back to top
11.4 C
Athens
Δευτέρα 23 Μαρτίου 2026

Άρθρο Παρέμβαση Ι. Χατζηθεοδοσίου: H αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Με ένα άρθρο- παρέμβαση, ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου τονίζει την αξία της Διαμεσολάβησης στον ασφαλιστικό κλάδο, που καλείται “να ανέλθει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα”.

Παράλληλα στέλνει το δικό του μήνυμα καταδίκης κατά των προσωποποιημένων προσβολών και αδικαιολόγητων εντάσεων στον κλάδο.

- Advertisement -

Ο ασφαλιστικός κλάδος σήμερα βρίσκεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή καθώς καλείται να ανέλθει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Για να επιτευχθεί η επιζητούμενη εξέλιξη απαιτούνται λύσεις, διέξοδοι, προσανατολισμός και στόχοι. Περισσεύει κάθε προσωπική διεκδίκηση, κάθε περιπτωσιολογία και κάθε ενασχόληση με θέματα που δεν είναι «κοινά».  Η συλλογική πρόοδος είναι αυτή που θα επιτρέψει την εξατομικευμένη ανάπτυξη του κάθε επαγγελματία.

- Advertisement -

Μπροστά μας βρίσκεται η διογκούμενη ύφεση η οποία επηρεάζει την οικονομία, πιέζει την κοινωνία, και εντείνεται εξαιτίας της πανδημίας. Στο κρίσιμο έτος που διανύουμε, οι έως τώρα προβλέψεις αναφέρονται σε εκτιμήσεις για ύφεση άνω του 10% που σημαίνει πρακτικά ότι από την αγορά θα λείψουν 20 δισ ευρώ.

Αυτό αφορά και την ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Το μέλλον μας είναι συνδεδεμένο με την πορεία της οικονομίας.

Οι δυσκολίες είναι ορατές.  Όμως έχουμε ένα σημαντικό δεδομένο: την ενότητα, τη φιλία, τη συναδελφικότητα, χαρακτηριστικά σημαντικά που διέπουν κάθε ασφαλιστικό διαμεσολαβητή σε όποια περιοχή της χώρας και να βρίσκεται.

Και το έχουμε αποδείξει: σε μια δεκαετία κερδίσαμε πολλά, και μέσα από την πρωτοφανή μας συσπείρωση και ενότητα κατορθώσαμε να κερδίσουμε μάχες (ασφαλιστικός Τειρεσίας, πράξεις 30,31 ΤτΕ, IDD).

Σήμερα το «μέτωπο»  της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης είναι αρραγές και ο Κλάδος είναι συνομιλητής με την κυβέρνηση και τους θεσμικούς φορείς σε κάθε διαδικασία που μας αφορά.

Μετά από όσα έχουμε κερδίσει έχουμε μπροστά μας μόνο προκλήσεις.

Προέχει ο εκσυγχρονισμός του επαγγέλματος και η μετάβασή μας σε αυτό που ονομάζεται 4η βιομηχανική επανάσταση.

Δίνουμε τον αγώνα για ίση αντιμετώπιση του Κλάδου μας σε κάθε επίπεδο.

Έτσι και ενταχθήκαμε στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση εν μέσω πανδημίας (800 ευρώ) και για πρώτη φορά δόθηκαν χρήματα στον Κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Δίνουμε αγώνα και κερδίζουμε ώστε να ενταχθούμε και στα προγράμματα ΕΣΠΑ και να γίνουν πραγματικότητα και οι φοροελαφρύνσεις  των ασφαλιστικών προγραμμάτων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση. Επιδιώκουμε την εφαρμογή του νόμου για τα ανασφάλιστα και καθετί που θα έχει ως αποτέλεσμα την στήριξη των εισοδημάτων της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Εν μέσω αυτού του πλαισίου και με τη σοβαρότητα της εποχής, δεν είναι δυνατόν να ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΑΤΟΙ οι οποίοι εδώ και μήνες παρατηρώ ότι ΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ, ΥΠΟΣΚΑΠΤΟΥΝ, ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ, ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ ανθρώπους, θεσμούς, επαγγελματίες, φορείς, δημοσιογράφους και όποιους για τους δικούς τους λόγους επιλέγουν.

Προκαλεί απορία το πώς προασπίζονται εκ του ρόλου τους συμφέροντα του Κλάδου, όταν ενασχολούνται κατά το μείζον επικριτικά.

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά. Και στο παρελθόν όταν κάποιοι επιτέθηκαν και δυσφήμησαν, και πρόσβαλλαν τις βεβαιωμένες  προσπάθειες για την ενίσχυση του Κλάδου, για την αναβάθμισή του, απέτυχαν παταγωδώς. Διότι αποδείξαμε στην πράξη ότι κερδίσαμε μάχες, προχωρήσαμε ενωμένοι, πετύχαμε πράγματα και ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής βρέθηκε στο προσκήνιο των εξελίξεων. Έχουμε σύμπνοια, ενότητα,  κοινά επαγγελματικά συμφέροντα. Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές σε όλη τη χώρα το αναγνωρίζουν.

Άραγε σε αυτή την κατεύθυνση, της προόδου, των διεκδικήσεων, της ανάπτυξης, έχουν θέση οι αρνητικές τοποθετήσεις, οι εμπαθείς αναφορές και η αναζήτηση σκόπιμου λάθους;

Τι ωφελεί και ποιόν η εναγώνια προσπάθεια να σφυρίξει φάουλ..

