εξάμηνο του έτους, ξεπερνώντας σε αριθμό τα 220 για τη περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021 (για πρώτη φορά από το 2019), με τον αριθμό να αυξάνεται ακόμα περισσότερο κατά το β’ εξάμηνο του έτους.

Η διάθεση των dealmakers έχει επιστρέψει, λαμβάνοντας ώθηση από τις προοπτικές βελτίωσης του οικονομικού κλίματος και την αίσθηση ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες, λέει ο Ivor Edwards, υψηλόβαθμο στέλεχος της  Clyde & Co. «Πολλοί από τους θεμελιώδεις παράγοντες που κινητοποιούν τις εξαγορές και συγχωνεύσεις εξακολουθούν, όπως ο ανταγωνισμός για assets, η ανάγκη για διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων, η προσθήκη ψηφιακών δυνατοτήτων και η αύξηση του μεγέθους και των μεριδίων αγοράς. Η διαθεσιμότητα  άφθονων κεφαλαίων, σε συνδυασμό με μια βαθύτερη δεξαμενή περιουσιακών στοιχείων,  προσφέρουν στους αγοραστές πολλές επιλογές, αν και αναμένουμε ότι οι τελευταίοι θα είναι πολύ προσεκτικοί για να διασφαλίσουν ότι οι στόχοι εξαγοράς ταιριάζουν με τις στρατηγικές επιδιώξεις τους».

Σύμφωνα με την έκθεση, η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά έχει οδηγήσει ορισμένες ασφαλιστικές να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίων και έχει προσελκύσει περισσότερα funds στον κλάδο –συμπεριλαμβανομένων και ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων-, κάτι που θα λειτουργήσει υποβοηθητικά για την χρηματοδότηση των deals.  Όπως εξηγεί η Eva Barbosa, εταίρος της Clyde & Co στο Μόναχο, «Η εμπλοκή των κολοσσών του private equity  Kelso και Warburg Pincus   στο πλαίσιο της συμφωνία εξαγοράς της Watford Re από την Arch είναι ένα παράδειγμα. Επιπροσθέτως, με τα επιτόκια να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά, οι αγοραστές μπορούν να δανειστούν φθηνά από τις αγορές ή να χρησιμοποιήσουν ρευστό που είχαν αποταμιεύσει κατά την πανδημία για να χρηματοδοτούν εξαγορές. Την ίδια στιγμή, η τάση εισόδου νέων παικτών στην (αντ)ασφαλιστική αγορά, συχνά έχοντας τη στήριξη μιας εδραιωμένης προσωπικότητας με εχέγγυα προσέλκυσης  σημαντικής χρηματοδότησης αναμένεται να συνεχιστεί».

Η Clyde & Co θεωρεί επίσης ότι η τεχνολογία θα λειτουργήσει ως βασικός καταλύτης για deals, όχι μόνο φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες στρέφονται προς  insurtechs που μπορούν να τους δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, είτε μέσω εξαγοράς, είτε μέσω στρατηγικής συνεργασίας. Όπως παρατηρεί, η πανδημία επιτάχυνε την υιοθέτηση νέων τεχνολογικών εργαλείων σε όλο τον ασφαλιστικό κλάδο,  κάτι που λειτούργησε ως «μαγιά» για μικρά και μεγάλα deals.

“Η πανδημία υποχρέωσε τις ασφαλιστικές εταιρείες να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους και να εστιάσουν σε ποια προϊόντα θέλουν να κάνουν underwriting και σε ποιες αγορές. Κάποιες εταιρείες  άδραξαν την ευκαιρία να εξέλθουν από δευτερεύουσες δραστηριότητες μέσω αναδιαρθρώσεων-αποεπενδύσεων και άλλων συμφωνιών, προκειμένου να απελευθερώσουν κεφάλαια προς τοποθέτηση σε προτιμητέες αγορές και προϊόντα. Ως αποτέλεσμα, τα deals που αφορούν σε «ξεφόρτωμα» παλαιών χαρτοφυλακίων (legacy transactions) θα αυξηθούν και θα αποτελέσουν βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς το επόμενο έτος…Με τις ανακοινώσεις για deals να διαδέχονται η μια την άλλη, αναμένουμε ότι οι ολοκληρωμένες συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων θα αυξηθούν τους  επόμενου ς μήνες, καθώς οι (αντ)ασφαλιστικές εταιρίες οσμίζονται ευκαιρίες να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας, να γίνουν πιο αποδοτικές και να εξεύρουν νέους πελάτες σε νέες αγορές».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*