back to top
17.3 C
Athens
Παρασκευή 17 Απριλίου 2026

Τα προβλήματα και οι προοπτικές των αντασφαλιστών

της Ελενας Ερμείδου

Μύρια προβλήματα καλούνται να λύσουν οι αντασφαλιστές ξεκινώντας από το βασικό τους αντικείμενο και την βελτίωση του δείκτη ζημιών και εξόδων προς τα αντασφάλιστρα.

- Advertisement -

Τα συνολικά κεφάλαια των αντασφαλιστών μειώθηκαν κατά 3% στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Η πτώση ήταν ηπιότερη των όσων ανέμενε η αγορά μετά από τον αντίκτυπο του Covid-19 σύμφωνα με την Willis Re.

To κλειδί για την αλλαγή συνθηκών στην αγορά είναι τα κεφάλαια. Αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν, στην ιστορία τους, οι αγορές σκληραίνουν όταν δέχονται πιέσεις στα κεφάλαια τους και έχουν ελλείψεις κεφαλαίων. Ωστόσο, το μέσο κόστος κεφαλαίων στην αγορά αντασφαλειών έχει ελάχιστη μεταβολή τα τελευταία χρόνια και εκφράζονται ανησυχίες για το ότι η αγορά δεν κερδίζει πολλά για να καλύψει το κόστος των κεφαλαίων.

- Advertisement -

Αλλά θέματα που απασχολούν την αγορά είναι η άνοδος του κοινωνικού πληθωρισμού, τα περιορισμένα αποθέματα κεφαλαίων του περασμένου έτους και οι μελλοντικές φτωχές αποδόσεις καθώς τα επιτόκια παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Με αυτά τα δεδομένα η αγορά σύμφωνα με την Willis Re θα πρέπει να επιστρέψει στα θεμελιώδη των δραστηριοτήτων της και να φροντίσει να κατεβάσει το δείκτη ζημιών και εξόδων προς τα αντασφάλιστρα στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990.

Στο παρελθόν οι (αντ)ασφαλιστές έγραφαν επαρκείς αποδόσεις στα ίδια κεφάλαια βασιζόμενοι στο εισόδημα από τις επενδύσεις, αλλά ο Covid-19 ανέτρεψε το μοντέλο αυτό.

Παρά τις εξελίξεις, η Willis Re εκτιμά ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να είναι κερδοφόρος ανεξαρτήτως των κινδύνων, ειδικότερα τώρα που βελτιώνονται οι συνθήκες τιμολόγησης. Αν και οι τιμές δεν έχουν φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα, η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz: Οι χαλαζοπτώσεις εκτοξεύουν τις ασφαλισμένες ζημιές σε ιστορικά υψηλά

Οι ισχυρές καταιγίδες μεταφοράς (SCS) είναι απρόβλεπτες, αλλά οι κίνδυνοι μπορούν να μετριαστούν με συνδυασμό παραδοσιακών μέτρων ανθεκτικότητας και λύσεων TN

«Η Υγεία στο προσκήνιο, με γνώμονα τη διαφάνεια, την κοινωνική ευθύνη και τη βιωσιμότητα» το μήνυμα του 4ου Συνεδρίου της ΕΑΕ

Για την αναγκαία ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας και πρακτικές όπως τα DRGs μίλησε ο Α. Σαρρηγεωργίου

Swiss Re: Αντασφαλιστικά κεφάλαια 500 δισ., αύξηση ασφαλισμένων ζημιών 7%

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Swiss Re, συνολικά οι ασφαλισμένες απώλειες από φυσικές καταστροφές το 2025 θα κυμανθούν στα 145 δισεκατομμύρια

Αλλαγές στο σκηνικό της αντασφάλισης το 2025

Εξασφαλίστηκαν κατά τις ανανεώσεις των συμβάσεων καλύτεροι όροι και μειώσεις τιμών προσαρμοσμένες στον κίνδυνο για τις συμβάσεις περιουσίας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Atradius: Ισχυρή ανάπτυξη το 2025 παρά τη διεθνή αβεβαιότητα

Σε τροχιά ανάπτυξης παρέμεινε το 2025 η Atradius, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητά της σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας και γεωοικονομικών προκλήσεων.

Εθνική Ασφαλιστική: Ισχυρές επιδόσεις και σταθερή πορεία ανάπτυξης το 2025

Η Εθνική Ασφαλιστική ολοκλήρωσε το οικονομικό έτος 2025 καταγράφοντας ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας της και επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα

Συνέδριο Διαμεσολάβησης 2026 στη Χαλκίδα – Στο επίκεντρο αμοιβές, συμβόλαια και επαγγελματική εξέλιξη

Με ισχυρό περιεχόμενο και έμφαση στην επαγγελματική αναβάθμιση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, πραγματοποιείται το Ετήσιο Συνέδριο Ασφαλιστικής

Το Professional Diploma in Financial and Insurance Advice δεν είναι ένα ακόμα πρόγραμμα

Συχνά αναβάλλουμε πράγματα που γνωρίζουμε ότι θα μας πάνε ένα βήμα μπροστά. Η εκπαίδευση είναι ένα από αυτά.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Με τη συμμετοχή της Πολιτείας και των σημαντικότερων θεσμών το συνέδριο των 50 χρόνων του Επικουρικού Κεφαλαίου

Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων του Επικουρικού Κεφαλαίου, το συνέδριο αποτελεί σημείο συνάντησης κορυφαίων εκπροσώπων της Πολιτείας

Atradius: Ισχυρή ανάπτυξη το 2025 παρά τη διεθνή αβεβαιότητα

Σε τροχιά ανάπτυξης παρέμεινε το 2025 η Atradius, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητά της σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας και γεωοικονομικών προκλήσεων.

Κύπρος και Ελλάδα ανανεώνουν και διευρύνουν τη συνεργασία τους στον τομέα των επενδύσεων

Κύπρος και Ελλάδα ανανεώνουν και διευρύνουν τη μεταξύ τους συνεργασία στον τομέα των ξένων επενδύσεων.

Εθνική Ασφαλιστική: Ισχυρές επιδόσεις και σταθερή πορεία ανάπτυξης το 2025

Η Εθνική Ασφαλιστική ολοκλήρωσε το οικονομικό έτος 2025 καταγράφοντας ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας της και επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα

Πόσα έδωσε η ΝΝ  για προμήθειες και λοιπά έξοδα πρόσκτησης το 2025, τι έβγαλε, τι έδωσε

Από ένα σύνολο λειτουργικών εξόδων και εξόδων πρόσκτησης ύψους 230.684 το 2025 (2024: 201.309), η ΝΝ Hellas