Fausto Parente, ΕIOPA: Η Ελλάδα ενίσχυσε τον 2ο πυλώνα ασφάλισης και την εποπτεία των συντάξεων

Η τρέχουσα επικαιρότητα γύρω από την επαγγελματική ασφάλιση και οι αναπτυξιακές προοπτικές των φορέων της κυριαρχούν στην ατζέντα του 2oυ Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης (#ocin21), που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α) και η ethosEVENTS, μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP.

Το Συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών,του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και με την Ευγενική Υποστήριξη του European Association of Paritarian Institutions – AEIP.

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://ethosevents.eu/event/2o-synedrio-epaggelmatikis-asfalisis/#schedule

Στην ομιλία του ο κ. Fausto Parente, Executive Director, European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA) μίλησε για τη βιωσιμότητα των συντάξεων, τα νέα ψηφιακά εργαλεία, το PEPP, παραθέτοντας τις πρωτοβουλίες που επεξεργάζεται η EIOPA για την προώθηση βιώσιμων συντάξεων.

Η ομιλία του:

“Σας ευχαριστώ που με προσκαλέσατε στο 2ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης για να μιλήσω σχετικά με την προώθηση των βιώσιμων συντάξεων. Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα και πρέπει να δώσουμε την δέουσα προσοχή.

Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του επετειακού μας 10ου συνεδρίου ρωτήσαμε το κοινό σχετικά με τα κενά προστασίας. Τους ρωτήσαμε ποιο κενό προστασίας πρέπει να προσπαθήσουμε να κλείσουμε πρώτα. Το κοινό επέλεξε συντριπτικά τις συντάξεις.

Είχαν δίκιο. Σχεδόν το 20% των πολιτών της ΕΕ διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού σε μεγαλύτερη ηλικία. Χωρίς δράση, ο αριθμός αυτός θα επιδεινωθεί.

Και όμως, οι συντάξεις αποτελούν ένα μη δημοφιλές θέμα προς συζήτηση.

Κανείς δεν θέλει να ακούσει ότι θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο για να λάβουν σύνταξη από το εθνικό τους σύστημα. Κανείς δεν θέλει να ακούσει ότι η σύνταξή τους στο χώρο εργασίας, την οποία πληρώνουν εδώ και πολλά χρόνια, μπορεί να μην τους παρέχει το εισόδημα συνταξιοδότησης που περιμένουν ή ακόμη και απαιτούν. Κανείς δεν θέλει να πει ότι πρέπει να εξοικονομήσει περισσότερα, όταν – ειδικά σε περιόδους όπως αυτές – η εξοικονόμηση είναι πολυτέλεια για πολλούς.

Αλλά ενώ μπορεί να είναι μια δύσκολη συζήτηση, αξίζει να ανοίξει ευρέως το θέμα.

Εδώ, να τονίσω ότι αναγνωρίζω την πρόοδο που έχει σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα, όσον αφορά την ενίσχυση των συντάξεων δεύτερου πυλώνα και στην εποπτεία των συντάξεων.

Σήμερα, θέλω μοιραστώ μαζί σας κάποιες από τις πρωτοβουλίες που επεξεργαζόμαστε στην EIOPA για την προώθηση βιώσιμων συντάξεων.

Έχουμε μια φιλόδοξη ατζέντα για να διασφαλίσουμε ότι οι συντάξεις παραμένουν στο μυαλό των κυβερνώντων, των εργοδοτών και των αποταμιευτών.

Χωρίς δράσεις, το χάσμα των συντάξεων θα μεγαλώσει, αλλά μέσω της δουλειάς μας, στοχεύουμε να διευκολύνουμε τις κυβερνήσεις και τους πολίτες να συνεργαστούν και να προετοιμαστούν καλύτερα για τη συνταξιοδότηση.

Το συνταξιοδοτικό τοπίο ποικίλλει σημαντικά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Διαφορετικά μοντέλα, διαφορετικά επίπεδα συμμετοχής, διαφορετικά είδη συνεισφοράς.

