back to top
22.8 C
Athens
Παρασκευή 22 Μαΐου 2026

Άρθρο Παρέμβαση Ι. Χατζηθεοδοσίου: H αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Με ένα άρθρο- παρέμβαση, ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου τονίζει την αξία της Διαμεσολάβησης στον ασφαλιστικό κλάδο, που καλείται “να ανέλθει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα”.

Παράλληλα στέλνει το δικό του μήνυμα καταδίκης κατά των προσωποποιημένων προσβολών και αδικαιολόγητων εντάσεων στον κλάδο.

- Advertisement -

Ο ασφαλιστικός κλάδος σήμερα βρίσκεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή καθώς καλείται να ανέλθει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Για να επιτευχθεί η επιζητούμενη εξέλιξη απαιτούνται λύσεις, διέξοδοι, προσανατολισμός και στόχοι. Περισσεύει κάθε προσωπική διεκδίκηση, κάθε περιπτωσιολογία και κάθε ενασχόληση με θέματα που δεν είναι «κοινά».  Η συλλογική πρόοδος είναι αυτή που θα επιτρέψει την εξατομικευμένη ανάπτυξη του κάθε επαγγελματία.

- Advertisement -

Μπροστά μας βρίσκεται η διογκούμενη ύφεση η οποία επηρεάζει την οικονομία, πιέζει την κοινωνία, και εντείνεται εξαιτίας της πανδημίας. Στο κρίσιμο έτος που διανύουμε, οι έως τώρα προβλέψεις αναφέρονται σε εκτιμήσεις για ύφεση άνω του 10% που σημαίνει πρακτικά ότι από την αγορά θα λείψουν 20 δισ ευρώ.

Αυτό αφορά και την ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Το μέλλον μας είναι συνδεδεμένο με την πορεία της οικονομίας.

Οι δυσκολίες είναι ορατές.  Όμως έχουμε ένα σημαντικό δεδομένο: την ενότητα, τη φιλία, τη συναδελφικότητα, χαρακτηριστικά σημαντικά που διέπουν κάθε ασφαλιστικό διαμεσολαβητή σε όποια περιοχή της χώρας και να βρίσκεται.

Και το έχουμε αποδείξει: σε μια δεκαετία κερδίσαμε πολλά, και μέσα από την πρωτοφανή μας συσπείρωση και ενότητα κατορθώσαμε να κερδίσουμε μάχες (ασφαλιστικός Τειρεσίας, πράξεις 30,31 ΤτΕ, IDD).

Σήμερα το «μέτωπο»  της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης είναι αρραγές και ο Κλάδος είναι συνομιλητής με την κυβέρνηση και τους θεσμικούς φορείς σε κάθε διαδικασία που μας αφορά.

Μετά από όσα έχουμε κερδίσει έχουμε μπροστά μας μόνο προκλήσεις.

Προέχει ο εκσυγχρονισμός του επαγγέλματος και η μετάβασή μας σε αυτό που ονομάζεται 4η βιομηχανική επανάσταση.

Δίνουμε τον αγώνα για ίση αντιμετώπιση του Κλάδου μας σε κάθε επίπεδο.

Έτσι και ενταχθήκαμε στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση εν μέσω πανδημίας (800 ευρώ) και για πρώτη φορά δόθηκαν χρήματα στον Κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Δίνουμε αγώνα και κερδίζουμε ώστε να ενταχθούμε και στα προγράμματα ΕΣΠΑ και να γίνουν πραγματικότητα και οι φοροελαφρύνσεις  των ασφαλιστικών προγραμμάτων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση. Επιδιώκουμε την εφαρμογή του νόμου για τα ανασφάλιστα και καθετί που θα έχει ως αποτέλεσμα την στήριξη των εισοδημάτων της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Εν μέσω αυτού του πλαισίου και με τη σοβαρότητα της εποχής, δεν είναι δυνατόν να ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΑΤΟΙ οι οποίοι εδώ και μήνες παρατηρώ ότι ΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ, ΥΠΟΣΚΑΠΤΟΥΝ, ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ, ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ ανθρώπους, θεσμούς, επαγγελματίες, φορείς, δημοσιογράφους και όποιους για τους δικούς τους λόγους επιλέγουν.

Προκαλεί απορία το πώς προασπίζονται εκ του ρόλου τους συμφέροντα του Κλάδου, όταν ενασχολούνται κατά το μείζον επικριτικά.

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά. Και στο παρελθόν όταν κάποιοι επιτέθηκαν και δυσφήμησαν, και πρόσβαλλαν τις βεβαιωμένες  προσπάθειες για την ενίσχυση του Κλάδου, για την αναβάθμισή του, απέτυχαν παταγωδώς. Διότι αποδείξαμε στην πράξη ότι κερδίσαμε μάχες, προχωρήσαμε ενωμένοι, πετύχαμε πράγματα και ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής βρέθηκε στο προσκήνιο των εξελίξεων. Έχουμε σύμπνοια, ενότητα,  κοινά επαγγελματικά συμφέροντα. Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές σε όλη τη χώρα το αναγνωρίζουν.

