back to top
22.4 C
Athens
Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025

Έτος συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2021

  • Η ισχυρή ανάκαμψη της αξίας των συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) παγκοσμίως, αναμένεται να συνεχιστεί και το 2021
  • Το 2020, η συνολική αξία των συναλλαγών σημείωσε την πέμπτη καλύτερη επίδοσή της μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, παρά την κατάρρευση των Σ&Ε το πρώτο εξάμηνο
  • Η μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών αναμένεται να τροφοδοτήσει νέες συμφωνίες

Έπειτα από μία χρονιά συνεχών αυξομειώσεων για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές (Σ&Ε), η αυξητική τάση της αξίας των συμφωνιών που καταγράφεται από τις αρχές του τρίτου τριμήνου του 2020, είναι πιθανό να συνεχιστεί και το 2021, καθώς οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για βελτίωση της οικονομικής τους δραστηριότητας και επανακαθορίζουν το μέλλον τους για τη μετά-COVID-19 εποχή. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη ,έρευνα της EY που εξετάζει τις παγκόσμιες τάσεις για τις Σ&Ε το 2020 και τις προοπτικές τους για το 2021.

Σύμφωνα με την έρευνα, με συνολική αξία $2,9 τρισ., η αξία των Σ&Ε παγκοσμίως το 2020 μειώθηκε, σε σχέση με τα $3,3 τρισ. το 2019. Ωστόσο, κατά το 2020 καταγράφηκε η πέμπτη καλύτερη επίδοση ως προς την αξία των συμφωνιών, στα έτη που ακολούθησαν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

- Advertisement -

Η δραστηριότητα Σ&Ε ποικίλλει μεταξύ των γεωγραφικών περιοχών, με την αξία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού να μειώνεται δραματικά τους πρώτους δύο μήνες του 2020, ενώ στο τέλος του έτους κατέγραψε αύξηση 19%, φτάνοντας στα $805 δισ. Στην αμερικανική ήπειρο, η αξία των Σ&Ε μειώθηκε κατά 29%, στα $1,27 τρισ., με την αγορά των ΗΠΑ να σημειώνει πτώση κατά 80%, σε σύγκριση με το 2019, στη διάρκεια του lockdown. Στην περιοχή της EMEIA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική), η μείωση της αξίας των συμφωνιών περιορίστηκε στο 3%, στα $815 δισ., με την περιοχή να έχει ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου εδάφους από τις αρχές του έτους.

Οι πιο ενεργοί κλάδοι ήταν: ο κλάδος της τεχνολογίας, των ΜΜΕ και των τηλεπικοινωνιών (TMT), με 5.755 συμφωνίες, αξίας $973 δισ. (αύξηση 6% σε ετήσια βάση), οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, με 901 συμφωνίες, αξίας $352 δισ. (αύξηση 8%), και ο κλάδος της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, με 525 συμφωνίες, αξίας $142 δισ. (αύξηση 34%).

- Advertisement -

Οι κλάδοι που έχουν εκτεθεί περισσότερο στην πανδημία του COVID-19, σημείωσαν μια εντονότερη επιβράδυνση στις Σ&Ε το 2020, ως αποτέλεσμα των lockdowns και της επιδείνωσης της οικονομίας. Ο βιομηχανικός κλάδος (πτώση 18%, σε σύγκριση με το 2019, στα $262 δισ.) και ο κλάδος των καταναλωτικών προϊόντων (πτώση 16%, στα $156 δισ.), βρέθηκαν ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στις επιπτώσεις.

Τολμηρές κινήσεις σε ορισμένους κλάδους, θα καθορίσουν την πορεία της αγοράς από το 2021 και έπειτα

Σύμφωνα με την έρευνα, από το 2021 και έπειτα, οι κλάδοι που δεν προχώρησαν σε συμφωνίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναμένεται να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη του επόμενου κύματος δραστηριότητας Σ&Ε.

Για παράδειγμα, στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων σημειώθηκε αύξηση των Σ&Ε που αφορούν περιουσιακά στοιχεία που αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ έχουν καταγραφεί, επίσης, εξαγορές από καινοτόμες εταιρείες με ισχυρούς δεσμούς με την πελατειακή τους βάση.

Οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity) ήταν εξίσου δραστήριες το 2020 και, πιθανότατα, θα εξακολουθήσουν να είναι στο επόμενο διάστημα, καθώς οι επιχειρήσεις και οι κλάδοι θα επανατοποθετούνται κατά την περίοδο ανάκαμψης, που αναμένεται από το 2021 και μετά. Με ταμειακά διαθέσιμα $2,8 τρισ., συμπεριλαμβανομένων περίπου $1 τρισ. δεσμευμένων για εξαγορές, τα ιδιωτικά κεφάλαια μπορούν να επωφεληθούν από τη δημιουργία αξίας κατά το 2021. Η αυξανόμενη παρουσία εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού (special purpose acquisition companies – SPACS), θα μπορούσε να διοχετεύσει στην αγορά επιπλέον κεφάλαια για συμφωνίες.

Επιπλέον, η αυξανόμενη τάση για εναλλακτικά μοντέλα συμφωνιών, όπως κοινοπραξίες (joint ventures) και συμμαχίες, στη λογική δημιουργίας οικοσυστημάτων, αλλά και οι εκποιήσεις για τη διευκόλυνση στρατηγικών αλλαγών και επανεπενδύσεων, αναμένονται, επίσης, να τροφοδοτήσουν νέες συμφωνίες.

Η τεχνολογία και οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα διαμορφώσουν τις εταιρικές στρατηγικές

Η αύξηση της δραστηριότητας Σ&Ε καταγράφεται την ώρα που, σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των στελεχών πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις τους πρέπει να μετασχηματίσουν το λειτουργικό τους μοντέλο τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα της EY, Digital Investment Index. Για να το επιτύχουν αυτό, αρχίζουν να στρέφονται σε αναδυόμενες τεχνολογίες, με το Internet of Things, την Τεχνητή Νοημοσύνη και το cloud, να βρίσκονται μεταξύ των πιο πιθανών επενδύσεων τα επόμενα δύο χρόνια (67%, 64% και 61%, αντίστοιχα). Με το 52% των στελεχών που επιδίωξαν την ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών μέσω Σ&Ε, να δηλώνουν ότι η προσέγγιση αυτή ξεπέρασε τις προσδοκίες τους, και το 45% να εκφράζουν την ίδια άποψη για τις ψηφιακές συνεργασίες, το 2021 αναμένεται να καταγραφεί αύξηση στις συμφωνίες, τα εταιρικά επιχειρηματικά κεφάλαια και τις εταιρικές επενδύσεις.

Οι γεωπολιτικές αλλαγές θα επηρεάσουν, επίσης, τις στρατηγικές αποφάσεις για τα κεφάλαια, όπως οι Σ&Ε και η είσοδος ή έξοδος από ορισμένες αγορές. Σύμφωνα με το 2021 Geostrategic Outlook της EY, η ανάλυση αυτών των κινδύνων καθίσταται πιο σημαντική στο τρέχον περιβάλλον, με την πανδημία να λειτουργεί ως ένας μεγάλος επιταχυντής για γεωπολιτικές αλλαγές.

Στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μεταβλητές, όπως το Brexit και ο αντίκτυπος νέων πολιτικών που θα προκύψουν από τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ, θα παίξουν βασικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο τα στελέχη επανεξετάζουν την εταιρική τους στρατηγική και την κατανομή κεφαλαίων. Με την αξία των Σ&Ε στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχει ήδη αυξηθεί κατά 40% το 2020, και με το 79% των αμερικανικών εταιρειών να δηλώνουν ότι είναι πιθανό να επιδιώξουν εντονότερα μία στρατηγική συμμαχιών, κοινοπραξιών και Σ&Ε, εάν αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές, τα θεμέλια για να εξελιχθεί το 2021 σε μια ισχυρότερη χρονιά για τις Σ&Ε, έχουν ήδη τεθεί.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κος Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει: «Το 2020 ήταν, αδιαμφισβήτητα, μία χρονιά ανατροπών. Όλοι οι κλάδοι κλονίστηκαν από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, με τις συνέπειες στη δραστηριότητα Σ&Ε να είναι εμφανείς, οδηγώντας στον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων των επενδυτών. Οι αναδυόμενες τεχνολογίες θα βρίσκονται μεταξύ των πιο πιθανών επενδυτικών στόχων την επόμενη διετία, εν μέσω της ταχείας μετάβασης στο ηλεκτρονικό εμπόριο και την απομακρυσμένη εργασία, καθώς και του επανασχεδιασμού των αλυσίδων εφοδιασμού. Σήμερα, το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, η ισχυρή χρηματοδότηση και η αίσθηση μεγαλύτερης βεβαιότητας, μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι το 2021 θα ξεκινήσει με μία ισχυρή δυναμική για τις Σ&Ε, ευελπιστώντας να δούμε αντίστοιχες συμφωνίες και στη χώρα μας».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Είμαστε η γέφυρα ανάμεσα στις ανάγκες των πολιτών και τις δυνατότητες της ασφαλιστικής αγοράς» 

