Κ. Χατζηδάκης στο #ocin21: Στηρίζουμε τον κλάδο της επαγγελματικής ασφάλισης

Η τρέχουσα επικαιρότητα γύρω από την επαγγελματική ασφάλιση και οι αναπτυξιακές προοπτικές των φορέων της κυριαρχούν στην ατζέντα του 2oυ Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης (#ocin21), που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α) και η ethosEVENTS, μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP.

Το Συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και με την Ευγενική Υποστήριξη του European Association of Paritarian Institutions – AEIP.

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://ethosevents.eu/event/2o-synedrio-epaggelmatikis-asfalisis/#schedule

Στην αρχή του θεσμικού χαιρετισμού του ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκηςέκανε λόγο για ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο που αφορά την νέα εποχή που ανατέλλει μπροστά μας, αναφέροντας ότι μαθαίνει εντατικά ώστε να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον του υπουργείου εργασίας.

“Ο αναβαθμισμένος ρόλος των επαγγελματικών ταμείων υποχρεώνει όλους μας να είμαστε προσεκτικοί παντού και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπονομευτεί η προσπάθεια. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο στηρίζει τον κλάδο της επαγγελματικής ασφάλισης για τον κομβικό του ρόλο” ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

“Εκείνο που θέλω να πω είναι κανείς δεν μπορεί να μιλάει για το θέμα των συντάξεων αγνοώντας τα δεδομένα (δημογραφικά). Όταν δομήθηκε 4 εργαζόμενοι στήριζα 1 συνταξιούχο, σήμερα η αναλογία είναι 1 προς 1. Είναι προφανές ότι καθώς ο πληθυσμός στην ευρώπη ζει ολοένα και περισσότερο σημαίνει ότι διάγουμε περισσότερα χρόνια ως συνταξιούχοι, άρα και είναι αναγκαία η αποταμίευση” τόνισε.

Ο κ. Χατζηδάκης έφερε πολλά παραδείγματα από συγχρηματοδοτούμενα έργα, από τη πρότερη εμπειρία τόσο στο Υπουργείο Υποδομών, όσο και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

“Έδειξε” δηλαδή το μοντέλο των αυτοχρηματοδοτούμενων επενδύσεων ως τη δεδομένη λύση για το συνταξιοδοτικό.

“Η συγκυρία είναι ευνοϊκή και θα αναπτυχθεί ο δεύτερος πυλώνας τα επόμενα χρόνια. Δημιουργείται χωρος για αποταμίευση μέσω του 2ου πυλώνα, η πανδημία δεν θα είναι πάντα εδώ”.

Έδωσε επίσης ένα παράδειγμα: Το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος αποτελεί ένα αυτοχρηματοδοτούμενο έργο. Καναδοί συνταξιούχοι, μέσω του συνταξιοδοτικού τους ταμείου, συμμετέχουν και λαμβάνουν μέρισμα από την ανάπτυξή του.

Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και με τους Έλληνες συνταξιούχους; τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

“Εισάγουμε τον 1ο πυλώνα με κεφαλοποιητικά χαρακτηριστικά, όπως η ανάπτυξη της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης που θα οδηγήσει στον β πυλώνα σε ανάπτυξη. Θεωρώ ότι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και η μείωση των εισφορών αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*