Η ανοσία από τον κορονοϊό μπορεί να διαρκεί χρόνια!

Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης μελέτης, που έχει γίνει μέχρι σήμερα για την ανοσία, που αποκτά κανείς μετά την αρχική του μόλυνση από τον κορονοϊό. Όπως όλα δείχνουν, η ανοσία μπορεί να διαρκεί χρόνια!

Η μελέτη έδειξε ότι 8 μήνες μετά τη μόλυνση με τον κορονοιο, οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν αναρρώσει εξακολουθούν να έχουν αρκετά ανοσοκύτταρα και αντισώματα για να αποτρέψουν την μόλυνση. Μάλιστα, Β κύτταρα της ανοσολογικής μνήμης, ειδικά για την πρωτεΐνη-ακίδα του ιού ήταν περισσότερα στους 6 μήνες από ό, τι στον 1 μήνα μέρα την λοίμωξη!

“Αυτή η ποσότητα της ανοσολογικής μνήμης πιθανότατα θα αποτρέψει τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων από το να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο από σοβαρή covid-19 για πολλά χρόνια”, επισήμανε η Shane Crotty, ιολόγος στο La Jolla Institute of Immunology και επικεφαλής της μελέτης.

Η έρευνα συνάδει και με ένα άλλο πρόσφατο εύρημα: ότι οι επιζώντες του SARS (συγγενή του SARS-COV-2), εξακολουθούν να φέρουν ορισμένα σημαντικά ανοσοκύτταρα 17 χρόνια μετά την ανάρρωση τους. Τα νέα είναι πολύ θετικά, καθώς φαίνεται ότι όταν με το καλό κυκλοφορήσουν τα εμβόλια είναι δυνατόν να προσφέρουν ανοσία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 185 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 19 έως 81 ετών, οι οποίοι είχαν αναρρώσει από το Covid-19. Η πλειονότητα είχε ήπια συμπτώματα και δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Οι περισσότεροι παρείχαν μόνο ένα δείγμα αίματος, αλλά 38 παρείχαν πολλαπλά δείγματα για πολλούς μήνες.

Η μελέτη είναι ακόμη σε στάδιο προδημοσίευσης. Δηλαδή, έχει μεν δημοσιοποιηθεί, αλλά δεν έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό, στο οποίο προηγείται αξιολόγηση από άλλους επιστήμονες. Όμως, είναι από τις πιο ολοκληρωμένες και έχει πραγματοποιηθεί σε 2 από τα μεγαλύτερα ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ, το La Jolla στο San Diego και το Mount Sinai στην Νέα Υόρκη.

πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*