back to top
24.7 C
Athens
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026

10 tips για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Βιολόγος Υπεύθυνη Bioiatriki+ Nutrition, Θεσσαλονίκη, Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ – ΒιοΚλινική Θεσσαλονίκης

Η εξελισσόμενη πανδημία του νέου κορωνοϊού έφερε στην επιφάνεια την αξία και σημασία της υγείας αλλά και της κατάστασης θρέψης για όλους. Πλέον οι περισσότεροι διερωτώνται πώς μπορούν να βελτιώσουν τους διαγνωστικούς δείκτες υγείας τους, τη διατροφή και τη φυσική τους κατάσταση, και αναζητούν πρακτικούς τρόπους ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

- Advertisement -

Είναι πλέον κοινή παραδοχή πως η καλή κατάσταση θρέψης αποτελεί πλεονέκτημα για τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο λοίμωξης COVID-19, αλλά και σε κάθε περίοδο έξαρσης  της γρίπης ή άλλων ιώσεων. Η αντοχή, η ενδυνάμωση του οργανισμού και η καλή υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος εξαρτώνται από γονιδιακούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες και δεν χτίζονται από την μία μέρα στην άλλη, αλλά σταδιακά μέσω ενός όσο το δυνατόν πιο υγιούς τρόπου ζωής.

Ο δεκάλογος του υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, από το Διατροφολογικό – Εργομετρικό Κέντρο του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

- Advertisement -
  1. Εξασφαλίστε επαρκή ύπνο. Οι μειωμένες ώρες ύπνου μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο λοιμώξεων. Για τους ενήλικες συστήνονται τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα.
  2. Καταναλώστε μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, και μειώνουν την ευαισθησία σε λοιμώξεις, όπως εσπεριδοειδή, ρόδι, κόκκινη πιπεριά, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πράσινο τσάι, καρότο, σπαράγγια, σκόρδο, παντζάρια και μανιτάρια.
  3. Καταναλώστε τρόφιμα με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, που δεν περιορίζονται μόνο στο ελαιόλαδο. Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος θα σας βοηθήσει να εντάξετε ποικίλες πηγές καλών λιπαρών στη διατροφή σας για αντιφλεγμονώδη δράση κατά των λοιμώξεων.
  4. Καταναλώστε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (προβιοτικά) όπως γιαούρτι και κεφίρ, τα οποία βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει τους επιβλαβείς παθογόνους μικροοργανισμούς.
  5. Ασκηθείτε καθημερινά. Η συστηματική άσκηση μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία, το κολύμπι και η πεζοπορία είναι εξαιρετικές επιλογές.
  6. Ενυδατωθείτε επαρκώς μέσα στην ημέρα. Η αφυδάτωση μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε ιώσεις. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε κάθε εποχή.
  7. Διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους. Η μείωση των επιπέδων άγχους με αγαπημένη μουσική και κάποια δραστηριότητα, ασκήσεις αναπνοής, χαλάρωση, διατάσεις, περπάτημα, yoga και άλλες πρακτικές μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη διατήρηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος σε υψηλά επίπεδα.
  8. Διακόψτε το κάπνισμα και αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ και το τσιγάρο επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καταστρέφοντας τα ανοσοποιητικά κύτταρα και τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς της εντερικής μικροχλωρίδας. Οι συγκεκριμένες διαταραχές με τη σειρά τους μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίσει την πιθανή εισβολή ενός παθογόνου μικροβίου.
  9. Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος. Το αυξημένο σωματικό λίπος, ιδίως εάν αυτό είναι σπλαχνικό, ενεργοποιεί την παραγωγή των προ-φλεγμονωδών κυτταροκινών που κυκλοφορούν στο αίμα και εντείνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης και έχει συνδεθεί με στεφανιαία νόσο και άλλα προβλήματα υγείας.
  10. Βγείτε 15-20 λεπτά στον ήλιο και καταναλώστε λιπαρά ψάρια, πλούσια σε βιταμίνη D. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων αλλά και αυτοάνοσων νοσημάτων. Συμπεριλάβετε τη βιταμίνη D στις διαγνωστικές σας εξετάσεις και ρωτήστε τον διαιτολόγο-διατροφολόγο για τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D, έτσι ώστε να τα εντάξετε υποστηρικτικά στη διατροφή σας.

