back to top
18 C
Athens
Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2026

Το ποσοστό των πραγματικά ασυμπτωματικών με κορονοϊό δεν ξεπερνά το 20%

Οι πραγματικά ασυμπτωματικές περιπτώσεις των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, δεν υπερβαίνουν το 20% των συνολικών κρουσμάτων, δηλαδή μια στις πέντε, σύμφωνα με μια νέα ελβετική επιστημονική μελέτη, με τη συμμετοχή μιας Ελληνίδας επιδημιολόγου της διασποράς, η οποία χαμηλώνει σημαντικά τον «πήχη», καθώς οι έως τώρα εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό τουλάχιστον στο 40%.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Νταϊάνα Μπουιτράγκο-Γκαρσία του Πανεπιστημίου της Βέρνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine», ανέλυσαν στοιχεία από 79 έρευνες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 6.616 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 1.287 αναφέρονταν ως ασυμπτωματικοί.

- Advertisement -

Η νέα μελέτη εκτιμά ότι γίνεται συχνά σύγχυση ανάμεσα στους προσυμπτωματικούς και στους ασυμπτωματικούς, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις αυτοί που θεωρούνται ασυμπτωματικοί, στην πραγματικότητα απλώς θα εμφανίσουν -έστω ήπια- συμπτώματα αργότερα. Αυτό όμως, όχι σπάνια, δεν καταγράφεται, επειδή δεν ακολουθεί επανέλεγχος των ίδιων προσυμπτωματικών ατόμων μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Η νέα μελέτη εκτιμά ότι τελικά, σε ικανό βάθος χρόνου, περίπου το 80% των ατόμων που μολύνονται από το νέο κορονοϊό, θα εμφανίσουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα και συνεπώς μόνο το 20% ποτέ δεν εκδηλώνουν το παραμικρό σύμπτωμα. Οι ακριβείς εκτιμήσεις για το ποσοστό των ασυμπτωματικών και των προσυμπτωματικών λοιμώξεων είναι ζωτικές για την καλύτερη κατανόηση της μετάδοσης του SARS-CoV-2 στον πληθυσμό.

- Advertisement -

Στην έρευνα συμμετείχε μια Ελληνίδα επιστήμονας της διασποράς, η καθηγήτρια βιοστατιστικής και επιδημιολογίας Γεωργία Σαλαντή του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βέρνης, πρώην καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μελέτη για τον αντίκτυπο των αυτοματοποιημένων οχημάτων στην ΕΕ

Τα αυτοματοποιημένα οχήματα προβλέπεται να μετασχηματίσουν ουσιαστικά τον τομέα των μεταφορών – Πώς θα επηρεάσουν εκείνον της ασφάλισης

ΕΑΕΕ: Εκρηκτική αύξηση άνω του 900% στις κυβερνοασφαλίσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας τετραετίας – Κυρίαρχο κανάλι το bancassurance

Μελέτη EAEE: Αυξάνεται η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα

Για ευρήματα που θα πρέπει να μας προβληματίσουν ως κοινωνία και οικονομία κάνει λόγο ο Πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής Ερρίκος Μοάτσος

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 28 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου

Κατά την περίοδο 28 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 1.208.786.298,6 ευρώ σε 1.745.73 δικαιούχους

Τι λέει ο Νόμος 5327/2026 για την ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης

Περισσότερες δυνατότητες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, διεύρυνση των επιλογών συμπληρωματικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης και άλλες διατάξεις.

Η HDI Global Belgium διευρύνει τις υπηρεσίες της στον τομέα της αεροπορίας με τη δημιουργία νέας ομάδας Aviation

Η HDI Global (HDI) Belgium ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας μιας εξειδικευμένης ομάδας underwriting Αεροπορικών Κινδύνων (Aviation)

INTERLIFE: Θετικό Πρόσημο στα Οικονομικά Μεγέθη του Α’ Εξαμήνου 2026

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου 2026 της INTERLIFE.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

«Γ. Χατζηθεοδοσίου στον Αλ. Τσίπρα: Όταν ο πολίτης δεν μπορεί να καταναλώσει, ο μικρομεσαίος δεν μπορεί να επιβιώσει

Για την κατάσταση στην αγορά και την πραγματική οικονομία αλλά και για τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 28 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου

Κατά την περίοδο 28 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 1.208.786.298,6 ευρώ σε 1.745.73 δικαιούχους

O μέγας κίνδυνος από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τους Πράκτορες AI

Νομοτελειακά θα φτάναμε σε αυτό το σημείο καμπής με την Τεχνητή Νοημοσύνης και τους Πράκτορες ΑΙ

Τι λέει ο Νόμος 5327/2026 για την ενίσχυση της επαγγελματικής ασφάλισης

Περισσότερες δυνατότητες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, διεύρυνση των επιλογών συμπληρωματικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης και άλλες διατάξεις.

Έρευνα EY: Οι CFOs καλούνται να υιοθετήσουν το AI

Οι CFOs βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της δημιουργίας αξίας σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο και αβέβαιο περιβάλλον.