back to top
28.8 C
Athens
Κυριακή 27 Ιουλίου 2025

Καθαροί λογαριασμοί για τους ασφαλισμένους

Της Ελενας Ερμείδου

Συναίνεση πυλώνων ζητά η ασφαλιστική αγορά,  για να πλαισιωθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης συμπληρώνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να δοθούν λύσεις, να φύγουμε από την θεωρία και να πάμε στην πράξη, επιμένει ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ξεχωρίζοντας τα δύο αυτά σημεία.

- Advertisement -

Τρείς προτάσεις που ακούστηκαν στον 2ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης  που περικλείουν το ελληνικό γίγνεσθαι. Ρευστότητα, ασάφεια, υποσχέσεις και στο βάθος μία πραγματικότητα που έρχεται να ταράξει τα ήσυχα νερά μας και να μας βάλει σε σκέψη.

Και το επόμενο βήμα ποιο είναι ;

- Advertisement -

Καλοδεχούμενες οι μίνι αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση με την επικουρική ασφάλιση. Λύθηκε το πρόβλημα; Το ασφαλιστικό συνεχίζει να καταβροχθίζει λεφτά, συνεχίζει να μην έχει παροχές, συνεχίζει να ακροβατεί. Οι δαπάνες για συντάξεις το 2020 έφτασαν τα 28,7 δισεκατομμύρια ευρώ, στο  17,7% του ΑΕΠ, από  9 δισεκατομμύρια ή το 6,4% του ΑΕΠ το 2000. Από τα 28,7 εκατομμύρια πάνω από τα 16,8 δισεκατομμύρια ή το 10,3% του ΑΕΠ χρηματοδοτήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό ακούστηκε στο συνέδριο.

Και το επόμενο βήμα;

Μάθαμε ότι οργανώθηκαν και σχεδιάστηκαn πολύ καλές παροχές υγείας, σε σχήμα Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Ταμείων ,όπου οι ασφαλισμένοι πληρώνουν μόνο το 1/5 σε σχέση με το αν θα πλήρωναν σε μία ασφαλιστική.  Και, ακόμα ότι η διαφορά αυτή προκύπτει από την σωστή και συνετή διαχείριση, την έχει αναλάβει ο πάροχος υγείας, δεν έχει κόστος για τους ενδιάμεσους, δεν έχει το κόστος του μάρκετινγκ. Μάθαμε όμως ότι οι παροχές αυτές ισχύουν σε κλειστό δίκτυο.

Το επόμενο βήμα εδώ θα ήταν να ακούσουμε κάποιον από τα υπουργεία στο συνέδριο να μας πει, όχι υποσχέσεις, όχι για τα κίνητρα που θα σχεδιαστούν αλλά για τα κίνητρα που έχουν σχεδιαστεί ώστε ο απλός πολίτης  με πολύ μικρό κόστος να μπορεί να μπει στα Ταμεία.

Μάθαμε ότι τα μέλη ενός συγκεκριμένου Ταμείου πληρώνουν 7,50 ευρώ για καλύψεις υγείας, για ποσό μέχρι 50.000. Καταλάβαμε ότι τα μεγάλα σχήματα έχουν την δυνατότητα να παρέχουν μεγάλες καλύψεις με χαμηλό κόστος. Δεν μάθαμε όμως πότε η Πολιτεία θα αποφασίσει την συναίνεση των πυλώνων ασφάλισης .

Ακούσαμε από τον Πρόεδρο του  Δ.Σ., Εκτελεστικό Μέλος, και Γενικό  Διευθυντής Χαρτοφυλακίου της Α.Ε.Γ.Α. Ευρωπαϊκή Πίστη, τον Νίκο τον Χαλκιόπουλο ότι βιωσιμότητα δεν υπάρχει αν δεν γίνουν σωστοί λογαριασμοί. Εδώ να σταθούμε, θα έλεγα και όχι να σταθούμε μόνο, να σκεφτούμε. Είναι το σημείο που πρέπει να δώσουμε προσοχή. Προσέθεσε επίσης πως εύχεται να γίνουν επιτυχείς συνέργειες.

Ας ελπίσουμε ότι η ευχή του θα γίνει πράξη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κάποιο «ιατρικό» ψάχνει ασφαλιστικά τέρματα να βάλει γκολ

Ετοιμάζονται οι ασφαλιστικές να εκδώσουν νέα προγράμματα  μετά από συμφωνία μαζί Του; τι λέτε να κάνει η Generali;

Ά. Ευθυμίου: Επανυπολογισμός συντάξεων ΤΣΠ-ΕΤΕ και ψηφιοποίηση εργασιακού βίου μέσω ΤΝ

Δηλώσεις για την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων, την επιστροφή ποσών από συνταξιούχους του ΤΣΠ-ΕΤΕ και τη μειωμένη ανεργία έκανε η υφυπουργός

ΕΦΚΑ: Μαζί θα καταβάλλονται κύριες και επικουρικές συντάξεις

Στόχος η απλοποίηση της διαδικασίας και η καλύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων - Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του Αυγούστου

EIOPA: Γνωμοδότηση για την εποπτεία ρευστότητας των επαγγελματικών ταμείων

Η EIOPA ζητά να ενισχυθεί η παρακολούθηση, η αξιολόγηση και η διαχείριση των κινδύνων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα ΙΕΣΠ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Φέτος είναι η χρονιά του!

Η επέτειος του EEA συνοδεύεται από έναν ευρύ και καλά οργανωμένο σχεδιασμό δράσεων και εκδηλώσεων, οι οποίες ξεκινούν σταδιακά από τον Σεπτέμβριο

Όχι άλλη Ιφιγένεια στην ασφαλιστική αγορά

Η δημόσια τοποθέτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ) για τα πρόσφατα δημοσιεύματα που εμπλέκουν

Απορρίφθηκε η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Novartis

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών φέρνει νέα δεδομένα στη νομική διαχείριση της υπόθεσης Novartis.

Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση: Πολύ σοβαρά τα προβλήματα στην ασφάλιση υγείας

Οι ασφαλιστικές επιχειρούν συνομιλίες για να κλείσουν συμφωνίες με κάποια νοσοκομεία τα οποία δίνουν καλύτερα τιμολόγια.

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Πώς η κλιματική αλλαγή «τιμολογείται» από τις ασφαλιστικές

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον απλή θεωρία ή μακρινό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων (EIOPA) τονίζει πως οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη

ΣΕΜΑ: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του Ιωάννη Μακρυμίχαλου

«Η πορεία του και η συμβολή του θα μείνουν ανεξίτηλες» - «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το έργο του με την υπευθυνότητα και τις αρχές που ο ίδιος υπηρέτησε»

Έρευνα Revolut για τους Έλληνες ταξιδιώτες: Απάτες φοβάται η Gen Z, κλοπές οι μεγαλύτεροι

Η οικονομική διαχείριση των διακοπών αποτελεί σημαντικό μέλημα για τους Έλληνες, χωρίς να περνά απαρατήρητο το ζήτημα της ασφάλειας

Ο Γεώργιος Καραβίας αποχαιρετά τον Γιάννη Μακρυμίχαλο

Με λόγια βαθιάς εκτίμησης και συγκίνησης, ο Γεώργιος Καραβίας – μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

EIOPA: Πρόοδος των αρχών ανταγωνισμού στην αξιολόγηση εξωτερικών αναθέσεων

Αν και η έκθεση επισημαίνει αρκετές βελτιώσεις, εντοπίζει επίσης τομείς που απαιτούν περαιτέρω προσοχή