Αυξάνονται οι κλίνες εντατικής για ασθενείς με COVID-19

Σε αύξηση των 930 εν λειτουργία ΜΕΘ προχωρά το υπουργείο Υγείας λόγω των ανησυχητικών στοιχείων για έξαρση της πανδημίας. Ήδη στην Αττική είναι κατειλημμένες οι 53 από τις 75 κλίνες εντατικής για COVID-19, δηλαδή το 70%!

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σε δήλωση του διευκρίνισε ότι από το σύνολο των 930 κλινών οι 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19. Από αυτές 519  είναι κατειλημμένες.

Εκ του συνολικού αριθμού των 930 ΜΕΘ οι  229 διατίθενται αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19, από τις οποίες οι 223 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και 6 σε στρατιωτικά νοσοκομεία.

Αναλυτικά σε ότι αφορά τις 229 ΜΕΘ-Covid σε όλη την χώρα, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%.

Αττική

Στο σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ οι 255 κλίνες ΜΕΘ διατίθενται για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές. Οι δε κλίνες ΜΕΘ-Covid είναι 75, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές.

Θεσσαλονίκη

Στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας είναι διαθέσιμες 81 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 60 είναι καλυμμένες και 21 κενές. Σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘCovid είναι 43 εκ των οποίων 17 είναι κατειλημμένες και 26 κενές.

Κατόπιν της αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην Περιφέρεια, το υπουργείο υλοποιεί τον σχεδιασμό για αύξηση των κλινών ΜΕΘ-Covid,σύμφωνα με τον κ. Κικίλια.

Επιπρόσθετες κλίνες

Συγκεκριμένα, 40 επιπλέον κλίνες θα αυξήσουν τον αριθμό των ΜΕΘ-Covid  στην Αττική το προσεχές διάστημα 7 ημερών.

Οι κλίνες αυτές θα προστεθούν ως εξής:

  • 12 στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»,
  • 12 στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας,
  • στο ΠΓΝ «Αττικόν»,
  • στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και
  • στο ΓΝ Χαλκίδας.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, ανάλογα με καθημερινά τα δεδομένα, για περαιτέρω αύξηση των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19, όταν χρειαστεί.

Εν αναμονή των δωρεών

Σημειώνεται ότι προχωρά η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών ΜΕΘ από τις μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών.

Εκτιμάται ότι 155 υπερσύγχρονες ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ από την δωρεά του ΙΣΝ θα αρχίσουν να παραδίδονται στο ΕΣΥ πριν το τέλος του έτους.

Η Αττική θα ενισχυθεί  με  ακόμη 50 κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «H Σωτηρία» δωρεά της Βουλής των Ελλήνων εντός του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό αναμένεται να παραδοθούν έως τα τέλη ίδιου μήνα ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας από την δωρεά του κΕυάγγελου Μαρινάκητης κας Αγγελικής Φράγκου και της ΙΟΝ Α.Ε..

πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*