back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη 21 Απριλίου 2026

ΣΕΒ: Να υπάρξουν πλαίσιο και κανόνες στην τηλεργασία

O σεβασμός των κανόνων του χρόνου εργασίας και των κανόνων για την τηλεργασία και την κινητή εργασία είναι ένα από τα ζητήματα που ζητά ο ΣΕΒ να κατοχυρωθούν με την επόμενη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο του εκτεταμένου χρόνου σύνδεσης, ιδίως για την υγεία και την ασφάλεια.

Σύμφωνα με την έκθεση του Συνδέσμου που αναφέρεται στον τρόπο οργάνωσης της εργασίας λόγω της πανδημίας covid-19, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, επισημαίνεται η ανάγκη, ενόψει των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, να υιοθετηθούν οι συστάσεις που περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή συμφωνία-πλαίσιο για την ψηφιοποίηση, η οποία υπεγράφη τον Ιούνιο του 2020 από εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων που καλύπτουν το σύνολο του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

- Advertisement -

Ο ΣΕΒ σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ξεκίνησαν πολύ πριν την πανδημία, «οι σημερινές συνθήκες την έχουν καταστήσει εξαιρετικά επίκαιρη».

Στη συμφωνία αυτή τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι η εισαγωγή ψηφιακών συσκευών/εργαλείων στους χώρους εργασίας μπορεί να προσφέρει πολλές νέες ευκαιρίες και δυνατότητες οργάνωσης της εργασίας με ευέλικτο τρόπο προς όφελος των εργοδοτών και των εργαζομένων, ταυτόχρονα όμως μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους και προκλήσεις γύρω από την οριοθέτηση της εργασίας και του προσωπικού χρόνου τόσο κατά τη διάρκεια όσο και πέραν του χρόνου εργασίας.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την έκθεση του ΣΕΒ οι συστάσεις που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Συμφωνία περιλαμβάνουν:

* Σεβασμό των κανόνων του χρόνου εργασίας και των κανόνων για την τηλεργασία και την κινητή εργασία.

* Παροχή καθοδήγησης και πληροφοριών για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους σχετικά με τον τρόπο σεβασμού των κανόνων για το χρόνο εργασίας και τους κανόνες τηλεργασίας και κινητής εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου χρήσης ψηφιακών εργαλείων, π.χ. μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων εκτεταμένου χρόνου σύνδεσης, ιδίως για την υγεία και την ασφάλεια.

* Σαφήνεια σχετικά με τις πολιτικές ή/και τους συμφωνημένους κανόνες για τη χρήση ψηφιακών εργαλείων για ιδιωτικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια του χρόνου εργασίας.

* Δέσμευση από τη διοίκηση για τη δημιουργία μιας κουλτούρας που αποφεύγει την επικοινωνία εκτός του χρόνου εργασίας.

* Η οργάνωση της εργασίας και ο φόρτος εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού του προσωπικού, είναι βασικές πτυχές που πρέπει από κοινού να προσδιοριστούν και να αξιολογηθούν.

* Η επίτευξη των οργανωτικών στόχων δεν πρέπει να απαιτεί σύνδεση εκτός ωρών εργασίας. Απαιτείται πλήρης σεβασμός της νομοθεσίας και των διατάξεων για τον χρόνο εργασίας σε συλλογικές συμβάσεις και συμβατικές ρυθμίσεις και για τυχόν επαφές των εργαζομένων από εργοδότες εκτός χρόνου εργασίας ο εργαζόμενος δεν υποχρεούται να είναι προσβάσιμος.

* Σε σχέση με το παραπάνω σημείο, η κατάλληλη αποζημίωση για τυχόν επιπλέον χρόνο εργασίας, και διαδικασίες προειδοποίησης και υποστήριξης για την εξεύρεση λύσεων και την προστασία των εργαζομένων που δεν είναι προσβάσιμοι σε επαφή, στο πλαίσιο μιας κουλτούρας που δεν κατηγορείται κανείς.

* Τακτικές ανταλλαγές μεταξύ διευθυντών και εργαζομένων ή και εκπροσώπων τους σχετικά με τον φόρτο εργασίας και τις διαδικασίες εργασίας.