Ωστόσο, οι καλύτερες πληροφορίες σχετικά με τα κενά στη βιωσιμότητα και την επάρκεια θα βοηθήσουν κάθε χώρα να εντοπίσει τα αναδυόμενα κενά στο σύστημά της.

Οι κυβερνήσεις έχουν ήδη προβεί σε προβλέψεις για τις δημόσιες συντάξεις, αλλά πολλές δεν γίνονται ποτέ για μη δημόσιες πηγές εισοδήματος λόγω συνταξιοδότησης. Για να καλύψουμε αποτελεσματικά το συνταξιοδοτικό χάσμα, πρέπει να λάβουμε υπόψη και τους τρεις πυλώνες των συντάξεων.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, εμείς – η EIOPA – θα παράσχουμε συμβουλές σχετικά με την ανάπτυξη πινάκων συνταξιοδότησης που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της παρακολούθησης των εξελίξεων των συντάξεων στα κράτη μέλη.

Το σύστημα παρακολούθησης συντάξεων

Οι πληροφορίες δεν θα βοηθήσουν μόνο τις κυβερνήσεις στη λήψη αποφάσεων. Με τις σωστές πληροφορίες, οι άνθρωποι θα μπορούν επίσης να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο εξοικονόμησης χρημάτων εν όψει συνταξιοδότησης.

Εάν μπορούμε να παρέχουμε στους ανθρώπους μια απλή, κατανοητή επισκόπηση του αναμενόμενου συνταξιοδοτικού εισοδήματός τους από όλες τις πηγές, θα διευκολύνει τους ανθρώπους να προγραμματίσουν τη συνταξιοδότησή τους.

Και αυτό είναι το σημαντικό μέρος – θέλουμε να διευκολύνουμε τους ανθρώπους να βρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται. Επειδή για πολλούς ανθρώπους, η ιδέα της αναζήτησης αριθμών και του υπολογισμού που σχετίζεται με τη συνταξιοδότηση είναι είτε πολύ περίπλοκη είτε πολύ δύσκολη. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι δεν προσπαθούν καν.

Φέτος επεξεργαζόμαστε την ανάπτυξη ενός ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης συντάξεων που παρέχει σαφείς, συνοπτικές και πλήρεις πληροφορίες στους ανθρώπους.

Με τη βοήθεια ενός δικτύου ειδικών και χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα βέλτιστη πρακτική, θα χαρτογραφήσουμε τη λειτουργική δυνατότητα ενός εργαλείου παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να παρουσιάσετε καλύτερα. Θα παρέχουμε επίσης συμβουλές σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας και εκκίνησης της υπηρεσίας.

Η επιτυχία του εργαλείου παρακολούθησης θα εξαρτηθεί εν μέρει από την ακρίβειά του, οπότε θα προσδιορίσουμε τα σημεία δεδομένων που θα χρειαστούν και τις σχετικές πηγές.

Θέλουμε επίσης να λειτουργούν τα εθνικά συστήματα παρακολούθησης με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Παρακολούθησης.Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να παρακολουθούν όλα τα προϊόντα συνταξιοδότησής τους, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται.

Εάν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό, εύχρηστο σύστημα παρακολούθησης που παρέχει στους ανθρώπους περιεκτικές πληροφορίες – με άλλα λόγια, ένα σύστημα που ικανοποιεί τις ανάγκες των αποταμιευτών – τότε θα είμαστε σε θέση να διασυνδέσουμε τους ανθρώπους με τον προγραμματισμό συνταξιοδότησής τους και να τους ενθαρρύνουμε να να αναλάβουν δράση εάν διαπιστώσουν ελλείψεις στην επάρκεια των συντάξεων τους.

Οι επαγγελματικές συντάξεις μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εξοικονομήσουν χρήματα για τη συνταξιοδότησή τους.