Άραγε σε αυτή την κατεύθυνση, της προόδου, των διεκδικήσεων, της ανάπτυξης, έχουν θέση οι αρνητικές τοποθετήσεις, οι εμπαθείς αναφορές και η αναζήτηση σκόπιμου λάθους;

Τι ωφελεί και ποιόν η εναγώνια προσπάθεια να σφυρίξει φάουλ..

Ποιο το κέρδος της στοχοποίησης και της προσωποποίησης πραγμάτων, θεμάτων, και γεγονότων.

Ως πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, και επαγγελματίας της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης καλώ όποιον θέλει να προτείνει, να καταθέσει άποψη, να φέρει ιδέα και να συμβάλλει στην επόμενη καλύτερη ημέρα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Όμως δε μπορώ να μην καταδικάσω τα προσωπικά σχόλια, και οτιδήποτε άλλο εκπροσωπεί ιδιοτελείς σκοπούς πέραν του Συλλογικού συμφέροντος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Πιστεύω ότι η ασφαλιστική διαμεσολάβηση έχει πολλά να πράξει και να αποδείξει. Οι αυτόκλητοι εκπρόσωποί της και οι λαϊκοί κριτές που εγκαλούν προέδρους θεσμικών φορέων, θίγουν υπολήψεις, και προσβάλλουν την υπόσταση καταξιωμένων επαγγελματιών δεν συντελούν σε καμία πρόοδο.

Η εκτίμησή μου είναι ότι χρειάζεται μόνο να προχωρήσουμε χωρίς βαρίδια και σκοπέλους στο νέο πολλά υποσχόμενο επαγγελματικά δρόμο που ανοίγεται στον Κλάδο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στηλιτεύει ο Γ. Χατζηθεοδοσίου την εξαίρεση της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης από το «Ξεκινώ Επιχειρηματικά»

Για κατάφωρη αδικία σε βάρος επαγγελματιών που ειδικά αυτή την περίοδο δίνουν αγώνα επιβίωσης κάνει λόγο ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Νέα πιστοποίηση «Great Place to Work» για τη Mega Brokers

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Επιβεβαίωση της σταθερής μας δέσμευσης να καλλιεργούμε περιβάλλον εμπιστοσύνης, εξέλιξης και ουσιαστικής συμμετοχής»

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Αδιαπραγμάτευτα τα δικαιώματα των ασφαλιστών»

Στην πρώτη γραμμή των σημαντικών μαχών που δίνει η ασφαλιστική διαμεσολάβηση δηλώνει ότι βρίσκεται το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

To ΕΕΑ… πρασίνισε πυρόπληκτη περιοχή του Χαλανδρίου

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο Άνω Πάτημα, όπου έφτασαν οι φωτιές του 2024, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα αναγέννησης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

50 χρόνια Επικουρικό Κεφάλαιο: Δείτε τα highlights του επετειακού συνεδρίου

Η εκδήλωση της 12ης Μαΐου ανέδειξε τον κοινωνικό ρόλο του φορέα και συνέβαλε στον δημόσιο διάλογο για την οδική ασφάλεια

Στην Trastor 3 ακίνητα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Έναντι τιμήματος 38,6 εκατ. ευρώ – Δείτε τη σχετική ανακοίνωση

Αλ. Σαρρήγεωργιου: Ο σεισμός απειλητικός για την Ελλάδα κίνδυνος

Αναφορά στους κινδύνους φυσικών καταστροφών έκανε ο πρόεδρος της EAEE από το βήμα του 26ου Συνεδρίου της Ύδρας

Κίνδυνοι και προκλήσεις από τη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών

Σύμφωνα με τον καθηγητή Εμβιομηχανικής-Εργονομίας & Αθλητικής Τραυματολογίας ΣΕΦΑΑΔ-ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Παναγιώτη Β. Τσακλή

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

50 χρόνια Επικουρικό Κεφάλαιο: Δείτε τα highlights του επετειακού συνεδρίου

Η εκδήλωση της 12ης Μαΐου ανέδειξε τον κοινωνικό ρόλο του φορέα και συνέβαλε στον δημόσιο διάλογο για την οδική ασφάλεια

Σωστή χρήση της μεσαίας λωρίδας στους αυτοκινητόδρομους – Τι μας θυμίζει η Apeiron

Η επιλογή της κατάλληλης λωρίδας συμβάλλει ουσιαστικά στην ομαλή συνύπαρξη όλων των οδηγών και στη βελτίωση της συνολικής οδικής ασφάλειας

ΕΥΡΩΠΗ Holdings: Ξεκινά η διαδικασία συγχώνευσης με την CrediaBank

Ν. Μακρόπουλος: «Επιταχύνουμε συνδυάζοντας τις ικανότητές μας στην ασφαλιστική αναδοχή και μεσιτεία με το πανελλαδικό δίκτυο διανομής και την ψηφιακή εμβέλεια της τράπεζας»

Στην Trastor 3 ακίνητα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Έναντι τιμήματος 38,6 εκατ. ευρώ – Δείτε τη σχετική ανακοίνωση

13th Digital Banking Forum powered by Salesforce: «Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της επόμενης γενιάς του ΑΙ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα»

Το #dbfo26 πραγματοποιείται υβριδικά στο Divani Caravel και στην πλατφόρμα LiveOn Events+ στις 26/5, υπό τη διοργάνωση της ethosEvents