Επαγγελματίες χωρίς ευθύνες, σε θέσεις υψηλής ευθύνης

Μας αρέσει να απαιτούμε, χωρίς να μας αρέσει να αναλαμβάνουμε ευθύνες. Ζητάμε εξηγήσεις, επιρρίπτοντας ευθύνες χωρίς να συνειδητοποιούμε τις δικές μας ευθύνες και τις ζημιές που απλόχερα ‘μοιράζουμε’. Αν πρόκειται για επαγγελματικές ευθύνες από ανεύθυνους ανθρώπους που κάθονται σε θέσεις κλειδιά,  ακόμα χειρότερα.

Ο Ανασφάλιστος βίωσε μία κατάσταση, η οποία αντικατοπτρίζει την Ελλάδα επί των ημερών του κορωνοϊού σε όλο το μεγαλείο της στο δημόσιο. Η κατάσταση αυτή, δεν είναι ούτε για γέλια, ούτε για κλάματα. Είναι απογοητευτική. Θα μπορούσε, όμως να μην ήταν, αν αποδίδονταν οι Ευθύνες.

Εργαζόμενος σε εφορία καταφατικά τόνισε σε φορολογούμενο ότι έχει προηγούμενες οφειλές και θα πρέπει να μιλήσει με τον λογιστή του για να τις ρυθμίσει. Ο άνθρωπος της ιστορίας μας προσήλθε στην εφορία για να εξοφλήσει άπαξ όλες τις οφειλές του φόρου εισοδήματος 2019. Δεν είχε βλέπετε εικόνα γιατί ο υπόχρεος έκανε από κοινού με τον σύζυγο δήλωση, οπότε ούτε αυτός, ούτε ο λογιστής μπορούσε να εκδώσει την ταυτότητα οφειλής. Ο άνθρωπος που καταφατικά τόνισε αυτά στον φορολογούμενο ήταν και αυτός εργαζόμενος στην εφορία, αλλά δεν είχε εικόνα ούτε και αυτός, καθώς ανεβοκατέβαινε, μεταφέροντας μηνύματα. Ο υπόχρεος ήταν υποχρεωμένος να παραμείνει εκτός κτιρίου λόγω του κορωνοϊού, οπότε και δεν υπήρχε αμεσότητα, ούτε ήτο και χρήσιμο να επιμένει σε αυτά που γνώριζε. Εντολές δέχονταν μόνο.

Εφυγε, λοιπόν και έκανε το γύρο του κόσμου, πήγε στον λογιστή, περίμενε στην σειρά του, επανέλαβε τις συστάσεις των ειδικών και άκουσε τα ίδια μία ακόμα φορά από τον λογιστή του. Στο χρόνο αυτό έχασε και δύο ραντεβού επαγγελματικά που είχε, ας προσθέσουμε τον συσσώρευση του φόρτου εργασίας και την ψυχική οδύνη.

Οταν τηλεφώνησε στην εφορία και τους είπε ορθά κοφτά ξανά τα ίδια, απαιτώντας να κλείσει η υπόθεση σε πέντε λεπτά, του είπαν ‘ξαναπεράστε’ σας παρακαλούμε πρόκειται για λάθος. Πέρασε τα εξόφλησε. Εξόφλησε και τα πρόστιμα από τρεις – 4 προηγούμενες οφειλές που στο σύνολο τους δεν ξεπερνούσαν τα 10 ευρώ. Αυτές ήταν οι οφειλές και προέρχονταν από καταβολές φόρων των οποίων στις δόσεις έλλειπαν 0,50 λεπτά του ευρώ, 0,60 λεπτά του ευρώ, 2 ευρώ.

Εργαζόμενοι σε θέσεις ευθύνης χωρίς καμία ευθύνη για τις ζημιές που προκαλούν καθημερινά σε τρίτους.  Γίνεται το δημόσιο θα μου πείτε να αναλαμβάνει ευθύνες; Υπάρχει περίπτωση οι εργαζόμενοι στο δημόσιο να έχουν ευθύνες για το επάγγελμα που ασκούν ; Εχουν πάντα δίκιο, όπως παλιά είχαν το αλάθητο οι ιατροί και τώρα τρέχουν να καλύψουν τις ευθύνες τους.

Εν μέχω κορωνοίού πολλά θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Οι συνθήκες  για τους περισσότερους πολίτες χειροτέρεψαν. Κάποιοι πληρώνονται για να κάθονται.

Οι Αστικές και Επαγγελματικές Ευθύνες δεν είναι μόνο για να αποζημιώνεις τα θύματα, είναι και να προλαμβάνεις τον κίνδυνο. Πολλά θα είχε να οφεληθεί η Πολιτεία από αυτό.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*