«Βαθιά επιθυμία μας, να προσφέρουμε κάτι παραπάνω από υπηρεσίες, να προσφέρουμε εμπιστοσύνη και ηρεμία» - Συνέντευξη στον Λάμπρο Αριστ. Ρόδη

Ν. Κεχαγιάογλου: «Οι εξαγορές δεν είναι ανάπτυξη, δεν έχει όραμα η αγορά»

«Οι νέοι που μπαίνουν στο επάγγελμα είναι αυτοί που κληρονομούν μεγάλα χαρτοφυλάκια» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Κ2

Ενδιαφέρεται για Ελλάδα η Vienna Insurance Group;

Τις προοπτικές επέκτασης των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στην Ελλάδα ερευνά ενδεχομένως η VIG, όπως υπογραμμίζουν κύκλοι της αγοράς

Μεγάλη κινητικότητα στην Ασφαλιστική Αγορά

Ο Χρήστος Μεγάλου άνοιξε το κουτί της Πανδώρας και τώρα οι εξελίξεις είναι συναρπαστικές.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Υποτροφία €8.500 για μέλη της ΠΕΝΕΝ από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Για το πρόγραμμα MSc International Maritime Business, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Warsash Maritime School του Southampton Solent University

Ημέρες Καριέρας ΟΠΑ 2025: Το σημείο συνάντησης φοιτητών και επιχειρήσεων

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί 10/11 στο Ζάππειο, δίνοντας την ευκαιρία για διά ζώσης συνεντεύξεις με εκπροσώπους 100 κορυφαίων επιχειρήσεων

«SafeSchools Alliance»: Πειραιώς και UNICEF ενώνουν δυνάμεις για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού και την ενίσχυση της ψυχικής υγείας των παιδιών

Οι δράσεις θα βοηθήσουν μαθητές/-τριες να αναπτύξουν συναισθηματική ανθεκτικότητα και να δημιουργούν θετικές σχέσεις

Η Kaspersky εντοπίζει κενά στην ασφάλεια των οχημάτων

Ένα μόνο αδύναμο σημείο στην υποδομή ενός συνεργάτη μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη παραβίαση όλων των συνδεδεμένων οχημάτων

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Υποτροφία €8.500 για μέλη της ΠΕΝΕΝ από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο

Για το πρόγραμμα MSc International Maritime Business, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Warsash Maritime School του Southampton Solent University

Φοιτητές του Master in Bioeconomy στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς επισκέπτονται την INTERAMERICAN

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσης της εταιρείας για προώθηση της γνώσης, της αριστείας και της βιωσιμότητας

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας στο επίκεντρο ημερίδας του ΕΕΑ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου, με δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής

Η παγίδα της ασφαλιστικής παραγωγής στη Διαμεσολάβηση

Βάζοντας κάτω όλα τα βιβλία και κάνοντας τη σούμα, βγαίνει ένα αποτέλεσμα θαυμαστό - εκ πρώτης όψεως...

Το Business Day 2025 της Εθνικής Ασφαλιστικής εμπνέει τη νέα γενιά επαγγελματιών

Η Εθνική συνεχίζει να επενδύει στους ανθρώπους που θα καθορίσουν το μέλλον του ασφαλιστικού κλάδου