Διατροφολογικό – Εργομετρικό Κέντρο Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Αθήνα – ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ Αμπελοκήπων, Λ. Κηφισίας 132 & Παπαδά: (210) 6966282

Θεσσαλονίκη – ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ Βασ.Όλγας 154: (2310) 880100

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στα 30 χτίζεται η υγεία του αύριο – Η πρόληψη γίνεται επένδυση ζωής

Η Generali αναδεικνύει τον μακροπρόθεσμο ρόλο που έχουν οι καθημερινές επιλογές στην υγεία, στην ευεξία και στη μακροζωία μας

Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης το καλοκαίρι: Τι αλλάζει και τι πρέπει να προσέχουμε

Ο Ηλίας Τσούγκος, Διευθυντής της ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής του Υγεία, εξηγεί

Το πρόγραμμα Προλαμβάνω συνεχίζεται με 75 εκατ. ευρώ ετησίως – Ανακοίνωση του Πρωθυπουργού

Μια από τις πιο εκτεταμένες παρεμβάσεις προληπτικής ιατρικής στη χώρα, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας

Το Vivian Lab και η Βιοϊατρική φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα Menopause Days

Σε κάθε σταθμό της δράσης και με διαδραστικό τρόπο οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να λάβουν εξατομικευμένη καθοδήγηση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο Δρ Gundo Weiler νέος εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ελλάδα – Συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας

Αναλαμβάνει καθήκοντα με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας φροντίδας και της ασφάλειας των ασθενών σε Ελλάδα και Ευρώπη

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες εγκαινιάζουν το «Ιατρείο Ζωής μετά τη Νόσο» για ολοκληρωμένη αξιολόγηση ύστερα από σοβαρή ασθένεια

Στόχος η συνολική εκτίμηση της τρέχουσας υγείας και η διαμόρφωση εξατομικευμένων κατευθύνσεων για ευεξία, λειτουργικότητα και ενεργή καθημερινότητα

«Η κυβέρνηση ξέχασε ξανά τους νοσηλευτές» – Σκληρή ανακοίνωση στη ΔΕΘ 2026

Για πολιτική επιλογή και όχι απλώς παράλειψη κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΕΕ ΠΑΣΟΝΟΠ Γεώργιος Τσόλας 

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΣΕΜΑ: Οι συζητήσεις στο παρασκήνιο για την επόμενη ημέρα της ασφαλιστικής αγοράς

Μεταξύ των θεμάτων ήταν οι αναγκαίες αλλαγές στα επενδυτικά προϊόντα και, όπως πάντα, η απουσία κυβερνητικής παρέμβασης στα ιδιωτικά νοσοκομεία

Το «παρών» των πραγματογνωμόνων

Στη βραδιά του ΣΕΜΑ ξεχώρισε η παρουσία του Σίμου Μασέλη, Co-Owner της TECHNOGROUP Ltd και Προέδρου της HALA

Από την Comergon στην GrECo Hellas: Ένα νέο κεφάλαιο για τη διαχείριση κινδύνων στην Ελλάδα

Επίσημη παρουσίαση του brand στην ελληνική αγορά με αποκλειστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29/9 στην Αθήνα

Η Carglass® στηρίζει με δίμηνη δράση τον οργανισμό «Πρώτα το Παιδί»

Η εταιρεία θα προσφέρει 1 € για κάθε επισκευή στα καταστήματά της κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

Η HFPA εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στον απερχόμενο Γενικό Διευθυντή του ΕΙΑΣ Ν. Σωφρονά

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, επισημαίνει, το ΕΙΑΣ και η HFPA ανέπτυξαν μια σχέση που ξεπέρασε τα όρια μιας τυπικής θεσμικής συνεργασίας