Ένα δυστοπικό σενάριο: Lockdown για προστασία από κουνούπια

Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα – κοινωνίες και οικονομίες – βιώνουν τις συνέπειες του COVID-19, στις μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Μίσιγκαν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα νέο κίνδυνο!

Όπως μεταδίδει το αμερικάνικο CNN, οι Αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι τους μετά την δύση του ηλίου καθώς προσπαθούν να εμποδίσουν την εξάπλωση μιας επικίνδυνης ασθένειας που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών, ύστερα από ύποπτο κρούσμα που εντοπίστηκε σε πολίτη.

Το αρμόδιο τμήμα Υγείας του Μίσιγκαν ανακοίνωσε το ύποπτο κρούσμα την περασμένη Τρίτη, κάνοντας έκκληση για να ανάληψη δράσεων (ψεκασμοί) ώστε να παρεμποδιστεί η έκθεση, καλώντας επίσης της αρχές των γύρω περιοχών να αναβάλλουν εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους – με ιδιαίτερη μέριμνα στα παιδιά – ώστε να μειωθεί η πιθανότητα τσιμπήματος από κουνούπια.

Για την ιστορία, πρόκειται για τον σπάνιο αλλά θανάσιμο ιό της ανατολικής εγκεφαλίτιδας ιπποειδών (EEE). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για την ώρα, 22 άλογα σε 10 κομητείες έχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα – αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, 5 είναι τα κρούσματα ΕΕΕ που έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ όπως αναφέρεται μια ασυνήθιστη αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων το 2019.

Μόλις 10 άνθρωποι προσβάλλονται από την ασθένεια κάθε χρόνο και το 30% των περιπτώσεων καταλήγει σε θάνατο. Τα πρώτα συμπτώματα είναι ξαφνικός πονοκέφαλος, υψηλός πυρετός, ρίγη και εμετός, ενώ τα σοβαρότερα περιλαμβάνουν την αίσθηση αποπροσανατολισμού, επιληπτικές κρίσεις και κώμα.

Αν ο κορωνοϊός, η οικονομική ύφεση, οι φυσικές καταστροφές και οι άλλοι κίνδυνοι που απασχολούν την ασφαλιστική αγορά και την κοινωνία αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο η εξάπλωση ενός τέτοιου ιού τι θα ήταν; Σενάριο επιστημονικής φαντασίας θα πούμε καλύτερα εμείς…

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*