Ποιο το κέρδος της στοχοποίησης και της προσωποποίησης πραγμάτων, θεμάτων, και γεγονότων.

Ως πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, και επαγγελματίας της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης καλώ όποιον θέλει να προτείνει, να καταθέσει άποψη, να φέρει ιδέα και να συμβάλλει στην επόμενη καλύτερη ημέρα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Όμως δε μπορώ να μην καταδικάσω τα προσωπικά σχόλια, και οτιδήποτε άλλο εκπροσωπεί ιδιοτελείς σκοπούς πέραν του Συλλογικού συμφέροντος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Πιστεύω ότι η ασφαλιστική διαμεσολάβηση έχει πολλά να πράξει και να αποδείξει. Οι αυτόκλητοι εκπρόσωποί της και οι λαϊκοί κριτές που εγκαλούν προέδρους θεσμικών φορέων, θίγουν υπολήψεις, και προσβάλλουν την υπόσταση καταξιωμένων επαγγελματιών δεν συντελούν σε καμία πρόοδο.

Η εκτίμησή μου είναι ότι χρειάζεται μόνο να προχωρήσουμε χωρίς βαρίδια και σκοπέλους στο νέο πολλά υποσχόμενο επαγγελματικά δρόμο που ανοίγεται στον Κλάδο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Για μια Αττική πιο λειτουργική, δίκαιη και δυναμική

Μια ομιλία για τις προοπτικές ανάπτυξης της Δυτικής Αθήνας και το επόμενο βήμα του Προέδρου του ΕΕΑ, ως υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής

Προσδοκίες για εκτόνωση της έντασης στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση – Συνάντηση με την Εθνική Ασφαλιστική

Μετά τη μεγάλη κινητοποίηση, οι θεσμικοί εκπρόσωποι της διαμεσολάβησης συναντήθηκαν εντέλει και σε καλό κλίμα με τη διοίκηση της εταιρείας

Rebranding για τη Mega Corporate Insurance – Nuvia Insurance Brokers η νέα εταιρική ταυτότητα, με εστίαση αποκλειστικά στις ασφαλίσεις επιχειρήσεων

Ο νέος κύκλος εγκαινιάστηκε με ένα βραδινό executive gathering, παρουσία συνεργατών και στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς

Η «αόρατη» ζημιά του πολέμου: μπορεί η ασφάλιση να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας;

Με όσα εξελίσσονται στη Μέση Ανατολή, βλέπουμε ξανά πόσο βαθιά επηρεάζεται η ανθρώπινη ψυχή όταν καταρρέει η κανονικότητα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική υποδέχτηκε τα Δίκτυα Συνεργατών στα νέα της γραφεία

Με ισχυρή θέση και γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης, επισήμανε ο CEO Ν. Μακρόπουλος, η εταιρεία εμμένει στις 4 αρχές της: Φερεγγυότητα, Ποιότητα, Σεβασμός, Υπευθυνότητα

Cyber Risk Management Strategy και Θουκυδίδης: Μια Ιστορία 2.500 ετών!

Ο Ν. Γεωργόπουλος εξηγεί γιατί οι θεμελιώδεις αρχές στρατηγικής που εφαρμόστηκαν πριν από 2.500 χρόνια αφορούν κάθε CISO και Risk Manager σήμερα

Greek Space Tech Forum 2026: Γιορτάζοντας 5 χρόνια καινοτομίας με το ESA BIC Greece

Σε ειδική εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του incubator αλλά και ιστορίες επιτυχίας από τις startups που υποστηρίχθηκαν

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Για μια Αττική πιο λειτουργική, δίκαιη και δυναμική

Μια ομιλία για τις προοπτικές ανάπτυξης της Δυτικής Αθήνας και το επόμενο βήμα του Προέδρου του ΕΕΑ, ως υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Fuel Pass 2026: Πώς θα πάρετε την επιδότηση στον λογαριασμό σας

Εισοδηματικά κριτήρια, διαδικασία αίτησης και τρόποι πληρωμής

EIOPA: Τετραπλασιάστηκαν τα πρόστιμα κατ’ εφαρμογή της IDD το 2024

Μειωμένο σε σχέση με το 2023 το συνολικό ποσό προστίμων στην Ελλάδα

Έχει πράγματι το banassurance περισσότερη δύναμη από τους brokers; Τι μας είπαν…

Μήπως δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε την πέτρα που έχει αρχίσει να κυλάει στον κατήφορο, αλλά να τη σπρώξουμε να πάει ακόμα περισσότερο;

Αύξηση 6,6% στα υπό διαχείριση κεφάλαια του κλάδου ζωής το 2025

Τόσο στις ατομικές όσο και στις ομαδικές ασφαλίσεις η άνοδος προκύπτει κατά κύριο λόγο από προϊόντα συνδεδεμένα με επενδύσεις

Silver βραβείο για το Megabrokers Insurance A.I. Advisor

Η διάκριση στην κατηγορία «Best Digital Initiative for Brokers / Insurers» επιβεβαιώνει τη στρατηγική επένδυση της Mega Brokers σε τεχνολογία και ψηφιακό μετασχηματισμό