Ο «Ιανός», οι φυσικές καταστροφές και τα κίνητρα για την α’ κατοικία

του Βάιου Κρόκου

Η εμφάνιση ενός ακραίου καιρικού φαινομένου και ένα επαπειλούμενο καταστροφικό γεγονός δεν θα έπρεπε να ήταν ο λόγος για να θυμηθούμε την ασφάλιση περιουσίας. Η πρόληψη στοιχίζει λιγότερο συνολικά στην κοινωνία από το κόστος αποκατάστασης των ζημιών ενώ παράλληλα περιορίζουμε ή αποτρέπουμε ζημιές.

Την ίδια ώρα, διασφαλίζουμε την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και αποφεύγουμε το σημαντικό κόστος της διακοπής λειτουργίας της οικονομίας που δύσκολα αποτιμάται και είναι συνήθως πολλαπλάσιο των υλικών ζημιών.

Υπενθυμίζεται πως οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν το 2019 οικονομικές απώλειες 150 δισ δολαρίων, εκ των οποίων μόνο το 1/3 δηλαδή τα 52 δισ ήταν ασφαλισμένες απώλειες, σύμφωνα με τη Munich Re. Το κενό ασφάλισης σε σχέση με το 2018 ήταν μεγαλύτερο λόγω των μεγάλων απωλειών από πλημμύρες, που συνήθως δεν καλύπτονται ασφαλιστικά στην ίδια έκταση με τις καταστροφές από ανέμους, τυφώνες κλπ.

Από την άλλη πλευρά, ως γνωστόν τα στοιχεία και οι αριθμοί στην Ελλάδα σε επίπεδο ασφαλιστικής συνείδησης και συμβολαίων απέχουν παρασάγγας από τους διεθνείς μέσους όρους, αν αναλογιστεί κανείς για παράδειγμα πως κάτι λιγότερο από 1 στις 6 κατοικίες είναι ασφαλισμένες.

Αυτή την ώρα στην κορυφή της εγχώριας ειδησεογραφίας βρίσκεται ο κυκλώνας «Ιανός» ο οποίος χτυπάει τα νησιά του Ιονίου και την Δυτική Ελλάδα. Βρόχες και οι ισχυροί άνεμοι έχουν προκαλέσει καταστροφές και μεγάλα προβλήματα σε Κεφαλονία, Ιθάκη και Ζάκυνθο με σκάφη να βυθίζονται, δρόμους να κλείνουν, σπίτια να έχουν ζημιές ενώ καταγράφονται και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στις παραπάνω περιοχές είναι αυξημένος το επόμενο 24ωρο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Κατά τα άλλα, ασφαλιστική αγορά και πολίτες αναμένουν ακόμα την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για φορολογικά κίνητρα στην ασφάλιση κατοικίας από φυσικές καταστροφές…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*