διαβάστε αναλυτικά: Ευρωπαϊκή συμφωνία-πλαίσιο των κοινωνικών εταίρων για την Ψηφιοποίηση: Πλαίσιο για τον εθνικό κοινωνικό διάλογο

Flash Report – Απασχόληση & Αγορά Εργασίας

Σχετικές δημοσιεύσεις

2ο ESG Summit της ICAP CRIF: Εκεί όπου η στρατηγική ανθεκτικότητας διαμορφώνεται

Μια διοργάνωση-κόμβος διαλόγου και δράσης για επιχειρήσεις και φορείς που δεν αρκούνται στη συμμόρφωση, αλλά επενδύουν ουσιαστικά σε ένα βιώσιμο μέλλον

Το Women Forward Summit του ΣΕΒ ανέδειξε την ηγεσία που μετατρέπει την ισότητα σε πράξη

Φ. Μιχάλη, Γ. Καραγιάννης, Β. Λαζαράκου, Α. Παπαλεξοπούλου, Κ. Σαμπατακάκης και Α. Σμπώκου μίλησαν για την ισότητα πέρα από την ευθύνη: ως στρατηγική επιλογή

Η ισότητα ως μοχλός ανάπτυξης στο Women Forward Summit του ΣΕΒ – Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Φ. Μιχάλη

Με 35 διακεκριμένους ομιλητές, ο ΣΕΒ ανοίγει ουσιαστικό διάλογο για τη θέση των γυναικών στην οικονομία και τη συμβολή της ισότητας στην ανάπτυξη

Υπεγράφη η πρώτη ΣΣΕ στο πλαίσιο της Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας

Η συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου ζαχαρωδών δύναται να καλύψει περισσότερους από 23.000 εργαζόμενους σε πάνω από 2.000 επιχειρήσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Με τη συμμετοχή της NAK Insurance Brokers ξεκινά την Τετάρτη 22/4 το Delphi Economic Forum XI

Ο CEO Νίκος Κατσιμπέρης θα λάβει μέρος στο πάνελ με τίτλο «From Prevention to Protection: Greece's NatCat Strategy»

Το MDRT Hellas για την απώλεια της Φωτεινής Μόσχου

«Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε τη Φωτεινή Μόσχου, ένα νέο μέλος της οικογένειας του MDRT Academy, που έφυγε τόσο ξαφνικά και άδικα από τη ζωή»

Τράπεζα Πειραιώς και Accenture ιδρύουν AI Hub στην Ελλάδα

Το AI Hub θα λειτουργεί ως κεντρικός μηχανισμός ανάπτυξης προηγμένων λύσεων ΤΝ σε μεγάλη κλίμακα και σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της Πειραιώς

AdvantAge: 2η Ημέρα Καριέρας για έμπειρους επαγγελματίες 50+, από την KPMG και τον ΣΔΑΔΕ

Με την υποστήριξη του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και στόχο την έμπρακτη καταπολέμηση των ηλικιακών διακρίσεων στην εργασία

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Με τη συμμετοχή της NAK Insurance Brokers ξεκινά την Τετάρτη 22/4 το Delphi Economic Forum XI

Ο CEO Νίκος Κατσιμπέρης θα λάβει μέρος στο πάνελ με τίτλο «From Prevention to Protection: Greece's NatCat Strategy»

Μαζική συμμετοχή στο Υβριδικό Σεμινάριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό οικοσύστημα που προετοιμάζει τους συνεργάτες της για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του αύριο

Το MDRT Hellas για την απώλεια της Φωτεινής Μόσχου

«Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε τη Φωτεινή Μόσχου, ένα νέο μέλος της οικογένειας του MDRT Academy, που έφυγε τόσο ξαφνικά και άδικα από τη ζωή»

INTERLIFE: Με υπερδιπλάσια κερδοφορία και ενισχυμένη παραγωγή το 2025

Ψηλά παραμένουν οι δείκτες φερεγγυότητας – Στο +25% η πρόταση διανομής μερίσματος

Η καμπάνια της ARAG SE Greece αναδεικνύει τους κινδύνους της καθημερινότητας

Καθώς οι πολίτες ευαισθητοποιούνται περισσότερο για τα δικαιώματά τους, η νομική ασφάλιση διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο ως μηχανισμός προστασίας