Αυτές τις μέρες, η τάση αφορά τα συστήματα επαγγελματικών συντάξεων καθορισμένων εισφορών, με μεγαλύτερο μέρος του κινδύνου να μεταφέρεται στα μέλη του συνταξιοδοτικού συστήματος. Είναι σημαντικό τα άτομα να έχουν εμπιστοσύνη στις οντότητες που διαχειρίζονται τις συντάξεις τους.

Αυτός είναι ένας από τους στόχους της οδηγίας IORP II, δηλαδή η ενίσχυση της διακυβέρνησης και της διαχείρισης κινδύνων των συνταξιοδοτικών ταμείων και η βελτίωση της διαφάνειας στα μέλη του συστήματος και στους δικαιούχους.

Επομένως, η οδηγία παρέχει ένα καλό πλαίσιο για κυβερνήσεις που θέλουν να καλύψουν το συνταξιοδοτικό τους χάσμα μέσω της ανάπτυξης επαγγελματικών συντάξεων.

Παράλληλα με την ανάπτυξη πινάκων συνταξιοδότησης και συστημάτων παρακολούθησης, μπορούμε επίσης να κάνουμε περαιτέρω βελτιώσεις στην οδηγία IORP II. Φέτος, η EIOPA σχεδιάζει να πραγματοποιήσει προπαρασκευαστικές εργασίες για να διερευνήσει το πεδίο βελτίωσης για την προγραμματισμένη αναθεώρηση της οδηγίας IORP II.

Τέλος, δεν αρκεί απλώς να προσφέρουμε ένα επαγγελματικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Οι άνθρωποι πρέπει να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η εμπιστοσύνη στον τρόπο εκτέλεσης του προγράμματος θα βοηθήσει τη συμμετοχή.

Αλλά πρέπει να βρούμε περισσότερους τρόπους για να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να εγγραφούν σε καλής ποιότητας συντάξεις καθορισμένων εισφορών. Και το επόμενο έτος, η EIOPA θα ξεκινήσει εργασίες για την παροχή καθοδήγησης σχετικά με τις ορθές πρακτικές για το σχεδιασμό επαρκών και βιώσιμων συντάξεων καθορισμένων εισφορών, λαμβάνοντας επίσης τα διδάγματα που αντλήθηκαν από το σχεδιασμό πανευρωπαϊκών προσωπικών συντάξεων.

Πανευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό προϊόν

Σε αυτό το σημείο, θέλω να σας ενημερώσω για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει με το PEPP.

Το περασμένο καλοκαίρι, υποβάλαμε το σύνολο των προτύπων για το PEPP, και αυτά εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη του περασμένου έτους.

Η προεπιλεγμένη επενδυτική επιλογή έχει ενσωματωμένες τεχνικές μετριασμού του κινδύνου για να ξεπεράσει τον πληθωρισμό. Έρχεται με ένα all-inclusive όριο κόστους, καθιστώντας το ένα οικονομικά αποδοτικό προϊόν.

Και, το σημαντικότερο, έρχεται με ελκυστικά ενημερωτικά έγγραφα που – όπως το ίδιο το προϊόν – έχουν σχεδιαστεί για την ψηφιακή εποχή.

Το PEPP έχει τη δυνατότητα να είναι ένα παιχνίδι αλλαγής, παρέχοντας στους καταναλωτές έναν εναλλακτικό βιώσιμο τρόπο εξοικονόμησης για συνταξιοδότηση. Επομένως, ενθαρρύνουμε τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη και ενθαρρύνω την ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει την κατάλληλη φορολογική μεταχείριση για να υποστηρίξει την ανάπτυξη PEPP στην Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι ότι οι συντάξεις είναι πολύπλοκες, αλλά είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.

Επομένως, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που μπορούμε για να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να ασχοληθούν με τις αποταμιεύσεις συνταξιοδότησής τους.

Είναι ένα μακρύ ταξίδι προτού επιτύχουμε βιώσιμες συντάξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά τα θετικά νέα είναι ότι έχουμε ξεκινήσει και ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*